Διαβάσεις Μνήμης στην Πάφο

«..Η φαινομενολογία υποστηρίζει ότι μόνο το παρόν υπάρχει.. Το παρελθόν διατηρείται στο παρόν μέσω των υπαρκτών ερειπίων ενός πολιτισμού που απουσιάζει..», Jacques Derrida.

 


Article featured image
Article featured image

Το πρότζεκτ Trails of Memories | Διαβάσεις Μνήμης αποτελεί μια πολυμεσική και πολυφασματική έρευνα που εστιάζει το ενδιαφέρον της στο επίκεντρο της πόλης μεταξύ του Δημοτικού Κήπου και του Μουσαλλά, εκεί όπου άνθισε το αστικό τοπίο της Πάφου στις αρχές του 20ου αιώνα. Το τοπίο αυτό εξαλείφεται γρήγορα –πριν ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 – αφήνοντας διάχυτη και κληροδοτώντας μια αίσθηση ερήμωσης, αποδόμησης και εγκατάλειψης.

Σήμερα η ερειπωμένη σχεδόν περιοχή της Παλιάς Πόλης αναδύεται ως απόηχος μιας χαμένης κοινωνικής και πολιτιστικής πραγματικότητας. Το Trails of Memories | Διαβάσεις Μνήμης διαχειρίζεται έννοιες αρχαιολογίας, ιστορικής συνείδησης, προσωπικής και συλλογικής μνήμης, ανθρώπινης γεωγραφίας, σχέσεις φύλων, μετάβασης, εγκατάλειψης και αναπόφευκτης εξέλιξης.

 



Το έργο θα αγγίξει πολλαπλά πεδία μνήμης μέσα από τη βιωματική σχέση της χορογράφου Αριάννας Οικονόμου και της ομάδας της με το χώρο αλλά και ταυτόχρονα ενεργοποιώντας την προσωπική μνήμη κατοίκων που έζησαν και εξακολουθούν να ζουν στην περιοχή της παλιάς Πάφου. Τα ανενεργά αρχοντικά της περιοχής (ή αυτά που επαναχρησιμοποιούνται σήμερα για άλλους σκοπούς όπως χώροι εστίασης, κτλ.) προσωποποιούν τη μνήμη που έχει ήδη αρχίσει ανεξέλεγκτα να αντικαθίσταται από ένα νέο ιδεολογικό και διαφορετικής οικονομικής υφής status quo, καθώς τα μισορημαγμένα κτίρια στέκονται ως αποτυπώματα που αργοσβήνουν και σπαρακτικά δηλώνουν "ήμασταν κι εμείς εδώ". Η εννοιολογική χαρτογράφηση της ιστορίας του κέντρου της Πάφου εκφράζει ένα ευρύτερο φαινόμενο   –μια πράξη μετατόπισης–  που συναντάται σε αναρίθμητα αστικά κέντρα διεθνώς τα οποία βιώνουν την ίδια μετάβαση της ιστορικής μνήμης και την μετάλλαξή τους σε κάτι καινούριο. Πρόκειται για μια υπό αμφισβήτηση εξελικτική πρόοδο που οδηγεί σε ένα μωσαϊκό γενεών, ιστορίας, πολιτισμού, ιδεολογιών και υλιστικής διαλεκτικής. 

Το Trails of Memories | Διαβάσεις Μνήμης θα συνδέσει το κοινό της πολιτιστικής πρωτεύουσας Πάφου με το δημόσιο χώρο της παλιάς πόλης μέσα από τέσσερις site-specific performances στις 21, 25 και 27 Οκτώβρη στο Εθνογραφικό Μουσείο και σε  εγκαταλελειμμένους χώρους γύρω από αυτό και τη Μητρόπολη Πάφου.

 



Παράλληλα, μια έκθεση αρχειακού και οπτικοακουστικού υλικού (γραπτών κειμένων, φωτογραφιών, καταγεγραμμένων αφηγήσεων) στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης (27 Οκτώβρη - 11 Νοέμβρη) θα ταξιδέψει τους θεατές στο χωροχρόνο ενώ στον ίδιο τόπο θα διεξαχθούν έξι μεσημεριανές solo performances στις 1, 3, 4, 7, 9 και 11 Νοεμβρίου (12:00 – 14:00) όπου η χορογράφος Αριάννα Οικονόμου θα διερευνήσει την σωματικοποίηση της ύπαρξης και τη σχέσης του σώματος, της μνήμης και της φαντασίας εισδύοντας σ’ ένα πεδίο πληροφοριών και τη διαρκή ανταπόκρισή της σε αυτό μέσω της κίνησης. Οι τρεις βραδινές solo performances στις  4, 7 και 11 Νοεμβρίου (19:00 – 20:00) από την Αριάννα Οικονόμου υπό τη μορφή αφήγησης, εστιάζουν στη διερεύνηση της δικής της βιωματικής μνήμης μέσω μιας υφέρπουσας διαδραστικής σχέσης με το αρχειακό, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό της έκθεσης.

Το έργο εγκρίθηκε και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ 2017 των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ΠΑΦΟΣ 2017.  

 

Rituals in time and space

Site Specific/ Promenade Performances

Χορογραφημένες περιπατητικές site responsive περφόρμανς που διαχειρίζονται την πολυσχιδή υπόσταση της μνήμης διαμέσου της προσωποποίησης του χώρου.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 16:30 – 18:00

Περιπατητική Παράσταση

Σημείο Συνάντησης: ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 , 16:30 – 18:00

Περιπατητική Παράσταση

Σημείο Συνάντησης: ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

*Χώρος στάθμευσης: δίπλα από τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου, απέναντι από το σινεμά Αττικόν. 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 19:00 – 22:00

Εγκαίνια Έκθεσης & Παραστάσεις Site Specific

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΦΟΥ 





Διαβάσεις Μνήμης

Η ΕΚΘΕΣΗ


Μια πολυμεσική έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό η οποία γεφυρώνει τα πολλαπλά επίπεδα μνήμης, ταυτότητας και συνείδησης μέσα από το πρίσμα προσωπικών μαρτυριών.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  27 ΟΚΤΩΒΡΗ - 11 ΝΟΕΜΒΡΗ

Έκθεση «Διαβάσεις Μνήμης» με αρχειακό οπτικο-ακουστικό υλικό

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΦΟΥ



ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00 – 15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00 – 13:00



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 19:00 – 22:00

Εγκαίνια Έκθεσης & Παραστάσεις Site Specific

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΦΟΥ 

Crevices of the mind: Time Lost & Time Found’

Σόλο περφόρμανς Αριάννα Οικονόμου



 



 

Ένας ενεργός διάλογος με τον τόπο του αρχειακού υλικού στο χώρο της έκθεσης που συμπεριλαμβάνει την εμπειρική, συλλογική και προσωπική μνήμη της χορογράφου/ περφόρμερ μέσα από τη σωματηριακή κίνηση, παλιές φωτογραφίες, ηχογραφημένο υλικό,  όπου το παρελθόν και το μέλλον συναντώνται στο παρόν.

 

‘Ο χρόνος που χάνεται και ο χρόνος που βρίσκεται’, αποτελείται από σόλο χορούς που συνυφαίνουν κατακερματισμένες ιστορίες. Αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην αρχαιολογία των ανθρώπινων συναισθημάτων και τις πολυδιάστατες υφές της μνήμης. Η Πάφος-Κτήμα αποτελεί μια πόλη χτισμένη σε πολλαπλά επίπεδα ιστορίας, γεμάτη θρύλους και μύθους που αφορούν ιδιαίτερα την Αφροδίτη και τον γιο της, τον Έρωτα. Προωθεί την έρευνα της χορογράφου στη σφαίρα του Ορφισμού και της κοσμολογίας. Η πόλη και τα περίχωρά της αντικατοπτρίζουν την αίσθηση της αγάπης και της ζωής αφενός, του ύπνου και του θανάτου από την άλλη.

Μια σειρά από βαθμίδες, καμπύλες και στρόβιλους αποπνέουν ένα ταξίδι μέσω του χορού. Οι αποσπασματικές αφηγήσεις με αναφορές σε ήχους και μουσική αναπαριστούν οικεία στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Οι αρχειακές φωτογραφίες μας επιτρέπουν την αναδημιουργία μιας κοινωνίας όπου η παρουσία των προσφύγων της Σμύρνης προσφέρει νέες ιδέες και ευαισθησίες. Παρομοίως, οι αστικές συμβάσεις εισάγονται από την εξελληνισμένη πόλη της Αλεξάνδρειας, η οποία είχε στενούς δεσμούς με την Πάφο. Επιπλέον, οι σπουδαστές ατευθύνονταν προς την Αθήνα και τη Βηρυτό για την εκπαίδευσή τους, και στη συνέχεια στο Παρίσι και το Λονδίνο, ωθώντας τη διαμόρφωση μιας ενδιαφέρουσας κοινωνίας στις αρχές του 20ου αιώνα στην άλλοτε απομακρυσμένη δυτική επαρχία της Κύπρου.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ, 19:00 – 20:00

ΤΡΙΤΗ  7 ΝΟΕΜΒΡΗ, 19:00 – 20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ, 19:00 – 20:00

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΦΟΥ





Περφόρμερ: Αριάννα Οικονόμου

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

1, 3, 4, 7, 9, 11 Νοέμβρη, 12:00 – 14.00

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΦΟΥ

Για ακριβείς  λεπτομέρειες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: fb.me/trailsofmemories2017

Είσοδος ελεύθερη

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑ:  ECHO ARTS

Σκηνοθεσία/ Χορογραφία: Αριάννα Οικονόμου

Επιμελητής Έκθεσης: Δρ Κώστας Πράπογλου

Performers:  Χάρης Κούσιος, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Νάταλη Τσίγκης, Hasine Felek, Μικαέλα Μιχαήλ, Νάντια Γεωργιάδου

Video Artist: Γιάννος Οικονόμου

Φωτογραφία: Ergenc Korkmazel

Βοηθός Συντονισμού/ Διοίκηση: Justyna Ataman

Εργαστήρι  Εικόνα, Αφήγηση, Μνήμη: Μαρία Κυριάκου (Σεπτέμβρης)

Διεύθυνση Παραγωγής: Παντελής Γεωργίου

Παραγωγή: ECHO ARTS

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Facebook: fb.me/trailsofmemories2017

Website: www.echoarts.info

Phone: Justyna Ataman: 95 71 25 89

Email: Arianna Economou: echo-arts@cytanet.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ