Είναι σιχαμερό να αφήνω το σκυλί μου να κοιμάται μαζί μου;

Πολλές φορές έχεις δει έναν φίλο ή μια φίλη σου να κοιμούνται με το πιστό τους λαμπραντόρ. Το να φωλιάζουν δίπλα τους είναι καλύτερο και από παυσίπονο, μετά από μια δύσκολη ημέρα, λένε οι ίδιοι.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι όμως υγιεινό να κοιμούνται μαζί, αναρωτιούνται κάποιοι.

 

Τα γεγονότα

Ακούμε για χρόνια ότι οι αγκαλίτσες με ένα κουτάβι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον ύπνο, όμως σε πρόσφατη έρευνα της Mayo Clinic διαπιστώθηκε ότι ένας σκύλος στο κρεβάτι δεν κάνει και τόσο κακό. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που επιτρέπουν στα σκυλιά τους να μπαίνουν στο δωμάτιό τους, χωρίς όμως να ανεβαίνουν στο κρεβάτι, είχαν αποδοτικότητα ύπνου 83%, ενώ το ποσοστό αποδοτικότητας ύπνου όσων επιτρέπουν στα σκυλιά τους να ανέβουν στο κρεβάτι βρισκόταν στο 80% - με άλλα λόγια, ο ύπνος τους εξακολουθούσε να είναι αρκετά ικανοποιητικός. Πέρα από κάποιες τρομακτικές έρευνες (που αναφέρουν ότι βαριά άρρωστοι άνθρωποι ή τραυματίες κόλλησαν βακτήρια, όπως σταφυλόκοκκο, επειδή κοιμούνταν ή, ακόμη χειρότερα, επειδή φιλούσαν τα κατοικίδιά τους), δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας έρευνες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για ένα υγιές άτομο που κοιμάται με το κατοικίδιό του.


Θα ήσουν ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο, αν κολλούσες μια ασθένεια από έναν σκύλο με αυτόν τον τρόπο -είναι σαν να σε χτυπάει αστεροειδής. Επιπλέον, οι περισσότερες σοβαρές ασθένειες που μεταδίδονται από μολυσμένα κόπρανα για τις οποίες ανησυχούμε, δεν υπάρχουν πια.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί

«Αν το σκυλί σου δεν έχει υποβληθεί στις κατάλληλες θεραπείες για παράσιτα, μπορεί να μεταφέρει ψύλλους και τσιμπούρια στο κρεβάτι», λέει ο μικροβιολόγος Jack Gilbert, διευθυντής του Microbiome Center στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (το δάγκωμα του ψύλλου μπορεί να προκαλέσει κόκκινα σημάδια και φαγούρα, όμως αν ένα τσιμπούρι πηδήξει στο σώμα σου, μπορεί να κινδυνεύσεις να μολυνθείς από τη νόσο του Lyme).

Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον τόσο εσύ όσο και ο σκύλος σου είστε εμβολιασμένοι, είναι σχεδόν αδύνατον να κολλήσεις κάποια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια: Θα πρέπει να πατήσει ακαθαρσίες, να κολλήσουν στις πατούσες του, να τις μεταφέρει στο κρεβάτι και μετά, με κάποιον τρόπο, να βρεθούν στο στόμα σου για να κολλήσεις κάτι, λέει ο Gilbert. «Θα ήσουν ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο, αν κολλούσες μια ασθένεια από έναν σκύλο με αυτόν τον τρόπο -είναι σαν να σε χτυπάει αστεροειδής», λέει. Επιπλέον: «Οι περισσότερες σοβαρές ασθένειες που μεταδίδονται από μολυσμένα κόπρανα για τις οποίες ανησυχούμε, δεν υπάρχουν πια».


Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι τα μικρόβια των σκύλων μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σου και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών.
 

Τι θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα

Νυχτερινές αγκαλίτσες -και αλλεργικές αντιδράσεις, αν είσαι αλλεργικός. Οι τρίχες του ζώου μπορεί να σε μπουκώσουν και να κάνουν τη μύτη σου να πρηστεί το πρωί. Αν δεν έχεις αλλεργίες, ο ύπνος με ένα σκυλί μπορεί μάλιστα να σε προστατεύσει από αυτές. «Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αλλεργίες και το άσθμα στα παιδιά μπορούν να προληφθούν, όταν βρίσκονται κοντά σε σκυλιά. Στο μεταξύ, έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι τα μικρόβια των σκύλων μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σου και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών», λέει ο Gilbert.

 

Τι να πεις στον φίλο σου

Ένα σκυλί δεν μεταφέρει περισσότερα βακτήρια στο κρεβάτι από ό,τι εσύ. Από τη στιγμή που σε βοηθάει να κοιμηθείς, είναι απλώς μια παρεούλα για αγκαλιές. Αν δεν θέλεις να έχεις εφιάλτες με ψίχουλα πίτσας στα σεντόνια σου, ένα μπάνιο την εβδομάδα στον σκύλο -και πλύσιμο στα σεντόνια με καυτό νερό- μπορεί να μειώσει αυτά τα (πιθανώς ακίνδυνα) βακτήρια.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Tonic.


Πηγή: Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ