Η Ειρήνη Χατζηαντώνη είναι ο άνθρωπός σου για σπουδές στο University of Sunderland

Ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sunderland, έκανε πτυχίο και δύο μεταπτυχιακά, το ένα στον κλάδο της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 


Article featured image
Article featured image

Με αυτή της την ιδιότητα, τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια, η Σύμβουλος Σπουδών Ειρήνη Χατζηαντώνη είναι η επίσημη αντιπρόσωπος του Πανεπιστήμιου του Sunderland, σε Κύπρο και Μέση Ανατολή. Ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Sunderland είναι σε θέση να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει τους υποψήφιους φοιτητές, αλλά και να είναι διπλά τους καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους στο Βορρά της Αγγλίας.

 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Γεωργίου

 

Ποιος είναι ο κύριος σκοπός του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Sunderland;

To University of Sunderland είναι το μόνο Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο το οποίο έχει ιδρύσει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διασύνδεσης και Ενημέρωσης με έδρα την Αθήνα. Επίσης, υπάρχουν αποκλειστικά γραφεία σε Κρήτη, Κέρκυρα και Κύπρο.

Κύριος σκοπός του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου στη Κύπρο είναι να προωθήσει το πανεπιστήμιο του Sunderland στην περιοχή δράσης του και να βοηθήσει τους φοιτητές με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιτυχή τους αποδοχή στο Πανεπιστήμιο.

 

Ποια πράγματα αναλαμβάνει η ομάδα σας σε σχέση με τις αιτήσεις των φοιτητών;

Οι υπηρεσίες του γραφείου ξεκινούν από την ενημέρωση -συμβουλευτική και καθοδήγησή του ενδιαφερομένου για τη σωστότερη επιλογή προγράμματος σπουδών. Στη συνέχεια συμπληρώνεται η αίτηση για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Εφόσον ο υποψήφιος καταθέσει την αίτηση και λάβει αποδοχή από το πανεπιστήμιο προχωράμε στη διαδικασία αίτησης για την εστία του, στη διαδικασία αίτησης για τη λήψη του Βρετανικού δανείου, καθώς και στη συμπλήρωση αιτήσεων για τις διαθέσιμες υποτροφίες.


Το ακαδημαϊκό έτος 2017/2018, πάνω από 120 Κύπριοι φοιτητές επέλεξαν το Πανεπιστήμιο του Sunderland για τις σπουδές τους. Σήμερα, ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών εκεί είναι περίπου 500.


 

Υπάρχει κάποια χρέωση για οποιοδήποτε από τα πιο πάνω;

Όλες οι υπηρεσίες του γραφείου παρέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

 

Πόσα είναι τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στο University of Sunderland και ποια θα λέγατε πως είναι τα σημαντικότερα από αυτά;

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει 89 προπτυχιακά  και 63 μεταπτυχιακά προγράμματα.  Το Πανεπηστίμιο έχει 6 faculties όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει τομέα σπουδών. Τα Faculties αυτά είναι:

       Faculty of Health Sciences and Wellbeing

       Faculty of Business, Law and Tourism

       Faculty of Education and Society

       Faculty of Arts and Creative Industries

       Faculty of Engineering and Manufacturing

       Faculty of Computer Science

Σημαντική κατάταξη στη Guardian έχουν τα εξής προγράμματα: Tourism, Mechanical Engineering, Design, Arts, Fashion. MPharm, Education.

 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους Κύπριους φοιτητές;

Οι Κύπριοι φοιτητές επιλέγουν προγράμματα όπως:

       Business and Management

       Accounting and Finance

       Mechanical Engineering

       Biomedical Science

       MPharm

       Automotive Engineering

       Electronic and Electrical Engineering

       Law

       Media

       Tourism


Οι υποψήφιοι που θα κάνουν αίτηση μέχρι 15 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για υποτροφίες και εστία και να έχουν επιλογή δωματίου.


 

Πόσοι Κύπριοι φοιτητές φοιτούν σήμερα εκεί;

Σήμερα, ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών είναι περίπου 500. Το ακαδημαϊκό έτος 2017/2018 πάνω από 120 Κύπριοι φοιτητές επέλεξαν το Πανεπιστήμιο για τις σπουδές τους.

 

Ποια ερωτήματα είναι καλό να απαντήσει κάποιος υποψήφιος φοιτητής έτσι ώστε να επιλέξει τον σωστό (για τον ίδιο) κλάδο σπουδών;

Ο υποψήφιος θα πρέπει να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: τι θέλει να σπουδάσει και αν αυτό θα έχει απορρόφηση στον εργασιακό χώρο. Ιδανικό είναι να διαλέξει ένα πρόγραμμα το οποίο επιθυμεί να σπουδάσει ώστε να είναι επιλογή δική του και όχι κάποιο πρόγραμμα που δεν τον ενδιαφέρει μόνο και μόνο για εργασιακή αποκατάσταση. Συνήθως, προτείνεται στους φοιτητές να σπουδάσουν μια γενική επιστήμη και έπειτα να εξειδικευτούν στις μεταπτυχιακές σπουδές τους πάνω σε ένα αντικείμενο.

 

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο;

Για να κάνετε αίτηση για οποιοδήποτε προπτυχιακό πρόγραμμα, χρειάζεται να έχει γενικό βαθμό στο Κυπριακό Απολυτήριο τουλάχιστον 16/20.

Αν στο Απολυτήριο ο βαθμός είναι μικρότερος του 16, τότε υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής στις περισσότερες ειδικότητες για τετραετή φοίτηση (extended programmes).

Αν κάνετε αίτηση για το MPharm (Master in Pharmacy), τότε χρειάζεται να έχετε Κυπριακό Απολυτήριο με βαθμολογία 18 και τα μαθήματα Χημείας και Βιολογίας με βαθμό 17.

Στη περίπτωση που παρακολουθείτε το αγγλικό σύστημα των A-Levels, είναι απαραίτητο για την εισαγωγή σας από 280 έως 320 UCAS Points, ανάλογα το πρόγραμμα.

Αν κάνετε αίτηση για οποιοδήποτε πρόγραμμα Art Design or Media, τότε χρειάζεται να έχετε χαρτοφυλάκιο της δουλειάς σας (portfolio). Για κάθε πρόγραμμα δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες όσο αφορά τη δημιουργία του portfolio. Το portfolio συνοδεύει την αίτηση του κάθε φοιτητή και πρέπει να είναι σε ηλεκτρονική μορφή.


Ο Βορράς της Αγγλίας είναι οικονομικότερος σε σχέση με τις σπουδές οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Ο φοιτητής χρειάζεται περίπου 800 λίρες μηνιαίως για την κάλυψη της στέγης του και για τα προσωπικά του έξοδα.


 

Σε σχέση με τη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ποια κριτήρια υπάρχουν;

IELTS με βαθμό 6.0 και πάνω and all elements no less than 5.5

IGCSE/GCSE με βαθμό C και πάνω.

Επίσης, το γραφείο παρέχει δωρεάν τεστ αγγλικών σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει κάποιο από τα παραπάνω.

 

Τι κονδύλι χρειάζεται για σπουδές στην Αγγλία;

Τα δίδακτρα καλύπτονται από το Βρετανικό φοιτητικό δάνειο. Ο Βορράς της Αγγλίας είναι οικονομικότερος σε σχέση με τις σπουδές οπουδήποτε αλλού στην Αγγλία. Ο φοιτητής χρειάζεται περίπου 800 λίρες μηνιαίως για την κάλυψη της στέγης του και για τα προσωπικά του έξοδα.

 

Εκτός από τα προγράμματα σπουδών, ποια άλλα από τα benefits που προσφέρει το πανεπιστήμιο αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς;

Το πανεπιστήμιο προσφέρει για όλα τα έτη σπουδών δυνατότητα διαμονής στις εστίες του. Επίσης, έχει αρκετές υποτροφίες όπου μπορεί να κάνει αίτηση ο υποψήφιος και να επωφεληθεί οικονομικά. Επιπλέον, είναι το υψηλό επίπεδο σπουδών καθώς και η συνεχής υποστήριξη από το ακαδημαϊκό και μη προσωπικό στους φοιτητές. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ασφάλεια που παρέχει η πόλη.

 



Το University of Sunderland

 

Πόσα χρόνια τώρα λειτουργεί το γραφείο σας και ποια θα λέγατε πως είναι τα πιο σπουδαία πράγματα που έχει πετύχει;

Το γραφείο λειτουργεί στη Κύπρο τα τελευταία 4 έτη. Έχει πετύχει την καλύτερη προβολή του Πανεπιστημίου στη ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Με σκοπό πάντα τη σωστή ενημέρωση, οι υποψήφιοι πριν αναχωρήσουν για τις σπουδές τους είναι πλήρως ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Παρέχεται συνεχής υποστήριξη μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών.


Όλες οι υπηρεσίες του γραφείου παρέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.


Ποια είναι η αμέσως επόμενη περίοδος υποβολής αιτήσεων για νέους φοιτητές; Και ποια είναι η τελευταία ημερομηνία υποβολής;

Καλό είναι οι αιτήσεις να κατατεθούν μέχρι 15 Ιανουαρίου. Από εκεί και έπειτα, γίνονται κανονικά αιτήσεις μέχρι και μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων. Οι υποψήφιοι που θα κάνουν αίτηση μέχρι 15 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για υποτροφίες και εστία και να έχουν επιλογή δωματίου.

 

Που ακριβώς είναι τα γραφεία σας και πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Είμαστε στη Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 5, στη Λεμεσό. Το τηλέφωνό μας είναι 25323080 και το email cyprus@sunderland.ac.uk

 

Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στο γραφείο και ποια η ιδιότητά σου;

Είμαι η επίσημη αντιπρόσωπος του Πανεπιστήμιου του Sunderland σε Κύπρο και Μέση Ανατολή. Ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Sunderland είμαι σε θέση να συμβουλεύσω και να καθοδηγήσω τους υποψήφιους φοιτητές και να είμαι διπλά τους καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ