Φωτογραφίσαμε το κυπριακό φυτό που «τρώει» μύγες, κουνούπια και μέλισσες

Ναι, καλά διάβασες. Το φυτό που ονομάζεται Pinguicula crystallina (Πινκουίκουλα η κρυστάλλινη) αποτελεί το μοναδικό εντομοφάγο φυτό της Κυπριακής Χλωρίδας.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: CITY

 

Το φυτό το συναντήσαμε στην οροσειρά του Τροόδους, και συγκεκριμένα σε μια εξόρμησή μας με την Cyprus from Air, σε ένα σημείο που βρίσκεται δίπλα από τον ποταμό Καρκότη και πολύ κοντά σε έναν πανέμορφο, μυστικό καταρράκτη.

Μας έκανε εντύπωση που πάνω του είχε κολλημένα πολλά μικρά έντομα, σχετικά πιο μεγάλες μύγες, αλλά και μικρές αράχνες.

Όπως μάθαμε από τον δρ Μάριο Ανδρέου, Βιολόγο της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστήμιου Frederick, το υποείδος Pinguicula crystallina subsp. Crystalline είναι το μοναδικό εντομοφάγο φυτό στην Κύπρο, ενώ εκτός από την οροσειρά του Τροόδους (υψόμετρο 1300-1900 μ.), τον Ποταμό Κυπαρισσιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού (υψόμετρο 250 μ.) και τη νοτιοδυτική Τουρκία, δεν το συναντούμε πουθενά αλλού στον κόσμο.

Στην Κύπρο, όλοι οι υποπληθυσμοί του είδους βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές κρατικών δασών, οι οποίες είναι ενταγμένες στο Δίκτυο «Natura 2000». Ο συνολικός πληθυσμός αριθμεί γύρω στα 70 χιλιάδες φυτά.

 



Η Pinguicula crystallina ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ή και Νοέμβριο, παράγει 2-6 ανθοφόρα στελέχη, ενώ κάθε στέλεχος έχει ένα άνθος πάνω. Συναντάται σε υγρές θέσεις με συνεχή μόνιμη ροή νερού ή σε περιοχές που έχουν υγρασία.

 



Ο λόγος ακριβώς που τρέφεται με έντομα είναι γιατί αναπτύσσεται σε φτωχά εδάφη από πλευράς θρεπτικών συστατικών και άρα αντισταθμίζει ένα μέρος των συστατικών αυτών μέσω της υδρόλυσης των εντόμων. Το φυτό έχει στα φύλλα του δύο αδένες, τους πεπτικούς και τους συλληπτήριους, με τους δεύτερους να παγιδεύουν και τους πρώτους να αφομοιώνουν τα έντομα που έχουν εγκλωβιστεί λόγω της κολλώδης ουσίας, για να συμπληρώσουν την ορυκτή διατροφή που λαμβάνουν από το έδαφος.

 



 

Όπως γράψαμε και παλαιότερα στη CITY, τόσο η Pinguicula crystallina όσο και όλα τα υπόλοιπα, σίγουρα είναι πιο εντυπωσιακά και ευτυχισμένα όταν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τους και όχι (για λίγο) στο βάζο σου. Αν είσαι τυχερός και το εντοπίσεις, μπορείς να το απολαύσεις όση ώρα θες και να το βγάλεις και άπειρες φωτογραφίες για να έχεις να ποστάρεις στο Facebook και στο Instagram, αλλά ως εκεί…

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ