Η Κύπρος γιορτάζει τα 15.500 υδρόβια πουλιά που φιλοξενεί κάθε χρόνο

Οι υγρότοποι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο πολύτιμα, αλλά και πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον κόσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο με στόχο την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την αξία των υγροτόπων, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Με την Κύπρο να φιλοξενεί περισσότερα από 15.500 υδρόβια πουλιά παρέχοντας καταφύγιο από τον παγερό βορρά, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και άλλοι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με μια εκδήλωση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου στις 2 Φεβρουαρίου.

Κατά τη φετινή καταμέτρηση, καταγραφείς του Πτηνολογικού μέτρησαν περισσότερα από 15.500 πουλιά – 60 διαφορετικών ειδών – σε 55 σημαντικούς υγροτόπους σε όλο το νησί συνεισφέροντας έτσι δεδομένα για την Κύπρο προς την παγκόσμια προσπάθεια παρακολούθησης της κατάστασης πληθυσμών υδρόβιων πουλιών.

Οι καταγραφές στην Κύπρο αυτό τον χειμώνα περιλαμβάνουν σημαντικούς αριθμούς Χωραφόγλαρων (μετρήθηκαν περισσότεροι από 3.300), Πρασινοτζέφαλων (μετρήθηκαν περισσότερες από 2.700), Φλαμίνγκο (μετρήθηκαν περισσότερα από 2.100), Καραπαττάδων (μετρήθηκαν περισσότεροι από 1.700), Σαρσελλιών (μετρήθηκαν περισσότερα από 2.000) και Σαξάνων (μετρήθηκαν περισσότερες από 1.100).

‘Κορυφαίες’ περιοχές για τον Ιανουάριο 2017 αποδείχθηκαν οι δύο υγρότοποι της Κύπρου που αναγνωρίζονται ως διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ: η Αλυκή της Λάρνακας, στην οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ειδών υδρόβιων πουλιών (25 είδη), και η Αλυκή του Ακρωτηρίου και οι γύρω υγρότοποι, όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός υδρόβιων πουλιών (μετρήθηκαν σχεδόν 4.000 πουλιά).

Οι κύριοι συμβάλλοντες στην παρακολούθηση υδρόβιων πουλιών στην Κύπρο, όπως και σε όλο τον κόσμο, είναι εθελοντές. Πολλές χιλιάδες εθελοντές συμμετέχουν στις καταγραφές της ΔΚΥΠ, καθιστώντας την ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επιστήμης πολιτών στον κόσμο.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Υγροτόπων 2017, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, και η RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο), διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, συμπεριλαμβανομένων και παρουσιάσεων για τους υγροτόπους και τα υδρόβια πουλιά της Κύπρου, καθώς και για το έργο αποκατάστασης του Λιβαδιού Ακρωτηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα ημέρας παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου στο http://www.akrotirimarsh.org/el/home

Το Λιβάδι Ακρωτηρίου (γνωστό και ως Λιβάδι/Καλαμιώνας Φασουρίου) αποτελεί το αντικείμενο ενός εν εξελίξει έργου αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Darwin Initiative μέσω της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Darwin Plus, the Overseas Territories Environment and Climate Fund).

Χάρη στις καταγραφές της ΔΚΥΠ το 2017, περιβαλλοντολόγοι ειδοποιήθηκαν για τη δυσχερή θέση υδρόβιων πουλιών στη Νοτιανατολική Ευρώπη λόγω των ασυνήθιστα ψυχρών συνθηκών που επικράτησαν.

Η Wetlands International ξεκίνησε μια επείγουσα έκκληση για να στηρίξει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, ενώ ζητήθηκε από τα κράτη μέρη της ‘Συμφωνίας για τη διατήρηση των αφρικανο-ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πτηνών’ (AEWA) να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της AEWA.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ