Once Upon a Time…

Με τον γενικό τίτλο Once Upon a Time ο Ματθαίος Χρίστου εκθέτει στη Γκαλερί Κ  240 έργα χωρισμένα σε 12 ενότητες η κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα μήνα του χρόνου.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για μια παραμυθική αφήγηση που καταδύεται σε χρόνο αρχέγονο για να φτάσει στο σήμερα. Την έκθεση θα ανοίξει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Αλεξία Καρακάννα την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2018.

Στη παρούσα δουλειά του ο Ματθαίος Χρίστου εξελίσσει το παιχνίδι της καμπύλης σπάζοντας τη φόρμα και δημιουργώντας μια εσωτερική κίνηση. Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ενώ χρησιμοποιεί την καμπύλη, και μάλιστα σε πολλά έργα ως αλληγορία της γονιμότητας,  δεν κυριαρχεί πάντοτε το θηλυκό στοιχείο αλλά αντίθετα η στιβαρή και επιβλητική μορφή.

Τα έργα του Ματθαίου ταξιδεύουν το θεατή σε διαφορετικές εποχές. Κάποια απ' αυτά παραπέμπουν σε αρχέτυπα σύμβολα, όπως τα κυκλαδίτικα ειδώλια. Σε κάποια άλλα τα πρόσωπα ξυπνούν βυζαντινές μνήμες ενώ οι  κατακόρυφοι  κίονες μεταφέρουν τον θεατή στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το χρυσό και το κόκκινο που κυριαρχούν σε κάποια έργα λειτουργούν αλληγορικά και γίνονται σύμβολα και δεήσεις στον ζωοδότη ήλιο των αρχαίων τελετουργικών. Οι καρποί και τα φυτά παραπέμπουν στην αναγέννηση της φύσης ενώ σε κάποια έργα βρίσκει κανείς αναφορές στο σήμερα όπως υποδηλώνει ένα παιδικό ποδήλατο.

Η παρούσα είναι η δέκατη πέμπτη ατομική του Ματθαίου. Ο ζωγράφος γεννήθηκε στη Λεμεσό και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους τους Μυταρά, Μαυροίδη και Δεκουλάκο. Έχει παρουσιάσει 14 ατομικές στη Λεμεσό, Λευκωσία και Λονδίνο και έχει λάβει μέρος  σε ομαδικές εκθέσεις στη Λεμεσό, Λευκωσία, Λονδίνο και Ρώμη.  

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στην Gallery K

Εύρου 4, Στρόβολος, 2003, Λευκωσία

Δεκέμβριος 8, 2017 - Ιανουάριος 30, 2018


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ