5 πράγματα που οι μπαμπάδες κάνουν καλύτερα από τις μαμάδες

Σας ακούγεται περίεργο; Μπορεί, αλλά και οι άντρες τελικά καμιά φορά μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα από τις γυναίκας όσον αφορά το μεγάλωμα των παιδιών. Ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε αρχικά στο parenting.com, μάζεψε πέντε τέτοιες περιπτώσεις που οι μπαμπάδες μπορούν και τα καταφέρνουν καλύτερα από τις μητέρες και τους αποδίδει τα εύσημα.


Article featured image
Article featured image


Επειδή οι μπαμπάδες έχουν διαφορετική τακτική από ότι οι μαμάδες σε ό,τι αφορά στα παιδιά, δεν σημαίνει, κατά κανόνα, ότι εκείνοι είναι λάθος.


Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο



Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στην ανατροφή των παιδιών που οι μπαμπάδες τα κάνουν καλύτερα! Όσο κι αν οι γυναίκες γκρινιάζουν, όσο κι αν πιστεύουν ότι είναι αλάθητες, όσον αφορά στην ανατροφή των παιδιών και δίνουν συμβουλές για τα πάντα, ορισμένες φορές, ενδόμυχα γνωρίζουν, ότι ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να γίνονται από τους μπαμπάδες.

Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι συγχέουμε το διαφορετικό, με το λάθος. Επειδή οι μπαμπάδες έχουν διαφορετική τακτική από ότι οι μαμάδες σε ό,τι αφορά στα παιδιά, δεν σημαίνει, κατά κανόνα, ότι εκείνοι είναι λάθος. Βεβαίως, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

«Το θέμα δεν είναι ποιος γονιός θα μιμηθεί τον άλλον, αλλά να εκτιμήσει ο καθένας τα διαφορετικά πλεονεκτήματα του άλλου» λέει η Rona Renner, παρουσιάστρια της ραδιοφωνικής εκπομπής Childhood Matters. Θα πρέπει λοιπόν, όλες να παραδεχθούμε ότι οι μπαμπάδες σε ορισμένα θέματα υπερτερούν: Αφήνουν τα παιδιά να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Τα αφήνουν σκαρφαλώσουν στον φράχτη, να παίξουν με τις λάσπες, να πηδήξουν από τον βράχο. Ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει ορισμένες φορές σε γρατσουνιές και μελανιές.

«Εάν τα παιδιά δεν βιώσουν κάποια επικίνδυνη φυσική δραστηριότητα, τότε μπορεί γενικά στη ζωή τους να είναι συγκρατημένα και επιφυλακτικά, να μην θέλουν να προσπαθούν καινούργια πράγματα» εξηγεί η παιδοψυχίατρος Kyle Pruet και συμπληρώνει: «Πρέπει να πέσεις για να μάθεις πατινάζ. Εάν φοβάσαι ότι θα πέσεις, τότε δεν θα μάθεις ποτέ».


Και σε αυτό… οι άνδρες έχουν σίγουρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αδιαφορούν για τις λεπτομέρειες. Αλήθεια, τι πειράζει αν το παιδί φορέσει διαφορετικού χρώματος κάλτσες


Και είναι γεγονός ότι σε αυτό τον τομέα οι μπαμπάδες είναι πιο… ανεκτικοί. Εμπιστεύονται περισσότερο τη διαίσθησή τους. Είναι κοινός τόπος ότι οι περισσότερες μαμάδες ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών. Οι μπαμπάδες από την άλλη πλευρά, στις περισσότερες περιπτώσεις, θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα τα παιδιά τους και ακολουθούν περισσότερο το ένστικτό τους. Γεγονός είναι, ότι χρειάζονται και τα δύο. Οι συμβουλές των γιατρών είναι οπωσδήποτε πολύτιμες, αλλά υπάρχουν ορισμένες φορές και ορισμένα ζητήματα όπου οι γονείς θα πρέπει απλώς να εμπιστευθούν τη δική τους κρίση και να αποφασίσουν μόνοι τους.

Και σε αυτό… οι άνδρες έχουν σίγουρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αδιαφορούν για τις λεπτομέρειες. Αλήθεια, τι πειράζει αν το παιδί φορέσει διαφορετικού χρώματος κάλτσες ή εάν η μπλούζα που διάλεξε η κόρη σας δεν ταιριάζει με τη φούστα; Το μόνο που έχει σημασία είναι να ντύνεται άνετα και κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες. Άλλωστε, είναι θετικό να διαλέγει μόνο του το παιδί τι θα φορέσει. Αναπτύσσει αυτοεκτίμηση και μαθαίνει να ζει με τις επιλογές του. Έστω κι αν το κοροϊδέψουν οι φίλοι του. Είναι κι εκείνοι παιδιά. Πόσο εύκολο είναι αλήθεια για μία μαμά να παίζει μπάλα για ώρες ή να κάνει αστείες γκριμάτσες στον καθρέφτη ή να περπατά με μία ξύλινη κουτάλα μιμούμενη κάποιο ροκ σταρ; Αυτός είναι καθαρά ανδρικός τομέας! Και για τα παιδιά είναι πολύτιμο να βλέπουν ότι οι γονείς τους τα κατανοούν, μπαίνουν στη θέση τους, ότι διασκεδάζουν με τα ίδια πράγματα και μπορούν να βγουν – έστω και για λίγο – εκτός προγράμματος.

Ο αντίλογος βεβαίως είναι πως οι μαμάδες έχουν τόσα πολλά να φροντίσουν που δεν τους μένει χρόνος για … πλάκα. Σε αυτή την περίπτωση, οι μπαμπάδες θα πρέπει να βοηθήσουν λίγο παραπάνω ώστε και οι μαμάδες να χαλαρώσουν. Ας φάμε πίτσα απόψε κι ας παίξουμε λίγο περισσότερο με τα παιδιά. Περιμένουν, πριν επέμβουν.

Όταν τα παιδιά είναι μωρά, οι μπαμπάδες συνήθως τα αφήνουν λίγο παραπάνω να κλάψουν και όταν είναι μεγάλα, τα αφήνουν λίγο περισσότερο να τσακωθούν. «Οι μπαμπάδες συνήθως δεν επεμβαίνουν με την πρώτη δυσαρέσκεια που εκφράζουν τα παιδιά» αναφέρει η κα. Pruet και συμπληρώνει: «Φαίνεται πως αισθάνονται ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να λύνουν τα προβλήματά τους μόνα τους. Είναι ο τρόπος τους να τα προετοιμάζουν για τον αληθινό κόσμο».

Όπως ισχύει σε όλα τα πράγματα όμως, έτσι κι εδώ… παν μέτρον άριστον. Δεν θα αφήσουμε τα μωρά να κλαίνε για ώρες, ούτε τα νήπια να τσακώνονται συνέχεια. Καλό όμως, είναι να υπάρχει κάποιος που να μετριάζει λίγο το μητρικό ένστικτο της προστασίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ