Τι θαυμάζουν οι άντρες στις γυναίκες [12 Κύπριοι απαντούν]

Δυνατές, ανθεκτικές, οργανωτικές, ευαίσθητες, δημιουργικές, στοργικές, δυναμικές, μα πάνω απ’ όλα μοναδικές. Μια ανεξάντλητη πηγή ζωής, που παλεύει καθημερινά να επιβιώσει σε έναν κόσμο που στα χαρτιά ακόμη διοικείται από άντρες, αλλά δεν έχει καταρρεύσει εξ αιτίας των γυναικών.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κατέδειξε πώς η οικονομική ανισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών, αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο με το χάσμα να μεγαλώνει καθημερινά. Ενδεικτικά όπως αναφέρει, με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστούν 170 χρόνια για να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα που αφορούν τα ποσοστά άσκησης βίας κάθε μορφής, από άντρες σε γυναίκες. 

Οι γυναίκες όμως αντέχουν και παλεύουν, γιατί διαχρονικά βρέθηκαν αντιμέτωπες με κάθε μορφή κακουχίας και καταπίεσης, με κάθε μορφή βίας και περιθωριοποίησης, που το μόνο που πέτυχαν ήταν να τις κάνουν πιο σκληρές και ανθεκτικές.

Σήμερα 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ζητήσαμε από 12 άντρες να μας πουν πιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό, αυτό το στοιχείο που θαυμάζουν από τη γυναικεία φύση.

Από τη μάνα, την αδελφή, την φίλη, την γυναίκα, την σύντροφο, την συνάδελφο, την άγνωστη…

 



Μάριος Μεττής, Σκηνοθέτης / Ηθοποιός



Όλα τα έργα που επιλέγω έχουν πάντα μία γυναίκα να παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Είναι ίσως αυτή η γυναικεία η ψυχοσύνθεση, ο νους ο θηλυκός που είναι τόσο πολύπλοκος και μυστήριος, σαγηνευτικός και επικίνδυνος που με συναρπάζει. Η γυναίκα στην ιστορία του ανθρώπινου είδους υποβιβάστηκε, κρίθηκε υποδεέστερη του ανδρός, ον κατώτερο, φύλο αδύναμο. Χρειάστηκε λοιπόν να ελίσσεται, να μηχανεύεται, να επιβιώνει. Η γυναίκα έμαθε να είναι δυνατή, επειδή έπρεπε να είναι. Και αν είναι ακόμα να μιλήσουμε για δύναμη σωματική, νομίζω το είπε καλύτερα ο Ευριπίδης στη Μήδεια, συγκρίνοντας τον άνδρα πολεμιστή με τη γυναίκα που γεννάει: Μήδεια: Καλύτερο το ‘χω τρεις φορές στον πόλεμο να πάω, παρά γεννώντας να ξεσκιστεί η κοιλιά μου έστω και μία φορά.

 



Λεόντιος Φιλοθέου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων / Blogger



Καμιά άλλη ομάδα του ανθρώπινου είδους δεν έχει δεχτεί τον πόλεμο, την καταδίωξη και τις επιθέσεις που έχει δεχτεί ο γυναικείος πληθυσμός από την…Εύα και εντεύθεν. Κι όμως. Επιβίωσαν σε κάθε επίθεση. Επιβίωσαν όταν τις θεωρούσαν πόρνες. Όταν η κάθε θρησκεία τις έστελνε στο πυρ το εξώτερον. Επιβίωσαν όταν τις έκαιγαν στην πυρά ως μάγισσες. Επιβιώνουν στους πολέμους και στις κακουχίες. Επιβιώνουν στις ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις στην κοινωνία, στην πολιτική, στο δρόμο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας. Επιβιώνουν στις δυσκολίες, στα προβλήματα, στις αρρώστιες, τις δικές τους, των παιδιών τους, των συζύγων και των ανθρώπων τους. Επιβιώνουν καθημερινά. Επιβιώνουν, παίρνουν δύναμη, προχωρούν, παλεύουν για το καλύτερο και πετυχαίνουν. Τι χαρακτηριστικό θαυμάζω στις γυναίκες; Surviror. Αυτό που κρύβει κάθε γυναίκα μέσα της. Μία survivor. Σε αυτό μας «βάζουν και τα γυαλιά». Ρισπέκτ. Στη δική μου survivor, και στην κάθε survivor.

Υστερόγραφο: Ναι ρε συ Μάριε, survivor. Γιατί και η Λάουρα που δεν την υπολογίζεις, survivor είναι. Οπόταν άστα σάπια και τα σεξιστικά στην άκρη και βρες καλύτερη δικαιολογία που μένετε νηστικοί.

 



Γιάννης Ξενοφώντος, Δημοσιογράφος



Το προαίσθημά τους... είτε είναι μάνα, είτε αδελφή, είτε φίλη... όλες οι γυναίκες διαισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι όλα πηγαίνουν όπως θα έπρεπε... Βεβαίως, και στις 2 περιπτώσεις έχουν το τρόπο να σε προσεγγίσουν, να σε συμβουλεύσουν, να σου δώσουν λύσεις και με τεράστια αποθέματα αγάπης να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα. Χρόνια πολλά σε όλες... ο αγώνας τους για ισότητα θα δικαιωθεί... είμαι σίγουρος.

 



Μάριος Ανδρέου, Καθηγητής Τραγουδιού / Τενόρος



Το χαρακτηριστικό που θαυμάζω στη φύση της γυναίκας, είναι η δύναμη που εκπέμπει και κατέχει. Κάτι που παλαιότερα δεν το αναγνώριζαν οι άντρες, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε πώς η γυναίκα είναι πολύ πιο δυνατή από τον άντρα. Τον πιο δυνατό πόνο τον νιώθει η γυναίκα με τη γέννα, κάτι το οποίο κανείς άντρας δεν θα μπορούσε ποτέ να αντέξει, αν είχε τη δυνατότητα να το ζήσει. Τα υπόλοιπα, όπως σπίτι, φροντίδα και διάφορες εργασίες, θεωρώ πως και τα δύο φύλα μπορούν να τα φέρουν εις πέρας ισάξια.

 



Παναγιώτης Σταυρινίδης - Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου



Αυτό που θαυμάζω είναι την ανθεκτικότητα σε επώδυνες εμπειρίες. Γενικά μιλώντας θεωρώ ότι πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δύσκολα βιώματα και πολλές φορές τραυματικές εμπειρίες με πιο ανθεκτικό και προσαρμοστικό τρόπο. Ταυτόχρονα, εκτιμώ και την ικανότητα πολλών γυναικών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά πολλές όψεις της καθημερινότητας, είτε αυτές αφορούν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, είτε τον οικογενειακό και γονικό τους ρόλο, είτε σε ό,τι αφορά την κοινωνική και συναισθηματική τους ζωή.

 



Γιώργος Μιχαήλ, Δημοσιογράφος



Θαυμάζω περισσότερο στις γυναίκες -κυρίως στις μητέρες-  τα πόσα πράγματα μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι πόσο προγραμματισμένες μπορούν να είναι και να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν.



 

Νίκος Κανέτη, Επιχειρηματίας / Fashion Blogger



Αυτό που με εντυπωσιάζει στις γυναίκες είναι η οργάνωση τους. Είναι πολύ καλύτερες από τους άντρες σε αυτό, γι’ αυτό και μπορούν να ασχολούνται με διάφορα πράγματα στη ζωή τους σχεδόν ταυτόχρονα και να τα κάνουν πολύ καλά.

 



Πέτρος Μελαΐσης, Δημοσιογράφος



Σε μια γυναίκα θαυμάζω την απλότητα και την αυθεντική θηλυκότητα της. Παραθέτω ένα απόφθεγμα του Ουγκώ, το οποίο αφιερώνω σε όλες τις γυναίκες: Αγναντεύετε το αστέρι γιατί λάμπει και είναι ασύλληπτο, αλλά δίπλα σας βρίσκεται  λάμψη πιο εκθαμβωτική και μυστικό πιο βαθύ: η γυναίκα.



 

Στέλιος Χριστοδούλου, Φοιτητής Ιατρικής / Τραγουδιστής

 

 



Οι άνδρες θαυμάζουμε τις γυναίκες σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η πρώτη γυναίκα που θαυμάζουμε είναι η μάνα μας, έπειτα η αδελφή μας, η κοπέλα μας και αργότερα η γυναίκα και η κόρη μας. Αυτό που πραγματικά παραδέχομαι στις γυναίκες είναι η προθυμία τους να σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν για ό,τι χρειαστείς. Είναι μοναδικό που μπορούν να δίνουν λύση σε κάθε πρόβλημα.

Έχουν τη δύναμη να σε στηρίξουν και μια καρδιά που μπορεί να σε αγκαλιάσει απλόχερα κάθε στιγμή. Θεωρώ πως είναι το στήριγμα κάθε επιτυχημένου και ευτυχισμένου άνδρα. Θαυμάζω λοιπόν τις γυναίκες και την ομορφιά τους, τη γοητεία τους και την ικανότητά τους να αλλάζουν τόσους ρόλους: γυναίκες- μάνες, γυναίκες-σύζυγοι, γυναίκες-επαγγελματίες, γυναίκες-στήριγμα.

 



Γιώργος Καζαμίας, Εκπρόσωπος Τύπου Σαλαμίνας / Δημοτικός Σύμβουλος Γερμασόγειας

 



Γυναίκα! Η γυναίκα είναι σύζυγος, μάνα, εργαζόμενη, σύντροφος. Ένα πλάσμα αξιοθαύμαστο που με ένα χαμόγελο μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση, μ’ ένα άγγιγμα να σε χαλαρώσει και με μια κουβέντα να σου δώσει δύναμη και να σου ζωγραφίσει το χαμόγελο. Στο 2017 η κάθε γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους και αξίζει το σεβασμό και την εκτίμηση μας. Και μην ξεχνάτε ότι μόνο μια γυναίκα μπορεί, όπως λέει και το άσμα! 

 

 

Χρήστος Παπαγιάννης, Επαγγελματίας Οπλίτης

 



Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας! Τα μάτια λένε ότι είναι η ψυχή του ανθρώπου, εγώ θα έλεγα η γυναίκα είναι η ζωή του άντρα. Να σε κοιτάζει με ύφος ντροπαλό, θυμωμένο, ερωτευμένο, ειρωνικό. Όλα έχουν τη χάρη τους, επειδή η γυναίκα ξέρει ακριβώς με ποιο τρόπο να μαγέψει το αντίθετο φύλο. Εγώ προσωπικά θέλω να συγχαρώ όλες τις γυναίκες για την καθημερινή τους μάχη, κάθε μήνα με τα γυναικολογικά τους, αλλαγή ορμονών, συναισθημάτων και να προσαρμόζονται τόσο «εύκολα» στα μάτια μας, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Η γέννα, το μεγάλωμα των παιδιών, η καθαριότητα στο σπίτι, μαγείρεμα και πολλά άλλα, σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες και 8ωρη δουλειά. Γυναίκες χρόνια πολλά και μπράβο για το έργο σας.

 



Nick Πράκας, Αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης του SigmaLive



Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θαυμάζω στις γυναίκες. Μ’ αρέσει η δυναμικότητα τους και το ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Για τις γυναίκες που έχω την τιμή να γνωρίζω στη δική μου ζωή, έχω να πω ότι χωρίς τη δύναμη και τη σιωπηλή αγάπη τους, δεν θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα και μπορεί ούτε να έπαιρνα τόσα ρίσκα στη ζωή μου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ