Επιστροφή στον υπέροχο υγροβιότοπο Λιβάδι Ακρωτηρίου

Έπειτα από 20 χρόνια μη ικανοποιητικής διαχείρισης που είχε ως αποτέλεσμα την τη μείωση της βιοποικιλότητας ένεκα της «κατάληψης» του υγροβιότοπου Λιβάδι Ακρωτηρίου από καλάμια, στις 18 Μαΐου, εγκαινιάστηκε το νέο πρόσωπο της περιοχής.  

 


Article featured image
Article featured image

Χρειάστηκαν 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης του υγροβιότοπου, ο οποίος ανήκει στο σύμπλεγμα των υγροτόπων του Ακρωτηρίου, το μεγαλύτερο φυσικό σύστημα υγροτόπων στο νησί, από τον Απρίλιο του 2015 όπου και ξεκίνησε το έργο της πρωτοποριακής αποκατάστασης του.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι εταίροι του έργου, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου και η RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) πραγματοποίησαν επιτόπιες δράσεις προστασίας και διατήρησης της περιοχής με έμφαση στην υδρολογική διαχείριση και την βιώσιμη βόσκηση με κυπριακές αγελάδες καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων για επισκέπτες για να βελτιώσει την εμπειρία επισκεπτών.

 



Η ολοκλήρωση ενός διετούς έργου για την αποκατάσταση του Λιβαδιού Ακρωτηρίου σηματοδοτήθηκε με μια εορταστική εκδήλωση εγκαινίων στο πτηνοπαρατηρητήριο του Λιβαδιού την Πέμπτη 18 Μαΐου, αναδεικνύοντας  τα επιτεύγματα του πρωτοποριακού αυτού έργου.

 



 

Κάτοικοι του Ακρωτηρίου, πτηνοπαρατηρητές, φωτογράφοι και φυσιολάτρες οι οποίοι βρέθηκαν εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το «νέο» Λιβάδι Ακρωτηρίου και τις νέες υποδομές επισκεπτών καθώς επίσης και την ευκαιρία να δει την απελευθέρωση ενός Διπλογέρακου μετά την περίθαλψή του από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

 

*Το διετές έργο (Απρίλιος 2015 μέχρι Μάρτιος 2017) με τίτλο «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: Ένας υγροβιότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» χρηματοδοτήθηκε από το Darwin Initiative μέσω κονδυλιών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ