Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη μανία με το Fidget Spinner

Όταν γράφαμε αρχικά για το νέο παιχνίδι με το οποίο κόλλησαν όλοι, η πραγματικότητα είναι πως δεν γνωρίζαμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη δημιουργία αυτού του μικρού gadget που έχει τρελάνει το τελευταίο διάστημα σχεδόν τους πάντες και κυρίως τα παιδιά.

 


Article featured image
Article featured image

Ψάχνοντάς το λίγο περισσότερο, όμως, βρήκαμε την πραγματική ιστορία (όπως όλα δείχνουν) που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του πολύ δημοφιλούς παιχνιδιού, η οποία απείχε πολύ απ’ ότι είχαμε στο μυαλό μας και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του, καμία σχέση δεν είχε με το πως χρησιμοποιείται σήμερα.

Η δημιουργία του fidget spinner πάει πίσω στο 1993, όταν η Αμερικανίδα χημικός μηχανικός Catherine Hettinger καταχώρησε την πατέντα του «παιχνιδιού που στριφογυρίζει». Όπως δήλωσε η ίδια στην New York Post η ιδέα προέκυψε όταν εκείνη την χρονιά είχε βρεθεί στο Ισραήλ και έβλεπε παντού μικρά παιδιά να πετάνε πέτρες σε αστυνομικούς.

 

Τι είναι αυτό το νέο παιχνίδι που κόλλησαν όλοι;



 

Επιστρέφοντας πίσω στη χώρα της ένιωθε την ανάγκη να αναπτύξει ένα παιχνίδι – εκτόξευσης, το οποίο θα εκτόνωνε όλη αυτή την ενέργεια των παιδιών και παράλληλα θα προωθούσε την ειρήνη.

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε αργότερα στην «The Guardian», το fidget spinner έγινε πραγματικότητα όταν ανακάλυψε πως έπασχε από μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλούσε αδυναμία στους μυς.

Ανήμπορη πλέον να παίξει με την κόρη της, άρχισαν ένα δικό τους παιχνίδι, στο οποίο η μία πετούσε πράγματα στην άλλη, σε μια προσπάθεια να την ψυχαγωγήσει. Πολύ σύντομα ξεκίνησε να δημιουργεί μικρής κλίμακας κατασκευές στο σπίτι της, της οποίες πουλούσε σε διάφορα παζάρια του δρόμου στη Φλόριντα.

 



Η Hettinger έκανε αίτηση για την πατέντα της στις 28 Μαΐου του 1993, η οποία ήταν μια στρογγυλή συσκευή από μαλακό πλαστικό και μια ειδική υποδοχή για τα δάχτυλο.

Παρόλα αυτά, όταν προσπάθησε να την προωθήσει στις μεγάλες εταιρίες παιχνιδιών, αυτές την απέρριψαν και αυτή άφησε την κατασκευή της στο συρτάρι μέχρι που το 2005 έληξαν και τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σε άρθρο του το Bloomberg News παρόλα αυτά, απορρίπτει τους ισχυρισμού της Hettinger, ότι είναι η πρώτη που κατασκεύασε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ούτε και η ίδια πάντως υποστηρίζει πως είναι η εφευρέτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού που έγινε viral το 2017, και δηλώνει στο Bloomberg News «ας πούμε απλά πως ισχυρίζομαι ότι είμαι η εφευρέτης».

Εντούτοις ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι ο εμπνευστής αυτού του πολύ δημοφιλούς παιχνιδιού, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ