I’m Permanence: Μαραθώνιος Παραστατικών Διαλέξεων με θέμα τη Μονιμότητα

Τι μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ως «σταθερό»; Υπάρχει «μονιμότητα» στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο του σήμερα;

 


Στις 9 Απριλίου 2017, μεταξύ 17:00-20:00, στο Σατιρικό Θέατρο Λευκωσίας, διεθνείς και Κύπριοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών κλάδων θα συναντηθούν για μια πρωτότυπη ανοικτή σειρά παραστατικών διαλέξεων και διαδραστικών συζητήσεων με το κοινό με στόχο την αμφισβήτηση και η διερεύνηση των μοντέλων {και “αντιμοντέλων”} των εννοιών της μονιμότητας και της παροδικότητας.

Οι Παραστατικές Διαλέξεις διοργανώνονται από το ABR – Alternative Brains Rule, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με εξειδικευμένη δράση και όραμα στην οργάνωση υψηλής ποιότητας εναλλακτικών βιωματικών εκδηλώσεων, γνωστός στη Κύπρο αλλά και το εξωτερικό για το ετήσιο φεστιβάλ Afro Banana Republic. Το φετινό ABR IN LAB απορρέει από το πετυχημένο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του περασμένου έτους, όπου δια μέσω διεπιστημονικής συνεργασίας προέκυψε η καινοτόμος έκθεση «Cuprum».

Το καστ των διαλέξεων “I’mPermanence” συμπεριλαμβάνει αρχιτέκτονες, street artists, light και space artists, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, φουτουριστές, ψυχολόγους κ.α. Η Victoria Coeln, ο Philipp Mecke, η Ana Filipovic, ο Αλέξης Καρκώτης, ο Παναγιώτης Προεστός, ο Αχιλλέας Κεντώνης, ο Κωνσταντίνος Κυπριανού και ο Βασίλης Βασιλείου θα παρευρεθούν σε βιωματικό εργαστήρι για να αναλύσουν έννοιες όπως η εμπειρία, η μνήμη, η κοινωνική συμπεριφορά, η σύνθεση, η υλικότητα, η εφήμερη αρχιτεκτονική και η τεχνολογία του οποίου το συλλογικό αποτέλεσμα θα εμπνεύσει την κατεύθυνση και τον χαρακτήρα των δημοσίων παραστατικών διαλέξεων στο Σατιρικό Θέατρο.

 «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι κοινωνικές ανάγκες και οι μέθοδοι έκφρασης βρίσκονται σε συνεχή ροή. Αυτό που θεωρείτο παλαιοτέρα ως σταθερό και μόνιμο, δεν έχει πλέον σημασία» λέει ο συνιδρυτής του ABR και ένας από τους επιμελητές της επικείμενης εκδήλωσης, Κωνσταντίνος Κυπριανού. «Είτε αντιμετωπίζουμε πολέμους, την προσφυγική κρίση ή την εμμονή μας με το υλισμό στα σύγχρονα αστικά κέντρα, οι άμεσες ανάγκες που προκύπτουν σήμερα, επηρεάζουν ενεργά την κοινωνική συμπεριφορά της κάθε κοινότητας. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η μονιμότητα έχει αρχίσει να χάνει την αξία της με διάφορους τρόπους. Και καθώς η νέα γενιά βιώνει αυτό το φαινόμενο πιο έντονα από ποτέ, είναι αυτή ακριβώς την εμπειρία είναι που επιθυμούμε να εξερευνήσουμε».

 Διερευνώντας την μεθολογία της καλλιτεχνικής φιλοξενίας και την έννοια της “παραστατικής διάλεξης” ως πρωτότυπα μέσα καλλιτεχνικού και επιστημονικού διαλόγου το επικείμενο πρόγραμμα επιθυμεί να θέσει καινούργια ερωτήματα, να συμβάλει στη ανάπτυξη νέων τρόπων σκέψης τον πειραματισμό με νέες μεθοδολογίες. Η επερχόμενη δράση θα περιλαμβάνει τη χρήση αρχιτεκτονικών μονάδων και εγκαταστάσεων επιτρέποντας κίνηση ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραστατικής διάλεξης. Ο απώτερος στόχος είναι η παραγωγή πρωτότυπων μορφων διαδραστικής τέχνης η οποίες, στην επικείμενη περίπτωση, να προσφέρουν μια εναλλακτική φιλοσοφική και αισθητική άποψη για την έννοια της μονιμότητας στην σύγχρονη εποχή μου ζούμε.

 Τα μέλη του ABR αφοσιωμένα στο να εξερευνούν την υβριδική τέχνη και εφήμερη αρχιτεκτονική, με απώτερο σκοπό την επίτευξη διαδραστικών εμπειριών μέσα σε μια συλλογική κοινότητα. «Οι φιλόσοφοι έχουν καταπιαστεί με την ιδέα της μονιμότητας και της προσωρινότητας εδώ και αιώνες,» λέει ο Κυπριανού. «Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, αλλά να ενθαρρύνουμε ένα αυθεντικό διάλογο γύρω από το θέμα».

 

 

ABR In Lab: I’mPermanence

Κυριακή 9 Απριλίου 2017, 17:00-20:00, στο υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου Λευκωσίας

Μάθετε περισσότερα για το «ABR IN LAB» και τους ομιλητές στο

www.facebook.com/ABRINLAB


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ