Έξι Κύπριοι μας δείχνουν περήφανα τα μουστάκια τους

Και μας περιγράφουν παράλληλα την ιστορία που το καθένα από αυτά... κουβαλά.

 


Article featured image
Article featured image

Το 2015, τους στήσαμε μπροστά στη φωτογραφική κάμερα και τους «αναγκάσαμε» να ξυρίσουν το μούσι και να αφήσουν μουστάκι (διάβασε σχετικά εδώ...>>>https://goo.gl/3AijUM). Το 2016 τους πείσαμε να ξυριστούν, να μεγαλώσουν μουστάκι και να κρατάνε ημερολόγιο μέρα παρά μέρα για όλες τις αλλαγές που εντόπιζαν, μέχρι την ολοκλήρωση του project (δες το project εδώ..>>>https://goo.gl/kns1AG). Το 2017;

Για φέτος, τα πράγματα ήταν λίγο πιο απλά. Άντρες διαφόρων ηλικιών, για τους οποίους το μουστάκι είναι κάτι περισσότερο από ένα trend, είναι τρόπος ζωής θα λέγαμε, ενίοτε και trademark για ορισμένους από αυτούς, μας λένε τι σημαίνει για αυτούς το μουστάκι, πόσο καιρό το έχουν, κατά πόσο θα έμπαιναν στη διαδικασία να το ξυρίσουν, αλλά και αν ξέρουν για το Movember.

Δεν ήταν δύσκολο να τους πείσουμε. Όλοι έστειλαν φωτογραφίες παρουσιάζοντας περήφανα το μουστάκι τους στη CITY και κατ΄ επέκταση στους αναγνώστες της!

Μαζί (τους) αλλάζουμε το πρόσωπο του ανδρικού καρκίνου.

 

 

Αντρέας Χρήστακκος, Ποιητάρης / Βοσκός, 64 ετώνΦωτογραφία: Famagusta News

 

Έχω μουστάκι από τη μέρα που γεννήθηκα. Ποτέ δεν το ξύρισα.

Επειδή το έχω από μικρός, αν το κόψω νιώθω πως δεν θα είμαι εγώ. Χωρίς μουστάκι θα χάσω την προσωπικότητά μου. Γι’ αυτό και δεν θα το έκοβα ποτέ στη ζωή μου, για κανέναν λόγο. Θα το έχω μέχρι να πεθάνω.

Δεν γνωρίζω τι είναι το Movember.

Ούτε εξετάσεις έκανα ποτέ, ομολογώ.

 

 

Ηρόδοτος Ξενοφώντος / Φοιτητής Ψυχολογίας / 23 ετώνΤο μουστάκι το έχω εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Δεν συμβολίζει κάτι συγκεκριμένο. Αρχικά το έκανα απλά για τη πλακά αλλά στη συνέχεια μου άρεσε και το κράτησα.

Δεν νομίζω να το κόψω. Από τη μέρα που το άφησα δεν σκέφτηκα ποτέ να το ξυρίσω ή έστω να το κόψω.

Τι γνωρίζω για το Movember; Ότι είναι ένας θεσμός και ένας οργανισμός που έχει ως επίκεντρο την υγειά των ανδρών. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις διάφορες ανδρικές ασθένειες, αλλά και για θέματα ψυχικής υγείας.

Δεν έκανα ποτέ αυτοεξέταση ή έλεγχο, θα είμαι ειλικρινής.

 

 

Μιχάλης Ττερλικκάς, Ερμηνευτής / Ερευνητής της Κυπριακής Παραδοσιακής Μουσικής, Σεναριογράφος / Ηθοποιός, 62 ετώνΦωτογραφία: Στέλιος Δημητρίου

 

Εδώ και 44 χρόνια έχω μουστάκι. Από τα 18 μου.

Στην αρχή ήταν συνήθεια, έπειτα εξελίχθηκε σε ταυτότητα.

Μόνο για φιλανθρωπικό σκοπό / προσφορά θα το έκανα, αλλά μετά θα το άφηνα να μεγαλώσει και πάλι.

Έχω ακούσει για το Movember, αλλά δεν ξέρω πολλά πράγματα.

Δεν έχω κάνει ποτέ αυτοέλεγχο, ούτε συγκεκριμένες εξετάσεις εκτός από τις γενικές αναλύσεις.

 

 

Κωνσταντίνος Λαζάρου, Γυμναστής και πρώην Πρωταθλητής Κύπρου στη Σωματική Διάπλαση, 59 ετώνΔιατηρώ μουστάκι τα τελευταία 35 χρόνια.

Είμαι εγώ, η προσωπικότητά μου.

Δεν το έχω κόψει ποτέ, έως τώρα, αλλά ο μόνος λόγος που ίσως να τολμούσα κάτι τέτοιο είναι για να βοηθήσω σε κάποια φιλανθρωπική ενέργεια.

Γνωρίζω για τον θεσμό. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχω στο Movember. Το μουστάκι είναι το σύμβολο της όλης ενέργειας και θεωρώ ότι ο κάθε ένας από εμάς, με τον τρόπο του, μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των ανδρών για την ασθένεια του καρκίνου του προστάτη και των όρχεων.

Ο αυτοέλεγχος είναι σημαντικός. Όπως επίσης και οι εξετάσεις. Εγώ κάνω κάθε χρόνο, γιατί θέλω να γνωρίζω αν κάτι δεν πάει καλά.

 

 

Χάρης Χαραλάμπους, Ηθοποιός / Σκηνοθέτης, 40 ετώνΦωτογράφος: Ανδρέας Ιερείδης

 

Το μουστάκι μου μεγαλώνει από τον περασμένο Μάρτιο. Συνυπήρχε με τη γενειάδα, ενώ τους τελευταίους 3 μήνες έμεινε μόνο του για τις ανάγκες της παράστασης «Η Τάξη μας» στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα.

Για μένα το μουστάκι έχει γίνει εργαλείο δουλειάς, ως στοιχείο μεταμόρφωσης ανάλογα με τον κάθε ρόλο. Επίσης, το στρίψιμο του μουστακιού είναι μια άσκηση συγκέντρωσης που λειτουργεί και ως αγχολυτικό (καμιά φορά και ως ατυχές ερωτικό κάλεσμα). Υποσυνείδητα με συνδέει με τον παππού μου τον Χαράλαμπο Καζέπη που δεν είχα την τύχη να τον ζήσω πολύ, εξ ου και στο μυαλό μου είναι σαν ένας θρύλος.

Δεν έχω πρόβλημα να το κόψω, αν προκύψει μια επαγγελματική ανάγκη ή αν εγώ είχα την ανάγκη για μια αλλαγή.

Χαίρομαι πολύ που συμμετέχω στο Movember. Γνωρίζω για τον θεσμό και είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να συμμετέχουμε με τον τρόπο μας στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό και στόχο την πρόληψη, που πραγματικά σώζει ζωές!

Έχω κάνει αυτοέλεγχο και θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να μπει στην καθημερινότητα κάθε άντρα.

 

 

Παναγιώτης Χριστοδούλου, Μουσικός, 29 ετώνΈχω μουστάκι ακριβώς ένα χρόνο. Από πέρσι το Νοέμβριο βασικά και αποφάσισα να το κρατήσω.

Είναι άποψη! Ναι, αυτό είναι, η άποψή μου.

Δύσκολα θα το έκοβα. Μόνο για κάποιο επαγγελματικό σκοπό, ίσως, θα έμπαινα στη διαδικασία.

Ο λόγος που μεγάλωσα μουστάκι ήταν το Movember. Αρχικά, είχα μούσι και λόγω του Movember, πέρσι, το έκοψα και άφησα μουστάκι. Τελικά, μου άρεσε και αποφάσισα να το κρατήσω.

Ομολογώ, παρόλα αυτά, ότι μέχρι τώρα δεν έχω κάνει κάποια εξέταση και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προχωρήσω άμεσα.

  

Το κίνημα Movember και ο ανδρικός καρκίνος

Το Movember [moustache + November] αποτελεί παγκόσμιο κίνημα το οποίο υποστηρίζει παγκόσμιας κλάσης προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης του καρκίνου του προστάτη, των όρχεων και της ψυχικής υγείας των ασθενών. Τα προγράμματα αυτά, αφορούν στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση του κοινού βοηθώντας τους άντρες να ζήσουν με και πέρα από τον καρκίνο του προστάτη και να παραμείνουν ψυχικά υγιείς. 

Η μπύρα ΚΕΟ και το Round Table 1, μόνιμοι υποστηρικτές του Movember Cyprus (από το 2013)

Η τεράστια απήχηση των εκδηλώσεων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, οδήγησε τον διεθνές οργανισμό MOVEMBER FOUNDATION να προχωρήσει στην επίσημη αδειοδότηση της εκστρατείας στους συνδιοργανωτές, Round Table 1 Λευκωσίας και της Μπύρας ΚΕΟ, ως αποκλειστικούς αντιπρόσωπους της παγκόσμιας φιλανθρωπικής αυτής κίνησης στην Κύπρο (διάβασε περισσότερα εδώ).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι διοργανωτές ετοίμασαν ανά το παγκύπριο μία πληθώρα εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αντρικό καρκίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες, στις σελίδες του MOVEMBER CYPRUS στο Facebook και στο Twitter και για επικοινωνία στο info@hairytalefoundation.com.Για συνεχή ενημέρωση σε σχέση με τις εκδηλώσεις του Movember Cyprus πατήστε εδώ.

 

 

Μάθε ότι...

·        1 στους 2 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του.

·        1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

·        Ο καρκίνος του προστάτη είναι η 2η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες.

·        1 στους 36 άνδρες θα πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη.

·        Ο κίνδυνος διάγνωσης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία.

·        Ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους νέους άνδρες ηλικίας 15 - 35 χρονών.

·        Περίπου 10,000 νέες περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων στους άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στον κόσμο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ