Επιτήδειοι παριστάνουν τους μηχανικούς της Cyta

Η Cyta προειδοποιεί για νέο σοβαρό περιστατικό που αφορά προσπάθειες παραπλάνησης των πελατών της, αλλά και του κοινού.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, επιτήδειοι διενεργούν κλήσεις με απόκρυψη αριθμού από το εξωτερικό προς ανυποψίαστους συνδρομητές, κυρίως της σταθερής τηλεφωνίας.

Οι ενοχλητικές κλήσεις δεν εμφανίζουν τον καλούντα αριθμό σε αντίθεση με προηγούμενα περιστατικά που οι κλήσεις εμφάνιζαν κάτι που αποτελεί μια συνήθη τακτική σε παρόμοια περιστατικά απάτης.

Σύμφωνα με τη μορφή της απάτης, οι επιτήδειοι:

*μιλώντας σπαστά αγγλικά, συστήνονται σαν μηχανικοί της Cyta, οι οποίοι προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν επίλυση προβλημάτων,

*οδηγούν τους ανυποψίαστους συνδρομητές σε διαδικτυακό ιστόχωρο μέσου του οποίου αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση,

*ζητούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), που στην ουσία αποτελεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή,

*ζητούν στοιχεία πιστωτικών καρτών για δήθεν εκτέλεση της εργασίας, με το πρόσχημα ανάγκης πληρωμής κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή.

Η Cyta συστήνει την προσοχή στο κοινό και:

*να μην ανταποκρίνονται,

*να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, προσωπικά τους ή άλλα στοιχεία,

*να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας στους αριθμούς 22607250 ή 22808200 και τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460, καθώς και τον τηλεπικοινωνιακό παροχέα τους.

Για τη Cyta, ο αριθμός στον οποίο οι πελάτες της μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση, είναι το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης 132.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ