Φεύγει (επιτέλους) η σκόνη και έρχονται βροχές και χιόνια

Χριστούγεννα όπως πρέπει, φαίνεται ότι θα κάνουν όσοι βρεθούν ή ζουν στα ορεινά αφού από απόψε μάλιστα ο καιρός αλλάζει και φέρνει βροχές καταιγίδες και χιόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρει στο δελτίο του το kitasweather, αυτή τη στιγμή επηρεαζόμαστε από το νοτιοανατολικό τμήμα του χαμηλού βαρομετρικού όπου μεταφέρει ξηρό, θερμό άνεμο με σκόνη από βόρεια Λιβύη και βορειοδυτική Αίγυπτο. Λόγω αλλαγής στο ρεύμα του αέρα τα ποσοστά σκόνης παρουσιάζουν μείωση αλλά σύντομα θα αυξηθούν και πάλι. Επίσης τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλά για να ευνοήσουν βροχές προς το παρόν.

Νωρίς το βράδυ απόψε θα μας επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο αυτού του χαμηλού και αναμένεται να ευνοηθεί η περιοχή μας με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Όταν πλησιάσει το ψυχρό μέτωπο την περιοχή μας από τα δυτικά και πριν αρχίσουν να παρατηρούνται βροχές τα ποσοστά σκόνης αναμένονται να είναι αρκετά ψηλά. Μετά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου η σκόνη μειώνεται αισθητά.

Αύριο Κυριακή βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Ρόδου και νότια παράλια της Τουρκίας και Κύπρου σε συνδυασμό με ψυχρές αέριες μάζες, αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά κατά διαστήματα για 18 ώρες περίπου.

 

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

Βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο στην Τουρκία επηρεάζει την περιοχή. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος από μέσες και ψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται πυκνή σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από ψηλά έως πολύ ψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί χαλάζι. Οι πιο πολλές βροχές αναμένονται στα δυτικά και νότια παράλια. Οι συνολικές ποσότητες βροχής που αναμένονται απόψε είναι από 0 έως 10 χιλιοστά κυρίως. Πολύ τοπικά σε καταιγίδα στα παράλια δεν αποκλείεται μέχρι και 15 χιλιοστά. Ο μέσος όρος αναμένεται γύρω στα 3-4 χιλιοστά. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται αρχικά κυρίως από ψηλά έως πολύ ψηλά αλλά σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται αισθητά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ με ριπές τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 15 στα παράλια και 8 στη Χιονίστρα.

Αύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές. Το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές. Σε καταιγίδες αναμένεται μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Στα ορεινά θα σημειώνεται χιονόπτωση κατά διαστήματα από τα 1300 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πιθανό να είναι πυκνές. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση από το μεσημέρι και μετά.

Το βράδυ αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σε καταιγίδες αναμένεται μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειώνονται μόνο σε ορεινές περιοχές από τα 1200 μέτρα και άνω με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Πρόσκαιρες χιονοστρώσεις πιθανόν να παρατηρηθούν τοπικά μέχρι και τα 1200 μέτρα περίπου την ώρα που θα εκδηλώνονται τα πιο έντονα φαινόμενα. Στα ορεινά θα επικρατεί παγετός.

Τη μέρα των Χριστουγέννων αρχικά αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές, ίσως μεμονωμένες καταιγίδες στα ανατολικά και χιόνια στα ορεινά στα ίδια υψόμετρα με το βράδυ της Κυριακής. Σε περίπτωση καταιγίδας δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σύντομα ο καιρός βελτιώνεται αλλά μεμονωμένες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά θα συνεχίσουν να παρατηρούνται μέχρι νωρίς το απόγευμα. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Κυριακή. 

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Άνοδος θερμοκρασίας. Την Τετάρτη και Πέμπτη αναμένεται μερικώς συννεφιασμένος καιρός. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Τρίτη. Νέο βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να επηρεάζει ξανά την περιοχή μας από την Παρασκευή.

 

 

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος και πιθανό να πέσουν µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα ορεινά και τα δυτικά. Η σκόνη που παρατηρείται στην ατµόσφαιρα σταδιακά θα αποµακρυνθεί από την περιοχή. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ και παροδικά στα προσήνεµα, µέχρι ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος µε µεµονωµένες βροχές ή και καταιγίδα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δεν αποκλείεται να πέσει χιονόνερο. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, µέτριοι 4 µποφόρ αλλά στα προσήνεµα ισχυροί 5 και παροδικά µέχρι πολύ ισχυροί 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη αλλά στα προσήνεµα θα είναι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 12 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και στους 9 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος µε µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες. Στα ορεινά αναµένεται να χιονίσει. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, µέτριοι 4 µποφόρ αλλά στα προσήνεµα ισχυροί 5 και παροδικά µέχρι πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη αλλά παροδικά στα προσήνεµα θα είναι κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα παράλια και στους 4 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη ∆ευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά µερικώς συννεφιασµένος µε µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, ενώ στα ορεινά θα χιονίσει. Σταδιακά αναµένεται αισθητή βελτίωση. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή. Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά αισθητή άνοδο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ