Οι κάτοικοι του Μαθιάτη δεν θέλουν την επαναλειτουργία του μεταλλείου [και έχουν σοβαρούς λόγους]

Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται αν παρακολουθήσει κανείς τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των κατοίκων του χωριού, αναφορικά με το αν θα πρέπει η κοινότητα να προχωρήσει σε χορήγηση άδειας για την εκμετάλλευση του νότιου μεταλλείου (Στρογγυλού) στον Μαθιάτη, το οποίο διαθέτει χρυσοφόρο μετάλλευμα.

 


Article featured image
Article featured image

Σε αντίθεση με τον κοινοτάρχη και το κοινοτικό συμβούλιο οι οποίοι θεωρούν αυτή την εξέλιξη ως θετική και ότι θα ωφελήσει την οικονομία και την ανάπτυξη της κοινότητας, οι πλειοψηφία των κατοίκων πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, τόσο περιβαλλοντικής καταστροφής, όσο και στην υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Εξ αιτίας αυτού, έχουν διοργανώσει αύριο Κυριακή 30 Απριλίου εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 11:30 π.μ., έξω από το Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη  για να εκδηλώσουν την αντίθεση τους σε αυτή την προοπτική.

Τα επιχειρήματα των διοργανωτών που είναι η Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού πλούτου Μαθιάτη και η  Ομάδα Επηρεαζόμενων από την επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη όπως αναφέρονται σε ανακοίνωση τους που έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο:

«Ενάντια στην επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου (Στρογγυλού) στον Μαθιάτη, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ» ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ:

1. ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ (Μετά από δειγματολειψία, το μετάλλευμα είναι τοξικό με βαρέα μέταλλα που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο)

2. ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (Τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως οι γαλαρίες κινδυνεύουν. Το μεταλλείο είναι υποψήφιο προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO από το 2002)

3. ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΑΝΙΔΑ – ΧΛΩΡΙΔΑ (Εκρίζωση πέραν των 2 χιλιάδων πεύκων και διατάραξη του οικοσυστήματος απειλώντας έτσι τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής)»



*Στις 11:00 θα γίνει συνάντηση στο Γυμνάσιο της Αγίας Βαρβάρας και θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή προς το χώρο του Μεταλλείου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ