Ο «Θάλαμος 8» στους Τάφους των Βασιλέων ανήκει στον Πτολεμαίο Ευπάτωρα

Πολύ σημαντική η αποκάλυψη των αρχαιολόγων στην Πάφο.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Θάλαμος 8 στους Τάφους των Βασιλέων, στην Πάφο (νεκροταφείο της Πτολεμαϊκής περιόδου), αφορά το μαυσωλείο του Πτολεμαίου Ευπάτωρα (166-152 π.Χ.).

Το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό μνημείο της Κύπρου έχει ταυτοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα στο Τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, Μιχάλη Λεφατζή, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη.



Η ταυτοποίηση του συγκεκριμένου Θαλάμου είναι σημαντική για δύο βασικούς λόγους:

Αρχικά, γιατί είναι ο πρώτος τάφος αξιωματούχου της Πτολεμαϊκής εποχής της Κύπρου που ταυτοποιείται.

Επίσης, πρόκειται για ένα μοναδικό είδος ταφικού μνημείου, το οποίο δεν φέρει τα πρότυπα ενός οικείου τάφου αλλά είναι ένας τάφος που υποστηρίζει Ναό.

 



Η αρχιτεκτονική αποτύπωση του Θαλάμου από τον καθηγητή Μιχάλη Λεφατζή



Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λεφατζή στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο συγκεκριμένος θάλαμος και τα κατάλοιπα δείχνουν αρχιτεκτονική ανωδομή που υποστηρίζει Ναό. «Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο που δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού» δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί είναι ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής του Τύμβου Καστά της Αμφιπόλης.

Ναός οικοδομείται σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαυρογιάννη μόνο για αποθεωμένο βασιλέα, με αφορμή την δυναστική λατρεία την οποία γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο. «Ο νεαρός Πτολεμαίος Ζ Ευπάτορας στέφθηκε βασιλιάς το 152π.χ. γιος του Πτολεμαίου ΣΤ΄ Φιλοπάτορος. Όχι μόνο ονομάστηκε Θεός κατά τη στέψη του, αλλά το δόθηκε το επίθετο Εὐπάτωρ Θεός», αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης.

 



Οι δίδυμοι πτολεμαϊκοί αετοί που ανευρέθησαν κατά την ανασκαφή του Τάφου αρ. 8

 



Ο Θάλαμος 8 στους Τάφους των Βασιλέων

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ