10 άντρες «καρφώνουν» τον τρόπο που αντιδρούν οι Κύπριες στο φλερτ

Όταν πριν μερικές εβδομάδες ρωτήσαμε 13 Κύπριες γυναίκες να μας πουν ποιος είναι γι’ αυτές ο «σωστός» ερωτικός τρόπος προσέγγισης από έναν άντρα, δεν περιμέναμε πώς η απήχηση, αλλά και οι αντιδράσεις εκατέρωθεν θα ήταν τόσο έντονες.

 


Article featured image
Article featured image

Ίσως γιατί όλοι λίγο-πολύ, έχουμε εμπειρία και γνώμη στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάποιοι το πήραν προσωπικά και σχολίασαν αναλόγως. Και επειδή τότε δώσαμε βήμα στις γυναίκες, αφήνοντας το αντρικό κοινό λίγο «παραπονεμένο», αποφασίσαμε να ρωτήσουμε τους άντρες αυτή τη φορά, για το πώς αντιδρούν οι Κύπριες όταν δέχονται φλερτ, από κάποιον άγνωστο.

Ισχύει τελικά η στερεοτυπική εικόνα ότι οι Κύπριες είναι σνομπ και απόμακρες; Ότι ακόμα και να σε γουστάρουν, θα σου το παίξουν δύσκολες, ενώ μπορεί και να σε διώξουν για να μην τις κακοχαρακτηρίσεις; Είναι όλα αυτά τελικά ένας μύθος που συντηρείται από τους «χυλοπιτάκιδες», απλά και μόνο για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να προσεγγίσουν σωστά μια γυναίκα;

Για να λύσουμε όλες αυτές τις ουσιώδεις και μεγίστης σημασίας απορίες, ρωτήσαμε 10 άντρες που ζουν, εργάζονται και φλερτάρουν στην Κύπρο, να μας σκιαγραφήσουν, σύμφωνα πάντα με τη δική τους εμπειρία και γνώση, το προφίλ της Κύπριας γυναίκας που δέχεται φλερτ.

 



Γιώργος Χρυσοχοού, Επιχειρηματίας 



Πως αντιδρούν; Συνήθως εν ιδιαίτερα επιφυλακτικές και αμυντικές, ιδίως αν βρίσκονται σε ένα χώρο που έχει αρκετούς γνωστούς γύρω τους. Κάποτε θα σε αγνοήσουν εντελώς ή κάποτε θα σου απαντήσουν κάτι εντελώς άσχετο, επειδή θα είναι μεθυσμένες ή επειδή τις έπιασες εξ απροόπτου.

Αν είσαι σε club και αν σε γουστάρει, ότι και να πεις δεν έχει σημασία (δοκιμασμένο). Ούτως η αλλιώς κανείς δεν θα ακούει τίποτα λόγω της μουσικής. Αν φτάσετε σε σημείο όμως να φωνάζετε ο ένας στον άλλον για να συνεννοηθείτε, αυτή πολύ πιθανόν να γελάει από ευγένεια, λες και είσαι stand-up comedian, μέχρι να βρεις την ευκαιρία να τους ζητήσεις τηλέφωνο.

 



Μαρίνος Νομικός, Δημοσιογράφος



«Λάθη των γυναικών όταν δέχονται φλερτ»; Συγγνώμη, έχετε ΔΕΙ Κυπραίους να φλερτάρουν;;; Μάθανε κάποιοι τώρα και κατηγορούν τις Κύπριες για σνομπισμό, ελιτισμό και ξενερωσιά, λες και οι άλλες εθνικότητες με το που ακούν το «πουρέκκα μου» πέφτουν ανάσκελα και ανοίγουν τα πόδια. Ο κανόνας είναι απλός: Αν το φλερτ είναι κομψό, η ατάκα καλή και το χαμόγελο ειλικρινές, έχεις περισσότερες πιθανότητες. Αν πιστεύεις ότι είσαι το δώρο του Υπέρτατου Όντος, στον γυναικείο πληθυσμό κι έχεις βασικά την ΑΠΑΙΤΗΣΗ να σου μιλήσει ή να σου χαμογελάσει μια γυναίκα, θα φας τα μούτρα σου. Επίσης αν η γυναίκα σε γουστάρει δεν πάνε τ’ αστεία σου να έχουν βγει από κωμωδία των 80s με Ψάλτη και Γαρδέλη, εκείνη θα σε βλέπει σαν τον Jimmy Fallon.

Άρα δεν χαμογελάει, δεν σου μιλάει ή σου πετάει ένα «έχω φίλο», απλά για να σε ξεφορτωθεί, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να πιάνει κουβέντα με τον κάθε πέφτουλα (και ξέρουμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει το είδος). Οπότε ξεπέρασέ το, προχώρα στην επόμενη και ΜΗΝ γενικεύεις…

 

Σ.Σ., Bartender

Οι Κύπριες δεν είναι καθόλου δύσκολες, φτάνει να μην το πεις σε κανέναν και φυσικά να μην σας δει κανείς γνωστός.

 



Ανδρέας Φυλακτού, Ηθοποιός



Το φλερτ γίνεται με τα μάτια. Ότι και να λέει το στόμα, τη δουλειά τα μάτια την  κάνουν. Αρέσει στις γυναίκες να βλέπουν γουστάρεις αυτό που βλέπεις. Αν χρειαστεί να μιλήσεις για να την πείσεις, τότε θεωρώ πώς το παιχνίδι είναι χαμένο. Και αφού ανέφερα το παιχνίδι, το φλερτ είναι υπέροχο παιχνίδι όπου και οι δύο μπορούν να βγουν νικητές, αλλά λείπει από την κυπριακή κοινωνία και αυτό είναι λυπηρό.

Οι πλειοψηφία φοβάται να εκφραστεί, για να μην «εκτεθεί». Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, δεν είναι πρόβλημα ενός από τους δύο. Όταν αποβάλουμε τον φόβο αυτό, τότε όλα θα γίνουν πιο όμορφα και πιο εύκολα. Μιλάς ανοιχτά, δηλώνεις – με σεβασμό πάντα – τις προθέσεις σου και ο αποδέκτης αντιδρά αναλόγως. Η ζωή έτσι γίνεται πιο γλυκιά.

 



Ανδρέας Νικολάου, Φοιτητής Μηχανικός Υπολογιστών

Θεωρώ ότι οι Κύπριες τυγχάνουν ενός ξεχωριστού τρόπου προσέγγισης όσον αφορά το φλερτ. Σ’ αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει βλέποντας τις διαφορές του φλερτ στην Κύπρο, με αυτές στο εξωτερικό όπου και σπουδάζω. Προσωπικά πιστεύω για να φλερτάρεις μια γυναίκα και να έχεις πιθανότητες για κάτι περισσότερο, πρέπει να πάρεις το πράσινο φως από τις αντιδράσεις της. Δηλαδή πεταχτά βλέμματα, χαμόγελο κτλ.

Όταν δεις αυτά τα σημάδια, τότε είναι η στιγμή που κάνεις την επόμενη κίνηση. Μέχρι εδώ όλα καλά. Εδώ είναι που πρόσεξα ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει με τις Κύπριες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν προσπάθησα να προσεγγίσω μια Κύπρια δέχθηκα αρκετά σκληρή αντιμετώπιση τύπου, «έχω δεσμό», «φύγε», μέχρι και ολοκληρωτική άγνοια συνοδευόμενη από γκριμάτσες που φώναζαν ότι είμαι ανεπιθύμητος.

Θα ήταν πολύ πιο σεβαστή και καλοδεχούμενη, μια ευγενική απάντηση «δεν ενδιαφέρομαι». Ωστόσο, ακόμα και όταν δείχνει ότι της αρέσεις, χωρίς να θέλω να είμαι απόλυτος, οι Κύπριες δεν συμβάλλουν στο φλερτ. Αυτό που εννοώ είναι ότι το παιχνίδι γίνεται μόνο από την πλευρά του άντρα, ενώ αυτές κάθονται παγωμένες και κοιτάνε. Μην τα περιμένεις όλα από εμένα, δεν θα προσπαθήσω να σε κάνω να χορέψεις αν δεν θέλεις, αλλά ρίξε κι’ εσύ λίγο τον εγωισμό σου. Αυτά από την άλλη, δεν τα βιώνεις με γυναίκες άλλων χωρών.  Ίσως να φταίει η κουλτούρα, ίσως η νοοτροπία, δεν ξέρω.

 



Γιώργος Κυριάκου, Ηθοποιός



Θα αποφύγω τις γενικεύσεις του στιλ «οι Κυπραίες εν έτσι, οι γυναίκες αλλοσπως. Ενώ οι άντρες διαφορετικοί» λέγοντας τα εξής: Να πεθάνουν οι λίστες. Να πεθάνουν οι προσδοκίες. Να πεθάνουν οι απαιτήσεις και οι προβολές του εγώ μας, πάνω στον άλλο. Να πεθάνουν τα ταμπού και οι διακρίσεις, να πεθάνουν τα φύλα και οι κοινωνικοί ρόλοι, να πεθάνει ο φόβος του να μην πληγωθώ, να πεθάνουν οι ανασφάλειες και η σεξουαλική ενοχοποίηση. Να πεθάνει η κατά συρροή και υποχρεωτική μονογαμία και να πεθάνει το τι θα πουν οι άλλοι. Να πεθάνουν όλα αυτά... Μόνο έτσι πιστεύω πώς μπορεί να γεννηθεί αυθεντικός αγνός και ελεύθερος έρωτας.

Υ.Γ. Το φλερτ στην Κύπρο ρουφάει οπίσθια!

 



Χρίστος Περικλέους, Δικηγόρος

Βασικά νομίζω το θέμα με τις Κύπριες είναι ότι μόλις τις πλησιάσεις, το μυαλό τους κολλάει στο ότι το μόνο που θέλει κάποιος να πάρει από αυτές είναι το σεξ και μετά να τις αφήσει. Εκεί είναι που χαλάει το πράμα. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ.

Θεωρώ πώς όταν ένας άντρας κάνει φλερτ, έχει πολύ γνήσιες προθέσεις. Μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις ποιος σε πλησιάζει για one night stand, και ποιος γουστάρει να σε γνωρίσει πραγματικά. Νομίζω πώς το mentality μας είναι κάπως λανθασμένο. Κάτι που δεν συναντάς στο εξωτερικό. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλα και δεν αναφέρομαι στις ξένες, αλλά για τις Κύπριες, οι οποίες όταν αλλάξουν χώρα, μεταλλάσσονται.



 

Παναγιώτης Δούκας, Επιχειρηματίας





Ιδιαίτερη περίπτωση οι Κύπριες, αλλά θεωρώ πώς τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο θέλουμε να νομίζουμε. Μια γυναίκα ανταποκρίνεται ανάλογα τον τρόπο που θα την προσεγγίσεις. Αν είσαι εριστικός και της μιλήσεις χυδαία, θα φας πόρτα και δικαίως. Αν είσαι ευγενικός, πλην μερικών εξαιρέσεων, θα δεχτεί το φλερτ και θα ανταποκριθεί θετικά αν γουστάρει, διαφορετικά θα σε απομακρύνει ευγενικά.

 



Πέτρος Αθανασίου, Ραδιοφωνικός Παραγωγός



Το κόλπο είναι λιτό, αλλά ουσιώδες. Καταρχάς βγάζεις προκαταβολικά την τακτική των Social Media από την στρατηγική σου. Friend requests, likes κλπ. σε απομακρύνουν από το πραγματικό νόημα του φλερτ. Επικοινωνία μέσα από τις αισθήσεις, το βλέμμα, την ακοή, την αφή, την προσωπική επαφή, ρε παιδί μου. Έπειτα πρέπει να αποβάλεις από μέσα σου τη λέξη «ντροπή».  Ξέχνα το τι πιστεύει ο κόσμος γύρω σου, το αν και πως θα σε κρίνουν οι φίλοι σου, το πώς σε κοιτάζουν οι υπόλοιποι στον χώρο. Αν βρεις τρόπους να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου, είσαι σχεδόν έτοιμος να εξαπολύσεις την επίθεση.

Από εκεί και έπειτα, στην προσέγγιση της «γυναίκας - στόχος», θέλει λίγη προσοχή…προσοχή υπό την έννοια ότι, επιτηδευμένα αστειάκια και λοιπές «έξυπνες» ατάκες καλύτερα να τα αποφύγεις. Οι γυναίκες είναι λαγωνικά. Μυρίζονται από χιλιόμετρα μακριά τους στημένους, όπως αντίστοιχα ξέρουν να μυρίζονται και την αυθεντική αυτοπεποίθηση. Εν τέλει αυτά που πρέπει να κάνεις είναι: να φορέσεις το πιο ωραίο σου χαμόγελο, να αναδείξεις την ευγένεια που σε διακρίνει, να είσαι καλός ακροατής και συνομιλητής και κυρίως να είσαι αυθεντικός. Να είσαι ο εαυτός σου.

Η επιτυχία δεν είναι δεδομένη….αλλά τι έχεις να χάσεις; Άλλωστε και η «χυλόπιτα» μέσα στο παιχνίδι είναι…τουλάχιστον θα ξέρεις ότι προσπάθησες. Τώρα αν με ρωτάς σαν καλαμαρά πως βρίσκω τις αντιδράσεις των Κυπρίων γυναικών στο «παιχνίδι», θα σου απαντήσω ότι ίσως είναι ελαφρώς απόμακρες και αρκετά καχύποπτες, ιδίως προς τους καλαμαράδες. Συνεπώς και η προσπάθεια που καταβάλεις, πρέπει να είναι και μεγαλύτερη. Είναι έξυπνες, όμορφες, εξοικειωμένες στα κομπλιμέντα, οπότε και καλαμαρίστικες αερολογίες και «μαγκιές» δεν κάνουν δουλειά. Η προσωπική εμπειρία πάντως λέει ότι στις πλείστες φορές που ήμουν αυθεντικός, αληθινός και ευγενικά θρασύς, δούλεψε.

 

 

Κωνσταντίνος Σμαραγδάκης, Operation and client service coordinator



Από το 2005 που βρίσκομαι στην Κύπρο μέχρι σήμερα, 12 χρόνια μετά, μπορώ να αντιληφθώ τεράστιες διαφορές στο πώς αντιδρούν οι Κύπριες όταν τις φλερτάρουν. Τότε ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Σφιγμένες, απόμακρες και αρκετά καχύποπτες, ιδίως με άντρες που έρχονταν από Ελλάδα μεριά. Και για εμάς τότε ήταν πολύ περίεργο, γιατί το φλερτ στην Αθήνα, ήταν πολύ διαφορετικό. Εκεί πρόσφερες ένα ποτό και ξεκινούσε η συζήτηση, και προχωρούσες τη συζήτηση.

Εδώ, ρωτούσες για να κεράσεις ένα ποτό και η πρώτη ερώτηση ήταν αν σε ξέρει από κάπου. Όταν συνειδητοποιούσε ότι δεν σε ήξερε, τότε δεν δεχόταν το ποτό. Γενικά και τότε και σήμερα, θεωρώ πώς οι Κύπριες δεν προχωράνε εύκολα με κάποιον αν δεν τον γνωρίζουνε καθόλου. Πρέπει να υπάρχει μια άκρη που θα πάρουν μια πληροφορία και μετά να δώσουν σημασία. Παρόλα αυτά νομίζω σήμερα είναι πιο άνετες και πιο θετικές στο φλερτ, φτάνει να γίνεται με τρόπο και ευγένεια. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ