«Κάποιοι μπορεί να φοβούνται να αναφέρουν ακόμα και τη λέξη καρκίνος»

Καρκίνος. Μία λέξη, οκτώ γράμματα. Μία μικρή λέξη, στο άκουσμα της οποίας όλοι τρομάζουν. Τα χάνουν. Νιώθουν τον φόβο. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μία ασθένεια με δεκάδες πρόσωπα, καθένα από τα οποία αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

 


Article featured image
Article featured image

Του Μάριου Αδάμου

 

Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι και ο όγκος στον εγκέφαλο, μια από τις πιο δύσκολες μορφές καρκίνου, καθώς οι επεμβάσεις απαιτούν λεπτούς και πολύπλοκους χειρισμούς. Έχοντας ως γνώμονα τούτα, το 2011 ιδρύθηκε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φίλων και Ατόμων με Όγκους Εγκεφάλου, ο οποίος έκτοτε δραστηριοποιείται στον τομέα της ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού, ενώ παρέχει έμπρακτη ψυχοκοινωνική στήριξη σε ασθενείς και στις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για οικονομική ενίσχυση, ο Σύνδεσμος παρουσιάζει την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το χορόδραμα «Πού είναι η μαμά μου… Είσαι δίπλα μου και δε φοβάμαι!» (διάβασε περισσότερα ΕΔΩ).


Κάποιοι μπορεί να φοβούνται να αναφέρουν ακόμα και τη λέξη καρκίνος ή να τρομάζουν στο άκουσμά της.


Το έργο

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που μεταφέρει στους θεατές μέσα από κινησιολογία, χορογραφία και μουσική τη γενναία μάχη ενός ασθενούς με καρκίνο. Από τη στιγμή που ενημερώνεται για την ασθένεια, τα στάδια της θεραπείας και τη συνεχή αναζήτηση της αγκαλιάς της μητέρας του. Το συνταρακτικό αυτό χορόδραμα κορυφώνεται με την ελπίδα, τη δύναμη της θέλησης και τη λύτρωση του ασθενούς. Οι καταιγιστικές και πολυποίκιλες εναλλαγές των σκηνών που ξεδιπλώνονται αβίαστα μπροστά στα μάτια των θεατών προκαλούν μία ανεξάντλητη γκάμα συναισθημάτων και εκφράσεων.

 

Η ιδέα

Μιλώντας στη «Σ» ο χορογράφος, Γιώργος Δημόπουλος, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της παράστασης και τη σκηνοθετεί, ανέφερε: «Πριν από εννέα μήνες χάσαμε έναν πολύ καλό μας φίλο, ο οποίος από την πρώτη μέρα που έμαθε ότι είχε καρκίνο (19 Αυγούστου 2016) μέχρι την ημέρα που έφυγε (20 Σεπτεμβρίου 2016), αναζητούσε τη μαμά του, η οποία ζει στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ζήτησε από τα αδέλφια του να αποφύγουν να την ενημερώσουν, καθώς την ίδια περίοδο η μητέρα του αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η απουσία της γινόταν όλο και πιο έντονη στη διάρκεια της θεραπείας του και την αποζητούσε στις δύσκολες και οδυνηρές στιγμές που βίωνε πολεμώντας τον καρκίνο.

Την ήθελε κοντά του, όταν υποβάλλετο σε χημειοθεραπείες, όταν του χορηγούσαν μορφίνες για να αντιμετωπίσει τους πόνους και μέσα στο παραλήρημά του έθετε συνεχώς το ερώτημα «Πού είναι η μαμά μου; Πού είναι η μαμά μου;».

Αυτή η απεγνωσμένη αναζήτηση αποτέλεσε και τον τίτλο της παράστασής μας, καθώς στις πιο δύσκολες στιγμές έχουμε ανάγκη να αισθανθούμε κοντά μας τον πιο πολύτιμο για όλους μας άνθρωπο, τη μάνα. Την αγκαλιά της μητέρας του την αισθάνθηκε τις τελευταίες ημέρες της μάχης με τον καρκίνο και λίγο πριν πέσει σε κώμα, όταν εσπευσμένα έφτασε στην Κύπρο, αφού ενημερώθηκε πως το παιδί της δίνει μια άνιση μάχη με την ασθένεια, πρόσθεσε.


Τα άτομα αυτά, εκτός από ψυχοκοινωνική βοήθεια, χρειάζονται και οικονομική, αφού οι θεραπείες είναι πολυδάπανες.


«Η έμπνευση για το πώς θα παρουσιαστεί η παράσταση προέκυψε από προσωπικά βιώματα, καθώς εκτός από τον Γιώργο, βίωσα μια αντίστοιχη κατάσταση με τον θείο μου, τον οποίο έχασα και με τον ξάδελφό μου, που στα 16 του χρόνια διαγνώσθηκε με καρκίνο, αλλά βγήκε νικητής», συνέχισε, τονίζοντας πως «το έργο το κράτησα στη σκέψη μου μέσα από ένα όνειρο, τη νύχτα που έφυγε ο Γιώργος και έτσι γεννήθηκε η έμπνευση για να παρουσιάσω στο κοινό την παράσταση 'Πού είναι η μαμά μου'».

 

Ο σκοπός

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Φίλων και Ατόμων με Όγκους Εγκεφάλου CBTA, Νικόλας Παντοπίου, δήλωσε πως «επιδίωξη του Συνδέσμου ήταν να παρουσιάσει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκδήλωση, με την οποία σίγουρα θα ταυτιστούν πολλοί ασθενείς, αλλά και οι οικογένειές τους που βρίσκονται κοντά τους σε αυτήν τη δύσκολη μάχη. Έτσι, με τη βοήθεια και του Γιώργου Δημόπουλου, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε αυτό το συγκλονιστικό έργο, που είναι ένα χορόδραμα, το οποίο αφηγείται τη μάχη του ασθενούς με καρκίνο. Κι όταν λέμε μάχη, εννοούμε όλα τα στάδια που περνά ένας ασθενής, από τη στιγμή που διαγιγνώσκεται με την ασθένεια, τη θεραπεία στην οποία υποβάλλεται και τον αγώνα του για τη ζωή.

Η εκδήλωση αφορά όλους μας, αφού ο καθένας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον καρκίνο μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Κάποιοι μπορεί να φοβούνται να αναφέρουν ακόμα και τη λέξη καρκίνος ή να τρομάζουν στο άκουσμά της, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να αντικρίσουμε κατάματα την ασθένεια και να την αντιμετωπίσουμε ενώνοντας δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καθαρά έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στον Σύνδεσμο για τη  στήριξη ασθενών.

Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε, οι ασθενείς με καρκίνο και δη αυτοί με όγκο στον εγκέφαλο, έχουν τεράστια ανάγκη. «Τα άτομα αυτά, εκτός από ψυχοκοινωνική βοήθεια, χρειάζονται και οικονομική, αφού οι θεραπείες είναι πολυδάπανες. Επίσης, ένας ασθενής εάν δεν μπορεί να υποβληθεί άμεσα σε εξετάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, οπότε ο Σύνδεσμος με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τους ασθενείς», κατέληξε.

 

Ο Σύνδεσμος

Τέλος, η Πρόεδρος του CBTA, Μαρία Σολωμού, ανέφερε στη «Σ» πως ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2011. Από τότε, σημείωσε, δραστηριοποιείται στον τομέα της ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού, στη διοργάνωση σεμιναρίων και γενικά στην ανάληψη δράσεων που βοηθούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με όγκους εγκεφάλου. Ο CBTA, συνέχισε, συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα, άτομα και οργανώσεις που ασχολούνται με τη διάγνωση και τη θεραπεία, καθώς και με ιατρικά τμήματα και υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καταληκτικά, κάλεσε το κοινό να στηρίξει έμπρακτα τη φιλανθρωπική παράσταση και να δώσει μαζικά το «παρών» του.


Η εκδήλωση αφορά όλους μας, αφού ο καθένας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον καρκίνο μέσα από προσωπικές εμπειρίες.


Οι συντελεστές

Η σύλληψη της ιδέας και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιώργο Δημόπουλο, τον οποίο θα δούμε και επί σκηνής μαζί με την Έλενα Γιαννάκη, με την οποία συνεργάστηκε και για τη δημιουργία της χορογραφίας, ενώ στον ρόλο της μητέρας εμφανίζεται η Στυλιάνα Αριστείδου. Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβε ο Ανδρέας Χριστοφόρου και ζωντανά στη σκήνη θα βρίσκονται οι μουσικοί Κυριάκος Ηροδότου και Άγγελος Μιχαηλούδης. Τη δημιουργία του σκηνικού και τον  σχεδιασμό του δημιουργικού ανέλαβε η Αμαρυλλίς Χαρίτωνος και την επιμέλεια της παραγωγής των films η Κίκα Χατζηκουμή.

Στον χειρισμό του φωτισμού η Καρολίνα Σπύρου, τα κοστούμια ανέλαβε η Χρύσω Παρασκευά, τη φωτογραφία ο Αντώνης Φαρμακάς και την κινηματογράφηση ο Αντρέας Χαραλάμπους. Σημειώνεται, πως η εκδήλωση τελεί υπό την υψηλή προστασία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, και υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη αλλά και του Δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

 

*Πληροφορίες και κρατήσεις: 99676643, 97716373, 22101143.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ