Γιατί όλοι ανεβάζουν φωτογραφίες με τα παπούτσια τους στο Facebook;

Θα έχει παρατηρήσει πως τις τελευταίες ημέρες, το timeline του Facebook σου, έχει γεμίσει με φωτογραφίες από παπούτσια –κυρίως γυναικεία- με τα hashtag #idecide my contraception #FeetMyNeeds.

 


Article featured image
Article featured image

Αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμη, σου λέμε πως αυτό είναι μια νέα εκστρατεία του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης σε μεθόδους αντισύλληψης, έτσι ώστε κάθε γυναίκα και ζευγάρι να αποφασίζει και να επιλέγει τη μέθοδο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της/του.  

«Αποφασίζω για την αντισύλληψη που ταιριάζει στις ανάγκες μου»

Με τον όρο αντισύλληψη αναφερόμαστε σε μια γκάμα ασφαλών και αποτελεσματικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται ώστε η σεξουαλική επαφή να μην οδηγεί σε εγκυμοσύνη. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται  το δικαίωμα στον οικογενειακό προγραμματισμό, δηλαδή το δικαίωμα του ζευγαριού να επιλέγει για το εάν, πότε και πόσα παιδιά επιθυμεί να αποκτήσει.

 



 

Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου αντισύλληψης εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως τον βαθμό αποτελεσματικότητας της μεθόδου, την ευκολία χρήσης, το κόστος, την προστασία από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ), και άλλους παράγοντες.

Δυστυχώς, στην Κύπρο οι επιλογές σε μεθόδους αντισύλληψης περιορίζονται κυρίως στα αντισυλληπτικά χάπια, το ανδρικό προφυλακτικό, το ενδομήτριο σπείραμα (Coil) και τη στείρωση. Μέθοδοι αντισύλληψης όπως τα ενέσιμα αντισυλληπτικά και τα εμφυτεύματα, το γυναικείο προφυλακτικό, το διάφραγμα, τα επιθέματα (patches) και άλλα τα οποία  χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό, δεν είναι διαθέσιμα στην Κύπρο. 

 





 

Η ενημέρωση, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και στερεότυπα, καθώς και η πρόσβαση και η δυνατότητα επιλογής σύγχρονων μεθόδων αντισύλληψης, από όλες τις ομάδες πληθυσμού, αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ώστε να διασφαλίζεται η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των γυναικών και κοριτσιών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η εκστρατεία #idecide my contraception είναι μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού για την ισότιμη πρόσβαση στην αντισύλληψη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία www.action.ippf.org

Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ). 22751093 – info@cfpa.org.cy

Facebook: https://www.facebook.com/cyfamplan/


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ