Γιατί έχει γίνει τόσος χαμός με τις διαδικασίες παραγωγής παρμεζάνας;

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες και ισχυρίζεται πως αποκαλύπτει τις επίπονες και σκληρές διαδικασίες παραγωγής του αγαπημένου ιταλικού τυριού, έχει δημιουργήσει μεγάλο σάλο, με τις συνέπειες παρόλα αυτά να μην έχουν ακόμη διαφανεί.

 


Article featured image
Article featured image

Το εν λόγω βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Compassion in World Farming (CIWF) και παρουσιάζει σκηνές που γυρίστηκαν σε εννέα κτηνοτροφικές μονάδες της ιταλικής κοιλάδας του Πο, με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων να σοκάρουν.

Όπως περιγράφει το βίντεο, οι αγελάδες περνούν όλη τους τη ζωή κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους, κακοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους και είναι σκελετωμένες.

Μάλιστα η οργάνωση υπεράσπισης ζώων καταγγέλλει ότι δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά παγκοσμίως, η παρμεζάνα και η Γκράνα Παντάνο παράγονται από ζώα, τα οποία οι κτηνοτρόφοι κακομεταχειρίζονται. Οι εξαντλημένες αγελάδες ζουν μέσα στα περιττώματά τους, στρυμωγμένες μέσα σε μικρούς χώρους όπου είναι δύσκολο να μετακινηθούν.

Η οργάνωση CIWF ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta («όχι στα ζυμαρικά μου»), που έχει στόχο να ωθήσει τους παραγωγούς αυτών των δύο τυριών, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν τα πέντε δισεκ. ευρώ ετησίως, να απαιτήσουν οι κτηνοτρόφοι που τους προμηθεύουν με γάλα να προσφέρουν στα ζώα τους τις ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας.

«Τα Parmesan και Grana Padano παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF.

«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες» ανέφερε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα, που υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας». Ένας εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών Παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα το προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά».

Προσέθεσε, όμως, πως οι κοινοπραξίες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα με στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.

 

 

Με πληροφορίες από CNN GREECE


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ