45 Μεγάλες Εικόνες από τους βοτανικούς κήπους του Ακάμα

Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της Κύπρου, το οποίο παρά τις προσπάθειες πολλών να το «εκπολιτίσουν» εξακολουθεί να ξεχωρίζει για την πλούσια και άγρια φυσική του ομορφιά, η οποία ταξιδεύει το μάτι από το πυκνό πράσινο στο απέραντο γαλάζιο.

 


Article featured image
Article featured image

Από το 2003 μέχρι και σήμερα, το Τμήμα Δασών θέλοντας να διαφυλάξει τον τελευταίο ίσως παρθένο φυσικό πλούτο της Κύπρου, δημιούργησε στην τοποθεσία των Λουτρών της Αφροδίτης και στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα, βοτανικούς κήπους οι οποίοι φιλοξενούν όλα τα σπάνια και μη ενδημικά φυτά της περιοχής, με σκοπό τη διατήρηση αλλά και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της χερσονήσου του Ακάμα.

«Η επιλογή του χώρου έγινε κατόπιν πολλής μελέτης και σκέψης, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες, όπως τη φυσικότητα του τοπίου, την υφιστάμενη φυσική βλάστηση, το καθεστώς ιδιοκτησίας, την προσβασιμότητα, την ύπαρξη πηγών νερού, τον υφιστάμενο βαθμό επισκεψιμότητας, κ.ο.κ», αναφέρει λειτουργός του Τμήματος Δασών.

 



 

Τα είδη χλωρίδας που έχουν αναγνωρισθεί στη χερσόνησο του Ακάμα, ανέρχονται σε 530 φυτά περίπου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν 36 ενδημικά και 26 σπάνια ή πολύ σπάνια. Μερικά ενδημικά φυτά που συναντώνται και στον κήπο είναι: Tulipa cypria, Alyssum akamasicum, Bosea cypria, Ballota integrifolia, Salvia cypria, Phlomis cypria, Centaurea akamantis, κ.ά.

Κατά τον σχεδιασμό των κήπων δόθηκε έμφαση στη σωστή επιλογή των σημείων φύτευσης έτσι ώστε να αναδεικνύεται η ομαδοποίηση με οικογένειες φυτών όπως αυτές συναντώνται στη φυσική τους εξάπλωση και αποτελούν ξεχωριστούς τύπους οικοτόπων. Συγκεκριμένα έχουν εμπλουτιστεί ή εγκατασταθεί βασικοί οικότοποι (habitats) του νησιού μας, όπως δάση αοράτου, δάση κυπάρισσου, παραποτάμιες συστάδες, δάση ελιάς και χαρουπιάς, πευκοδάση, φρυγανοδάση, κ.ά. Ο εμπλουτισμός του κήπου με νέα φυτά είναι προσεγμένος και συνεχής.

 



Αξίζει να σημειωθεί η επιτυχής εγκατάσταση στον κήπο τριών ειδών φυτών που περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου» και η φυσική τους εξάπλωση είναι στα κατεχόμενα. Πρόκειται για τα ενδημικά είδη Brassica hilarionis και Sideritis cypria και το ιθαγενές Ambrosia maritima. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν στον κήπο γύρω στα 120 φυτά αλλά στόχος μας είναι η ανάδειξη πέραν των 250 ειδών.

 





 

Ένα στιάδιν ανεγέρθηκε σε περίοπτο κεντρικό σημείο του κήπου, κτισμένο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Σε αυτό παρέχονται σημαντικές γενικές πληροφορίες  στους επισκέπτες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προστασία από τη βροχή. Τέτοια υπάρχουν πάρα πολλά, διάσπαρτα σε όλη τη χερσόνησο, υποδηλώνοντας την παρουσία και τον τρόπο ζωής  του αγροτικού κόσμου στο παρελθόν, παρέχοντας προστασία τόσο σε αυτούς, όσο και στα ζώα τους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ