Ο Χαράλαμπος τρέχει στον Μαραθώνιο Λεμεσού για να εκπληρώσει ένα όνειρο, μια ευχή

Ο Χαράλαμπος Ιωάννου, Δάσκαλος Ειδικής Εκπαίδευσης, ετοιμάζεται εντατικά το τελευταίο διάστημα για να τρέξει στον Διεθνή Μαραθώνιο Λεμεσού. Ο στόχος του απλός και ξεκάθαρος. Η εκπλήρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ονείρων και ευχών παιδιών με καρκίνο και συναφείς παθήσεις και η στήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου «Ένα όνειρο, μία ευχή». Κι αυτό ως ανταπόδοση της εκπλήρωσης της ευχής που έκανε πριν μερικά χρόνια ο μικρός του υιός (επτά χρονών σήμερα), ο οποίος πάλεψε κι αυτός με τον καρκίνο.

 


Article featured image
Article featured image


Βλέποντας το πώς έλαμψε το πρόσωπο του μικρού του υιού Παναγιώτη, όταν εκπληρωνόταν η ευχή του από τον Σύνδεσμο «Ένα όνειρο, μία ευχή», αποφάσισε να κάνει ό,τι μπορεί για να ζήσουν τέτοια στιγμή κι άλλα παιδιά που πέρασαν ή περνούν τον καρκίνο.


Από τον Μάριο Αδάμου

 

Η δύσκολη δοκιμασία

Μιλώντας στη «Σημερινή» με αφορμή αυτήν του την κίνηση, ο Χαράλαμπος ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 2010 ο μικρός υιός του είχε παρουσιάσει όγκο στον νεφρό. Ήταν τότε, μόλις, ενός μηνός. «Μπήκαμε στο νοσοκομείο ένα πρωινό του Φεβρουαρίου και τότε άρχισε η μάχη με τον καρκίνο (διάγνωση, χειρουργείο, χημειοθεραπείες, κ.ο.κ.). Αυτό τελείωσε έπειτα από ένα εξάμηνο κι η ζωή της οικογένειας συνεχίστηκε κανονικά μέχρι τον Αύγουστο του 2012, όταν και πάλι ο μικρός υιός της οικογένειας παρουσίασε υποτροπή στο ίδιο σημείο. Μετά την εξέλιξη αυτή η οικογένεια ξαναβίωσε τις ίδιες στιγμές που είχε βιώσει 2,5 χρόνια πριν. Ήταν ναι μεν γνωστή διαδικασία αλλά ήταν κι εξίσου ψυχοφθόρα. Καθημερινή ανασφάλεια, άγχος, αγωνία για την επόμενη μέρα, κ.ά., πολλά ήταν τα συναισθήματα που διακατείχαν την οικογένεια, κυρίως επειδή το μέλλον ήταν εκ νέου απρόβλεπτο. Η νέα περιπέτεια ολοκληρώθηκε και πάλι με θετικό παρονομαστή οκτώ μήνες μετά, κι έκτοτε ατενίζουμε ολόκληρη η οικογένεια το μέλλον με αισιοδοξία».

 

Η γνωριμία με τον Σύνδεσμο «Ένα όνειρο, μία ευχή»

Καθόλη τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης, η οικογένεια του Χαράλαμπου είχε δίπλα της τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα όνειρο, μία ευχή». «Με τον Σύνδεσμο ήρθαμε κοντά τόσο την πρώτη φορά όσο και τη δεύτερη φορά που παρουσίασε ο υιός μου το πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή άνθρωποι του ‘Ένα όνειρο μία ευχή’ ήταν δίπλα μας, στηρίζοντάς μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαν. Ρωτούσαν για το παιδί μας, άκουγαν και μας έδιναν ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα. Ήταν, σχεδόν, καθημερινά στο πλάι μας και μας έδιναν δύναμη, είχαμε κάπου να μιλήσουμε και να δούμε με μία πιο διαφορετική ματιά, πιο θετική, τα πράγματα. Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Σύνδεσμος εκπλήρωσε ένα όνειρο, μία ευχή του Παναγιώτη. Ο μικρός  ζήτησε να αποκτήσει το δικό του παιδικό δωμάτιο, ένα όνειρο, μία ευχή, την οποία εκπλήρωσε ο Σύνδεσμος με τη βοήθεια δύο σπουδαίων ανθρώπων-εθελοντών, οι οποίοι ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της ευχής. Όταν το έμαθα αυτό εκπλάγηκα και ρώτησα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και την Αντιπρόεδρο που ήταν παρόντες τι εννοούν με το ότι δύο εθελοντές εκπληρώνουν την ευχή του υιού μου. Όπως μου εξήγησαν, αυτά τα άτομα έκαναν κάποιες δραστηριότητες και συνέλεξαν το ποσό που απαιτείτο για εκπλήρωση της ευχής του Παναγιώτη».


Η οικογένεια του Χαράλαμπου βίωσε εις διπλούν την αγωνία της μάχης του μικρού τους Παναγιώτη -η πρώτη όταν ήταν μόλις ενός μηνός κι η δεύτερη δυόμισι περίπου χρόνια μετά. Κι οι δύο, όμως, ολοκληρώθηκαν με θετικό παρονομαστή.


Η απόφαση

Μετά την εκπλήρωση της ευχής του υιού του, ο Χαράλαμπος αποφάσισε πως πρέπει, με κάποιο τρόπο, να συμβάλει κι αυτός στο μεγάλο και αξιοθαύμαστο έργο του Συνδέσμου «Ένα όνειρο, μία ευχή». «Για τον λόγο αυτόν είναι που πήρα και την απόφαση να τρέξω στον Μαραθώνιο της Λεμεσού, ανοίγοντας ταυτόχρονα δύο λογαριασμούς όπου μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα μπορεί. Όλα τα χρήματα από τις εισφορές θα δοθούν στον Σύνδεσμο για εκπλήρωση ευχών παιδιών με καρκίνο ή συναφείς παθήσεις. Θέλω να δω τα πρόσωπα κι άλλων παιδιών να φωτίζονται όπως φωτίστηκε το πρόσωπο του δικού μου παιδιού όταν του παρέδιδαν το δωμάτιό του, όταν του εκπλήρωναν την ευχή του. Ένιωσα και νιώθω την ανάγκη να ανταποδώσω τη βοήθεια που μου παρείχε ο Σύνδεσμος και να κάνω κι άλλα παιδάκια να χαρούν, εκπληρώνοντας ευχές που θα γίνουν κατορθωτές μέσω της δικής μου προσπάθειας».

 



Η ενασχόληση με τον αθλητισμό

Όπως μας εξήγησε ακόμη, ο Χαράλαμπος ασχολείται με τον αθλητισμό και τρέχει εδώ και πολλά χρόνια. Ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Όμως και τότε πήρε την απόφαση να αρχίσει το τρέξιμο χάρη στον πρωτότοκό του (είναι εννέα χρονών σήμερα). «Αιτία αποτέλεσε το 2007 ο πρώτος μου υιός. Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να γίνω μπαμπάς-πρότυπο για το παιδί μου. Ένα αθλητικό, στην ουσία, πρότυπο πατέρα. Έκτοτε ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή μου, δεν τον εγκατέλειψα ούτε στιγμή κι αποφάσισα να τον αξιοποιήσω και σήμερα, χάρη στον δεύτερό μου γιο, για να στηρίξω και να βοηθήσω παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις. Να βοηθήσω αυτά τα μικρά αγγελούδια που περνούν αυτήν τη δύσκολη δοκιμασία, όπως την πέρασε κι ο μικρός μου υιός. Μέσω αυτού, εξάλλου, δίνω κι άλλα μηνύματα -ειδικά στα παιδιά μου- μαθαίνοντάς τους τον εθελοντισμό, τον οποίο θέλω και επιθυμώ να εντάξουν στη ζωή τους όταν θα μεγαλώσουν, με γνώμονα πως ό,τι προσφέρεις παίρνεις. Είναι συνδυασμός δύο στόχων στην ουσία. Συνδυάζω την αγάπη για τον αθλητισμό με τον εθελοντισμό», εξήγησε περαιτέρω.

 

Αποδίδει καρπούς

Πάντως, αν και μας χωρίζει μία βδομάδα από τον μεγάλο αγώνα, η προσπάθεια του Χαράλαμπου έχει ήδη αποδώσει πολλούς καρπούς. «Την προσπάθειά μου στηρίζει από την πρώτη στιγμή ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πάνω Πολεμιδιών-Καρμιώτισσας όπου εργάζομαι, ο οποίος άνοιξε κι αυτός έναν λογαριασμό για συλλογή χρημάτων, ενώ στήριξη μού παρέχουν κι αρκετές εταιρείες, καθώς επίσης και απλός κόσμος. Αυτή η έμπρακτη στήριξη έχει ως αποτέλεσμα ήδη το ποσό που έχει συλλεγεί να είναι πενταψήφιο, κάτι που πραγματικά -όταν ξεκινούσα- δεν το περίμενα. Όταν έπαιρνα την απόφαση, μία μέρα όπως καθόμουν στο σαλόνι με τη σύζυγό μου και βλέπαμε τηλεόραση, έλεγα ότι αν καταφέρω να συγκεντρώσω έστω και χίλια ευρώ θα ήταν κάτι σπουδαίο, κάτι πολύ σημαντικό. Όταν δύο βδομάδες πριν από τον αγώνα το ποσό έχει ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτό μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να τα δώσω όλα στον αγώνα και να πετύχω κάτι ακόμα πιο μεγάλο. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήδη με στηρίζουν αλλά και όσους θα με στηρίξουν μέχρι τη στιγμή που θα τερματίσω. Αυτή τους η αγάπη θα μου δίνει ώθηση και κουράγιο να αντέξω στον αγώνα και να καταφέρω να τερματίσω στον Μαραθώνιο. Είναι κάτι απίστευτο και θα είναι με ιδιαίτερη χαρά που θα παραδώσω το συνολικό ποσό στον Σύνδεσμο», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως στήριξη υπήρξε από συναδέλφους του, φίλους και συγγενείς, οι οποίοι θα βρίσκονται μαζί του και στον αγώνα, έστω και ως θεατές.

 

Η προετοιμασία

Αναφορικά με την προετοιμασία του, λέει πως αυτή είναι επίπονη, αφού σχεδόν κάθε μέρα κάνει δύο με τρεις ώρες προπόνηση, αφότου σχολάσει από το σχολείο όπου εργάζεται, ενώ έχει συχνή επικοινωνία με εταιρείες, οργανωμένα σύνολα και συνδέσμους για εξασφάλιση χορηγιών, με υποστηρικτές και κόσμο. «Αφιερώνω μεγάλο μέρος της μέρας μου σε αυτόν τον αγώνα και η γυναίκα μου αναμένει πώς και πώς να τελειώσει γιατί την έχω παραγκωνίσει, το παραδέχομαι. Θα προσπαθήσω βέβαια μετά τον αγώνα να καλύψω τον χαμένο χρόνο τόσο με τη γυναίκα μου όσο και με τα παιδιά μου, γιατί οι γιοι μου είναι πραγματικά η δύναμή μου, ολόκληρή μου η ζωή και θέλω να κάνω πάντα ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς. Ο σκοπός για μένα έχει ήδη επιτευχθεί κι απομένει πλέον να τρέξω και θα τα δώσω όλα. Δεν μετανιώνω ούτε και λεπτό για τον χρόνο που αφιερώνω. Με γεμίζει, με κάνει χαρούμενο αυτό και ανυπομονώ να ‘ρθει η ώρα να τρέξω και να προσφέρω», πρόσθεσε.


«Θέλω να δω τα πρόσωπα κι άλλων παιδιών να φωτίζονται, όπως φωτίστηκε το πρόσωπο του δικού μου παιδιού όταν του παρέδιδαν το δωμάτιό του, όταν του εκπλήρωναν την ευχή του».


Θα υπάρξει συνέχεια

Ο Χαράλαμπος, παρότι ξέρει πως είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο, δηλώνει ότι θα επαναλάβει αυτή του την προσπάθεια και του χρόνου. «Αν είμαι καλά κι υγιής θα ήθελα να συνεχίσω να το κάνω και του χρόνου, αλλά και γενικά για όσο καιρό μπορώ. Θέλω να ωθήσω κι άλλο κόσμο να κάνει ό,τι κάνω, όχι κατ’ ανάγκην τρέχοντας, αλλά προσφέροντας εθελοντικά. Ο εθελοντισμός είναι κάτι σπουδαίο, κάτι όμορφο, είναι κάτι που σε γεμίζει και σου δίνει μεγάλη χαρά, πραγματικά. Για τον λόγο αυτόν απευθύνω και κάλεσμα στους συμπολίτες μου να ενεργοποιηθούν και να προσφέρουν στήριξη σε οποιονδήποτε φιλανθρωπικό οργανισμό ή σύνδεσμο μπορούν. Όποια στήριξη κι αν προσφέρουν, ακόμα και την πιο μικρή, αυτή θα είναι μεγάλη, για να μην πω τεράστια, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξέρουν όλοι. Όποιος θέλει και μπορεί ας προσφέρει, χωρίς να αναμένει οποιοδήποτε αντάλλαγμα, όπως δεν αναμένω ούτε κι εγώ», τόνισε.

 



Μηνύματα καρδιάς

Στις δηλώσεις του ο Χαράλαμπος θέλησε να στείλει και κάποια αληθινά μηνύματα προς όλους. «Ο καρκίνος νικιέται. Είναι πλέον ιάσιμος. Την ίδια ώρα δεν κάνει διακρίσεις. Δεν καταλαβαίνει από χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία και, όπως καταλάβαμε κι εμείς μέσω της εμπειρίας μας, δεν καταλαβαίνει ούτε από ηλικία. Μπορεί να κτυπήσει οπουδήποτε. Τα άτομα που περνούν είτε τα ίδια είτε κάποιο δικό τους πρόσωπο την ασθένεια χρειάζονται στήριξη, κυρίως ψυχολογική, κι όποιοι μπορούν να την παρέχουν είναι καλό να την παρέχουν. Ένας από αυτούς τους θερμούς υποστηρικτές και τα μεγάλα στηρίγματα όπου μπορεί κάποιος να ακουμπήσει και να βρει στήριξη είναι κι ο Σύνδεσμος ‘Ένα όνειρο, μία ευχή’, τον οποίο οφείλουμε κι εμείς, όλοι μας, να στηρίξουμε για να συνεχίσει το έργο του και να προσφέρει όσα προσφέρει σήμερα. Για ‘μένα είναι μία τεράστια αγκαλιά για τα παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις, αλλά και τις οικογένειές τους», κατέληξε.

Σημειώνεται πως όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια του Χαράλαμπου μπορούν να το πράξουν καταθέτοντας χρήματα στους εξής λογαριασμούς στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Κύπρου:

*IBAN: CY 76 0070 5010 0000 0000 2027 7575, BIC: CCBKCY2N στο όνομα «Ιωάννου Χαράλαμπος» και με την αναφορά «Μαραθώνιος + Όνομα Καταθέτη».

*ΙΒΑΝ: CY86 0070 3020 0000 0000 4025 9391, BIC: CCBKCY2N στο όνομα «Σύνδεσμος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Καρμιώτισσας» και με την αναφορά «Μαραθώνιος + Όνομα Καταθέτη».


«Νιώθω την ανάγκη να ανταποδώσω τη βοήθεια που μου παρείχε ο Σύνδεσμος, κάνοντας κι άλλα παιδάκια να χαρούν με την εκπλήρωση ευχών που θα γίνουν κατορθωτές μέσω της δικής μου προσπάθειας. Η δική μου ανταμοιβή θα είναι όταν θα δω το προσωπάκι τους χαμογελαστό κατά την εκπλήρωση της ευχής τους».


Εκπληρώθηκαν 663 ευχές παιδιών με καρκίνο

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μία ευχή», από τον Νοέμβριο του 1997, έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί ένα αξιοθαύμαστο και πολυσήμαντο έργο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από το 1998 μέχρι το 2016 ξοδεύτηκαν συνολικά 6.591.344 ευρώ, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από φιλανθρωπικές δράσεις. Ο Σύνδεσμος παρέσχε, για την ίδια χρονική περίοδο, 2.433 βοήθειες συνολικού κόστους 2.810.313 ευρώ (μέσος όρος σε κάθε βοήθεια: 1.155 ευρώ). Μόνο για το 2016, παρέσχε 243 βοήθειες κόστους 297.150 ευρώ (μέσος όρος σε κάθε βοήθεια: 1.250 ευρώ). Εκπλήρωσε τις ευχές 663 παιδιών, με συνολικό κόστος 1.172.100 ευρώ. Το 2016 πραγματοποίησε 45 ευχές (12 ταξίδια Eurodisney - Παρίσι, 12 υπνοδωμάτια, 16 υπολογιστές, ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη, ένα ταξίδι στη γαλλοϊταλική ριβιέρα, μία τηλεόραση, μία τηλεόραση και ένα playstation, ένα playstation και ένα κινητό τηλέφωνο). Οι οικονομικές βοήθειες μαζί με τις ευχές ανήλθαν στα 3.982.412 ευρώ. Επιπρόσθετα, δόθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανέγερση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, 200 χιλιάδες για το εργαστήριο για τον παιδικό καρκίνο, 41 χιλιάδες για την εντατική παίδων στο Μακάρειο, καθώς και άλλα χρηματικά ποσά για εμβόλια, ταξίδια, προσκυνήματα, επιστημονικά συνέδρια, συγκεντρώσεις, περούκες, νερό στον Παιδογκολογικό Θάλαμο και γενέθλια παιδιών στο Μακάρειο.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στην Κυριακάτικη Σημερινή (12 Μαρτίου 2017)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ