Συνεχίζονται οι αφίξεις λειψάνων Αγίων στην Κύπρο

Μερικές φορές σκέφτεσαι πως είναι σοφότερο κάποια θέματα να μην τα αγγίζεις καθόλου. Όχι από φόβο ή αδιαφορία, αλλά από σεβασμό σε αυτούς που πιστεύουν και ασπάζονται το εκάστοτε αντικείμενο.

 


Article featured image
Article featured image

Όταν μάλιστα απαιτείς ελευθερία λόγου και έκφρασης, το να κριτικάρεις και να προσπαθείς να μειώσεις ή να χλευάσεις τα "πιστεύω" και τις απόψεις μιας -ομολογουμένως- μεγάλης μερίδας πιστών είναι τουλάχιστον οξύμωρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε (πολύ) συχνά στο email μας μηνύματα, τα οποία μας ενημερώνουν για αφίξεις τεμαχίων Αγίων, από την Ελλάδα στην Κύπρο, για προσκύνημα, με τελευταία άφιξη αυτή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Μηνά -θα μεταφερθεί στην Κύπρο από την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου, στις 10 Νοεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου. Λίγες μέρες πριν, μάλιστα, είχαν έρθει στην Κύπρο τα λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά και του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (βλέπε κεντρική φωτογραφία), με πλήθος πιστών να σπεύδουν να προσκυνήσουν. 

Και κάπου εδώ αναρωτιέσαι αν η μαζική κάθοδος γίνεται επί τούτω ή αν απλώς είναι τυχαίο γεγονός, αλλά και αν πρέπει να το προβάλεις ή να το αφήσεις να περάσει στα ψιλά;

Όταν πέρσι, περίπου την ίδια περίοδο, είχαμε ασχοληθεί με το ζήτημα του προσκυνήματος λειψάνων με αφορμή τον ντόρο που είχε ξεσπάσει όταν έγινε γνωστό πως παιδιά νηπιαγωγείου πήγαν σε εκκλησία για να προσκυνήσουν λείψανα Αγίου και το κατά πόσο αυτό είναι ορθό και ηθικό, ακούσαμε και επεξεργαστήκαμε διάφορες απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά και κυρίως ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά σχόλια τα οποία χλεύαζαν ή επικροτούσαν τη συγκεκριμένη πράξη.

 



Στο debate που κάναμε και έχει τίτλο «Συζήτηση με έναν Ιερέα και έναν Άθεο», ο Πάτερ Παρασκευάς ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, όταν ρωτήθηκε για τη σημασία αυτής της συνήθειας των Πιστών αλλά και για τον χλευασμό που γίνεται από μία μερίδα πολιτών, συνέκρινε το προσκύνημα των λειψάνων με την παραλαβή οστών αγνοουμένων από τους συγγενείς τους και την ιεροτελεστία που ακολουθείται αλλά και τα συναισθήματα που δημιουργούνται στα άτομα που παραλαμβάνουν τα οστά των δικών τους ανθρώπων, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο παράδειγμα, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ…»»» https://goo.gl/1YNgNC (από το 09:30 μέχρι το 14:19). 

Μπορεί όμως να συγκριθεί η παραλαβή των οστών ενός δικού σου ανθρώπου, ο οποίος για πολλά χρόνια είναι αγνοούμενος, με τα λείψανα ενός Αγίου για τον οποίο έχεις διαβάσει ή έχεις απλά ακούσει κάποια πράγματα; Για πολλούς αυτό είναι η πραγματική πίστη, ενώ για κάποιους άλλους πάλι αυτό όλο είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης του χριστεπώνυμου πλήθους... Σεβαστές όλες οι απόψεις!

 

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη τη Συζήτηση [ΒΙΝΤΕΟ]



 

Μάλλον, απάντηση δεν υπάρχει και ούτε υπάρχει σωστό και λάθος. Είναι μία ξεκάθαρα προσωπική ανάγκη και απόφαση την οποία κανείς δεν δύναται να απαγορεύσει ή να επιβάλλει.

Για όσους μπορεί να ενδιαφέρονται, πάντως, η Τίμια Κάρα του Αγίου Μηνά θα μεταφερθεί στην Κύπρο από την Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου, αρχικά στο Νέο χωριό Πάφου, στις 10 Νοεμβρίου, στις 4.30μμ (10-13 Νοεμβρίου) και έπειτα στην Ιερά Μονή Παναγίας Μακεδονίττισας, στις 13 Νοεμβρίου, στις 4.30μμ (13-21 Νοεμβρίου).

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ