Ο γοητευτικός κύριος Μακρόν...

«Αυτός ο τύπος μέχρι και καρέκλα γραφείου θα μπορούσε να αποπλανήσει» ανέφερε κάποιος πρόσφατα σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε τη ζωή του  -τότε- υποψηφίου και πλέον νυν προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 


Article featured image
Article featured image

Μια «προφητεία» που επαληθεύτηκε χθες Κυριακή 7/5, με τον Μακρόν να κερδίζει τη μάχη των γαλλικών προεδρικών εκλογών απέναντι στην ανθυποψήφια του Μαρί Λεπέν, γοητεύοντας τελικά την καρέκλα και τους Γάλλους ψηφοφόρους με ποσοστό 65.8% ή 20,429,650 ψήφους.

Μια νίκη που είχε μεν προβλεφθεί, εντούτοις μετά τα ανατρεπτικά αποτελέσματα των τελευταίων αμερικανικών εκλογών, κανένα exit poll δεν μπορούσε να θεωρηθεί έμπιστο, μέχρι την καταμέτρηση και της τελευταίας ψήφου. Μια νίκη ελπίδας, όπως γράφουν από χθες όλα τα ειδησεογραφικά site και εφημερίδες, με την Ευρώπη να βλέπει και πάλι φως από τα Ηλύσια Πεδία γυρνώντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου.

Το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι πως στο τέλος, όλοι ενδίδουν στη γοητεία του, έγραψε ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι Hugh Schofield, λίγο μετά την εκλογή Μακρόν, φέρνοντας ως παράδειγμα μια από τις τελευταίες του ομιλίες στους συνδικαλιστές CGT, στους οποίους ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανακοίνωνε πως μετά την εκλογή του θα έκλεινε το εργοστάσιο στο Βορρά, και θα μετέφερε τις εργασίες στην Πολωνία. Και αυτοί αντί να του επιτεθούν και να ζητήσουν την κεφαλίν του επί πίνακι, τον άκουγαν με προσοχή.

Αυτό είναι το θέμα με τον Μακρόν, πως ότι και να πιστεύουν κάποιοι για την πολιτική του, αυτός παραμένει μια από τις πιο έξυπνες φιγούρες της γενιάς του, γοητευτικός σαφώς, μα παράλληλα πολύ έξυπνος, δραστήριος, αδιάφθορος, δημιουργικός, νέος και πολύ αισιόδοξος. Με τους Γάλλους να έκαναν την καλύτερη επιλογή πολιτικού και ανθρώπου για ηγέτη τους.

Αντισυμβατικός από πολύ νωρίς, ο Εμανουέλ Μακρόν βαφτίστηκε καθολικός σε ηλικία 12 ετών, έπειτα από δική του απαίτηση. Ενώ λίγα χρόνια αργότερα στην εφηβεία, η σχέση που είχε συνάψει με την τότε παντρεμένη καθηγήτρια του και έπειτα γυναίκα του Μπριζίτ Οζιέρ, ανάγκασε τους γονείς του να τον μετακινήσουν σε άλλο λύκειο στο Παρίσι για να «γλυτώσει», μια απόφαση που όπως τελικά αποδείχτηκε δεν ήταν και πολύ πετυχημένη.

 

Τα πρώτα 5 μέτρα που ανακοίνωσε μετά την εκλογή του

Λίγο μετά την εκλογή του, ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, δεν έμεινε μόνο στις ευχαριστήριες δηλώσεις, αλλά ανακοίνωσε και τα πρώτα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα λάβει και αφορούν την αγορά εργασίας, την ηθική στην πολιτική ζωή της χώρας, την ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα, την απλοποίηση των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεων και τις αλλαγές στον τομέα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Με ποιο «σκληρό» μέτρο, εκείνο που αφορά την ηθική στην πολιτική ζωή της χώρας στο οποίο θα απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα να διορίζουν συγγενείς ή μέλη της οικογένειάς του, ενώ παράλληλα θα απαγορεύει στους πολιτικούς να είναι μέλη Δ.Σ. Τέλος ο Μακρόν δεσμεύτηκε να φορολογήσει ολοκληρωτικά τον μισθό των πολιτικών, ακόμη και τα ποσά για τα βουλευτικά έξοδα.

Μια εκλογή η οποία απ’ όλες τις πλευρές φαντάζει ιδανική, με όλη την Ευρώπη να ελπίζει πως θα επαναφέρει όλες τις ανθρώπινες αξίες που χάθηκαν και κυρίως την πραγματική δημοκρατία που τα τελευταία χρόνια δέχεται μεγάλα χτυπήματα. Εντούτοις, επειδή πολιτικούς – πυροτεχνήματα έχουμε δει πολλούς, ας κρατάμε μικρό καλάθι, όπως λέει και ο ενίοτε σοφός λαός.

 

*Φωτογραφία από BBC


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ