Όλα καλά, οι νέοι της Κύπρου σκέφτονται να μεταναστεύσουν!

Πέραν του 26% των νέων ηλικίας 18-28 ετών εκφράζουν την πρόθεση να φύγουν από την Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων (ΚΙΣ), 1 στους 4 νέους κάτω των 30 σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, με τα αποτελέσματα να κρίνονται ως «άκρως αποθαρρυντικά και απογοητευτικά», καθώς το πιο παραγωγικό μέρος του πληθυσμού, δεν θέλει να μείνει στην Κύπρο.


Το 68% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.


Ακούει κάποιος;  

Δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το ΚΙΣ, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πρόθεσης μετανάστευσης καταγράφεται μεταξύ των ετών 22-25 και αγγίζει το 30%. Το μικρότερο ποσοστό 23% καταγράφεται στις ηλικίες 18-21. Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) στο συγκεκριμένο εύρος ηλικίας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτούν σε σχολές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης ανά πόλη είναι:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24%

ΛΕΜΕΣΟΣ 19%

ΛΑΡΝΑΚΑ 29%

ΠΑΦΟΣ 30%

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΕΡ.ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ 31%  

Τρίτο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 68% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, ποσοστό ψηλό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.  Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις χώρες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση για τους Κύπριους νέους για πιθανή μετανάστευση με την ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης, με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ντουμπάι και την Αυστραλία να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Παρατηρείται ωστόσο σημαντική μείωση στα ποσοστά επιλογής των νέων όσον αφορά την Αγγλία, κυρίως λόγω του Brexit και της αβεβαιότητας σχετικά με το εργασιακό καθεστώς, ενώ αντίθετα, η Γερμανία εμφανίζεται στις προτιμήσεις των νέων λόγω της ισχυρής οικονομίας της. 

Τέλος, η έρευνα κατέδειξε ότι το 73% των νέων που έχουν πρόθεση να αναζητήσουν το μέλλον τους σε άλλες χώρες δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο Πρόεδρος του ΚΙΣ Χρύσανθος Σαββίδης θεωρεί πως τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης που καταγράφονται μεταξύ των νέων 18-28 ετών μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πολύ ψηλά» και προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για πραγματική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, τότε ίσως η χώρα μας απολέσει μια για πάντα ένα σημαντικό (από απόψεως γνώσεων) παραγωγικό μέρος του πληθυσμού της, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 6-9 Ιουνίου, αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-28 και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 716 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας καθορίστηκε το δείγμα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ