Το φαινόμενο «Omega Block» φέρνει μεγάλες αλλαγές στον καιρό

Μια μικρή ανάπαυλα από την καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να φέρνει το φαινόμενο «Omega Block», το οποίο θα μας επηρεάσει από την Πέμπτη και έπειτα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μάλιστα όπως αναφέρει το kitasweather.com, μας είχε επηρεάσει ξανά τον περασμένο Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ βροχερές ημέρες.

 


Article featured image
Article featured image

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με του ανέμους να πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί αρχικά ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Σύντομα όμως θα ενισχυθούν σε 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, 28 έως 29 βαθμούς στα δυτικά και νότια παράλια, 27 έως 28 βαθμούς στα βόρεια και ανατολικά παράλια και 19 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 με 17 στα παράλια, και στους 13 στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς, έως κυρίως συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με σήμερα. Ο αντικυκλώνας εμποδισμού (Omega Block) που βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη, θα ευνοήσει την κατάβαση ψυχρότερων αέριων μαζών προς την περιοχή μας, αλλά και τη δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών, με αποτέλεσμα από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο να αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές κατά περιόδους.

Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να έχουμε και κάποιο παγκύπριο πέρασμα από βροχές και καταιγίδες. Ο κύριος όγκος των βροχών και καταιγίδων στο σύνολο τους αναμένεται στα ορεινά και στο εσωτερικό. Σε καταιγίδες αναμένεται χαλαζόπτωση. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακά αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Κυριακή και την Δευτέρα φαίνεται να παραμένει αστάθεια στην περιοχή, αλλά τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα στα ορεινά και στο εσωτερικό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακά άνοδο.

 

Τι είναι ο αντικυκλώνας εμποδισμού Omega Block;

Ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας ονομάστηκε Omega, γιατί όπως φαίνεται και στην εικόνα σχηματίζει το ελληνικό γράμμα ωμέγα. Ο Omega Block λοιπόν επηρεάζει την ατλαντική ροή και έχει δύο χαμηλά βαρομετρικά, ένα Ν/Δ και ένα Ν/Α (αυτό που μας επηρεάζει). Συνήθως αυτό το φυσικό φαινόμενο φέρνει μαζί του ψυχρές αέριες μάζες, ασταθείς καιρικές συνθήκες, βροχές και καταιγίδες, ενώ συνήθως διαρκεί για αρκετές ημέρες.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ