Μάθε πώς μπορείς να διαβάσεις την προσωπικότητα κάποιου, με μία ερώτηση

Πολλοί δεν απορείτε για το τι σκέφτεται ο άλλος δίπλα σας; Η απάντηση έρχεται μέσα από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Personality and Social Psychology», η οποία δίνει λίγη βοήθεια.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Αντώνιος Καλέντζης, Ψυχολόγος MBPsS MISCP  Στην έρευνα αναφέρεται ότι, το να ζητάει κάποιος την άποψη από έναν άνθρωπο για το πως νομίζει ότι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, αποκαλύπτει πολλά για τη δική τους προσωπικότητα. Ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν πιο εύκολα τις δικές τους ιδιαίτερες συμπεριφορές σε άλλους.

Το γενναιόδωρο άτομο βλέπει τους άλλους ως γενναιόδωρους και το εγωιστικό άτομο βλέπει τους άλλους ως εγωιστές. Ο Δρ Dustin Wood, πρώτος συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Η απλή τάση να βλέπεις ανθρώπους να δείχνουν αρνητικές συμπεριφορές, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα υποβόσκουσας κατάθλιψης ή διαφόρων διαταραχών της προσωπικότητας».

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μια σειρά από δύο μελετών. Στην μία , κλήθηκαν διάφοροι άνθρωποι να κρίνουν τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά των τριών άλλων ανθρώπων. Οι πιο θετικοί έκριναν αυτούς τους ανθρώπους που ήταν πιο ευτυχισμένοι, ενθουσιώδεις, ικανοί και συναισθηματικά σταθεροί, πράγμα που αποδείχθηκε ότι ήταν οι ίδιοι.

Οι άνθρωποι που είχαν την τάση να κρίνουν τους άλλους θετικά, κατέληξε να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Με φόντο αυτό, όσοι κρίνουν τους άλλους πιο αρνητικά είχαν υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές, επέστρεψαν στους ίδιους ανθρώπους ένα χρόνο αργότερα και βρήκαν τα αποτελέσματα ότι ήταν τα ίδια. Αυτό υποδηλώνει ότι η κριτική που ασκούσαν προς τους άλλους ανθρώπους, παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου.

Οι διαταραχές της προσωπικότητας συχνά διαγιγνώσκονται, τουλάχιστον εν μέρει, από το πώς οι βλέπει κάποιος τους άλλους. Για παράδειγμα οι συγγραφείς της έρευνας αυτής αναφέρουν ότι: «Αν κάποιος αναφέρει τους άλλους ως πληκτικούς ή άνευ αξίας, αυτό μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν το πώς βλέπουν τον εαυτό τους, μιας και μπορεί να είναι χαρακτηριστικό ναρκισσιστικής προσωπικότητας».

«Ομοίως, τα άτομα που εμφανίζουν συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν την παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας, μπορεί να πιστεύουν ότι οι άλλοι είναι κακόβουλοι και αναξιόπιστοι, ακόμα κι αν δεν βλέπουν τους εαυτούς τους με αυτόν τον τρόπο».

Συνοψίζοντας, ένα πολύ σημαντικό πράγμα που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τα άρθρα που βασίζονται σε μια έρευνα, δεν είναι ασφαλές να τα οικειοποιείστε αν κρίνετε ότι χρειάζεστε ψυχολογική βοήθεια.

 

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο antonioskalentzis.blogspot.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ