Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις 5 συχνότερες αιτίες τροχαίων

Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών συγκαταλέγεται στις πέντε συχνότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Reaction, μεταξύ των ετών 2007 – 2011 η αιτία αυτή ευθυνόταν για το 3.8% των θανατηφόρων συγκρούσεων ενώ την περίοδο 2011 – 2015 το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε το 6.56%.

«Περίπου τρεις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις κάθε χρόνο είχαν ως αιτία τα ναρκωτικά ενώ η ανησυχητική αύξηση φαίνεται και στο γεγονός ότι την περίοδο 2008-2012 η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ήταν η ένατη πιο συχνή αιτία πρόκλησης θανατηφόρων ενώ την περίοδο 2011-2015 ανέβηκε στην πέμπτη θέση σε ελάχιστα χρόνια» δηλώνει ο Πρόεδρός του οργανισμού, Μάριος Σταύρου.

Προσθέτει ότι «πληρώνουμε τις καθυστερήσεις των τελευταίων 10 χρόνων στο θέμα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών και είναι ανεπίτρεπτο να μην έχουμε καταφέρει ακόμα να θέσουμε σε εφαρμογή την όποια αποτρεπτική πολιτική και νομοθεσία για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα».

Ο κ. Σταύρου κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς και τις κρατικές υπηρεσίες να κινηθούν με πιο γοργούς ρυθμούς μιας και τα αμείλικτα στατιστικά στοιχεία μας έχουν στήσει όλους με την πλάτη στον τοίχο.

«Είναι σίγουρα ένα πολύπλοκο θέμα, αλλά δεν θα ανακαλύψουμε στην Κύπρο τον τροχό, δεκάδες χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει με επιτυχία νομοθετικά πλαίσια για αναχαίτιση και πρόληψη του προβλήματος. Η μελέτη των στατιστικών δείχνει μια κλιμακωτή αύξηση και για τα επόμενα χρόνια, επομένως η ώρα για να κινηθούμε είναι τώρα», καταλήγει ο Μάριος Σταύρου.


πηγη: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ