Η ιστορία πίσω από το εξώφυλλο της «Libération» με τα νεκρά παιδιά που προκάλεσε αντιδράσεις

Η εικόνα είναι αφόρητη. Η φωτογραφία, που κυκλοφόρησε από το Associated Press, δείχνει τα άψυχα σώματα τουλάχιστον 7 παιδιών, λίγα λεπτά μετά από την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Khan Sheikhoun.

 


Article featured image
Article featured image

Στοιβαγμένα άτσαλα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, παγωμένα σε αφύσικη στάση σώματος, που μαρτυρεί πώς πέρασαν τα τελευταία λεπτά της ζωής τους. Είναι αυτή τη φωτογραφία, που η γαλλική εφημερίδα «Libération» επέλεξε για να ντύσει το εξώφυλλο που κυκλοφόρησε χθες Πέμπτη 6 Απριλίου, σοκάροντας πολλούς από τους αναγνώστες της.

Η ιστοσελίδα «TIME» και ο δημοσιογράφος Olivier Laurent, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε το χθεσινό εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας «Libération», μια μέρα μετά (Τρίτη 4/4) την επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Khan Sheikhoun στην Συρία, μίλησε με τον Διευθυντή φωτογραφίας της γαλλικής εφημερίδας Lionel Charrier, για την επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας, αλλά και για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

«Η δουλειά μας ως φωτογράφοι είναι να βλέπουμε όσα δεν θέλουμε να δούμε», αναφέρει ο Lionel Charrier Διευθυντής φωτογραφίας της εφημερίδας. «Δεν μας ευχαριστεί όλο αυτό. Τέτοιες εικόνες είναι αφόρητες, αλλά όταν η χρήση τους γίνεται με φειδώ, τότε καμιά φορά επιβάλλεται να σπας του κανόνες δεοντολογίας».

 



Τις ώρες που ακολούθησαν, το εξώφυλλο της εφημερίδας συγκέντρωσε όπως ήταν αναμενόμενο τους υποστηρικτές και τους επικριτές του. Μα για το προσωπικό της εφημερίδας δεν υπήρχε ούτε μια αμφιβολία πώς αυτή η πολύ σκληρή εικόνα, έπρεπε να δημοσιευθεί. «Αυτό δεν είναι ευχάριστο και ούτε έγινε για να πουλήσουμε περισσότερα αντίτυπα», ξεκαθαρίζει o Charrier.

Η φωτογραφία στην ουσία αποτελεί screenshot, από το βίντεο που δημοσίευσε το Edlib Media Center, μια ομάδα αγωνιστών η οποία αντιτίθεται στο συριακό καθεστώς. «Είναι μια φωτογραφία που βρήκαμε στο δίκτυο του Associated Press», λέει ο Charrier. «Στο παρελθόν είχαμε δημοσιεύσει ξανά screenshots από video, αλλά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είχε πιστοποιηθεί από το Associated Press, έδωσε άλλη βαρύτητα».

Η «Libération» χρησιμοποίησε επίσης και δικές της πηγές, για να πιστοποιήσει τα γεγονότα που απεικονίζονται στη φωτογραφία, ενώ παρακολούθησε διάφορα βίντεο για να επιβεβαιώσει πώς τα άψυχα σώματα των παιδιών δεν μετακινήθηκαν από κάποιους για να φτιάξουν ένα «πιασάρικο» σκηνικό για την κάμερα.

Σίγουρα η «Libération» θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλες εικόνες, οι οποίες πάλι θα έδειχναν το μέγεθος της καταστροφής από την επίθεση χημικών, αλλά όπως τονίζει ο Διευθυντής φωτογραφίας της εφημερίδας, εκείνες οι εικόνες δεν θα τόνιζαν την εφιαλτική σαν κόλαση φύση του συμβάντος.

«Αυτή η φωτογραφία μας θυμίζει τις εικόνες του φωτογράφου James Nachtwey από το Ζαΐρ [τώρα ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό]».

Για τον Charrier, είναι σημαντικό να τραβήξεις την προσοχή του κοινού. «Όταν δημοσιεύεις εξώφυλλα σαν αυτό, θέλεις να ενοχλήσεις τον κόσμο. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε αυτό. Είναι μια εικόνα με το ‘Ε’ κεφαλαίο, μια εικόνα που θα θυμόμαστε σίγουρα το 2017».

Όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο του TIME, γιατί δεν δημοσίευσαν αντίστοιχες φωτογραφίες με τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, ο Charrier αντέκρουσε το ερώτημα, ξεκαθαρίζοντας πώς σε αυτές τις περιπτώσεις η δημοσίευση τέτοιων εικόνων, θα είναι όπλο στα χέρια των τρομοκρατών, οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν τρόμο. «Στην περίπτωση όμως της Συρίας όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά ότι συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Δεν θέλουν να τα δει ο κόσμος, να μάθει. Αυτό μας ωθεί να τα δημοσιεύσουμε. Να πούμε στον κόσμο ‘Να εδώ είναι όλα’. Αυτό είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της δουλειάς μας».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ