Γιατί όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν ελληνικά ονόματα;

Παρόλο που κάποιοι πλανήτες ανακαλύφθηκαν από Άγγλους και Γάλλους αστρονόμους, εντούτοις όλοι ανεξαιρέτως διαθέτουν ελληνικά ονόματα. Γιατί;

 


Article featured image
Article featured image

Αναρωτήθηκες ποτέ;

Για να μας κατατοπίσει, επικοινωνήσαμε με τον Κύπριο Αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία πίσω από τα ονόματα των πλανητών.  

Σύμφωνα με τον κ. Φάκα, οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν μόνο 5 πλανήτες: τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, το Δια και τον Κρόνο. Τη Γη δεν την υπολόγιζαν ως πλανήτη, καθώς ήταν κάτι διαφορετικό για εκείνους.

Οι ίδιοι είχαν δώσει ονόματα σε αυτούς τους 5 πλανήτες που ανακάλυψαν.

 

Ερμής

Επειδή ο Ερμής ήταν κοντά στον ήλιο και φαινομενικά φαινόταν πως κινείται πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους πλανήτες, έτσι οι Έλληνες στην αρχαιότητα του έδωσαν το όνομα του φτεροπόδαρου Ερμή, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο αγγελιοφόρος που μετέφερε μηνύματα σε Θεούς και ανθρώπους.

 

Αφροδίτη

Αυτός ο πλανήτης είναι το πιο λαμπερό σώμα στον ουρανό. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν καταλάβει πως δεν είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης, αλλά επειδή είναι τόσο φωτεινός και όμορφος, του έδωσαν το όνομα της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς.

 

Άρης

Είναι ένας πλανήτης που έχει κόκκινο χρώμα, λόγω της χημικής του σύστασης. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεώρησαν πως το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του πολέμου. Έτσι, του έδωσαν το όνομα του Άρη, του θεού του πολέμου.

 

Δίας

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Ενδεχομένως, το είχαν αντιληφθεί αυτό οι Αρχαίοι Έλληνες, έτσι του έδωσαν το όνομα του Δία, ο οποίος είναι ο βασιλιάς των Θεών.

 

Κρόνος

Βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση από τη Γη αυτός ο πλανήτης και φαίνεται πως κινείται πιο αργά από τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό οι Αρχαίοι Έλληνες τον ονόμασαν Κρόνο, ο οποίος είναι ο πατέρας του Δία και φαινομενικά παρακολουθεί τους υπόλοιπους πλανήτες από μακριά.

 

Μετά από αρκετά χρόνια ανακαλύφθηκαν οι υπόλοιποι πλανήτες από Άγγλους και Γάλους αστρονόμους, οι οποίοι αρχικά ήθελαν να δώσουν στους πλανήτες δικά τους ονόματα. Ωστόσο η Επίσημη Κοινότητα Επιστημόνων δεν αποδέχθηκε τα ονόματα αυτά. Θεώρησε πως θα έπρεπε να συνεχιστούν τα ονόματα από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία.  

Σύμφωνα με τον κ. Φάκα, η Επίσημη Κοινότητα Επιστημόνων αποφάσισε επίσης να συνεχίσει τα ονόματα από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία προς τιμήν των Αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι πρόσφεραν πολλές γνώσεις στη σύγχρονη αστρονομία.

 

Ουρανός

Το 1781 Άγγλοι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον Ουρανό και ήθελαν να τον ονομάσουν Βασιλιά Γεώργιο. Η Επίσημη Κοινότητα Επιστημόνων απέρριψε το όνομα και του έδωσαν την ονομασία Ουρανός, ο οποίος ήταν ο πατέρας του Κρόνου, καθώς ήταν ο πλανήτης που ανακαλύφθηκε μετά τον Κρόνο.

 

Ποσειδώνας

Ο πλανήτης αυτός ανακαλύφθηκε από δύο αστρονόμους, έναν Άγγλο και ένα Γάλλο. Ο δεύτερος ήθελε να του δώσει το όνομά του, ωστόσο η Επίσημη Κοινότητα Επιστημόνων δεν το επέτρεψε και τον ονόμασαν Ποσειδώνα (Θεός της Θάλασσας) λόγω του γαλάζιου του χρώματος.

 

Πλούτωνας

Ανακαλύφθηκε το 1930 από Άγγλους αστρονόμους και πρόκειται για τον πιο μικρό πλανήτη. Του δόθηκε το όνομα Πλούτωνας για να συνεχιστούν τα ονόματα της Ελληνικής Μυθολογίας.

 

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Φάκας, ο Πλούτωνας αφαιρέθηκε πρόσφατα από τη λίστα των πλανητών.

 

«Για να ονομάζεται κάποιος πλανήτης, υπάρχουν 3 κανονισμοί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση που πρέπει να πληροί».

Οι 3 κανονισμοί της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης

1) Να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και να μην είναι δορυφόρος κάποιου άλλου πλανήτη

2) Να έχει σφαιρικό σχήμα

3) Να είναι κυρίαρχος εντός της τροχιάς του και να μην έχει αλλά μικρότερα σώματα μέσα στην τροχιά



Ο Πλούτωνας, σύμφωνα με τον κύριο Φάκα, δεν πληρούσε τον τρίτο κανονισμό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ