Η αξία των διακοπών μαζί με τα παιδιά μας

Φορτώνοντας τα πράγματα και μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, ακούς φωνές, τσακωμούς, γκρίνια, συνήθως και την κλισέ ερώτηση «έχουμε φτάσει;».

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Στέλλα Μυριάνθους MSc

Φωτογραφία: Από το οικογενειακό άλμπουμ της Ευθυμίας Άλφα και τις διακοπές στο camping της Πόλης Χρυσοχούς το 1994

 

Τα παιδιά είναι ανυπόμονα, περιορισμένα και έχουν χάσει την αίσθηση του χρόνου. Το πιο πιθανό είναι, εκείνη τη στιγμή να το ξανασκεφτείτε και να διερωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο. Φυσικά και αξίζει!

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας είναι οι διακοπές. Μακριά από το άγχος της καθημερινότητας θα μπορέσετε να τους αφιερώσετε πολύτιμο χρόνο.

Να τους δείξετε πως είναι σημαντικά στη ζωή σας και επιλέξατε να περάσετε ελεύθερο χρόνο μαζί τους. Είναι ωραίο και απαραίτητο να λέμε στα παιδιά μας ποσό τα αγαπάμε αλλά είναι σημαντικό και να τους το δείχνουμε. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι μαθαίνουν καλύτερα με τις πράξεις.

Όταν οι γονείς πάνε διακοπές με τα παιδιά τους, τους δίνουν το μήνυμα ότι είναι αρκετά σημαντικά για να τους αφιερώσουν χρόνο και δεν προτιμούν να είναι χωρίς αυτά για να περάσουν καλά. Ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί, μέσω των κοινών εμπειριών και ενδυναμώνονται οι οικογενειακές σχέσεις.

Επίσης, τα παιδιά ταξιδεύοντας έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, με την πολυπολιτισμικότητα. Βιώνουν την διαφορετικότητα και αντιλαμβάνονται πως δεν σκέφτονται, πράττουν ή φαίνονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Πως υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, κουλτούρες και απόψεις. Πως δυο άνθρωποι μπορεί να μην συμφωνούν αλλά οφείλουν να σεβαστούν ο ένας τον άλλο. Βγαίνουν έξω από τον μικρόκοσμό τους, διευρύνουν τις γνώσεις τους και έχουν την ευκαιρία να μάθουν εμπειρικά.

Ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον, με καινούργια ερεθίσματα και καινούργιες εμπειρίες συνδυάζει τον κοινωνικό, σωματικό και ψυχολογικό παράγοντα και αυτό είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης, ενισχύονται οι ικανότητες ρύθμισης του άγχους, της προσοχής, της συγκέντρωσης και γενικά οι σωματικές και νοητικές λειτουργίες.

Διακοπές με τα παιδιά μου δεν σημαίνει απαραίτητα ταξίδια μακρινά και ακριβά, στόχος είναι να αφιερώσουμε χρόνο και να κάνουμε πράγματα διαφορετικά και ευχάριστα. Υπάρχουν πολλά θετικά και στις διακοπές στο σπίτι, αρκεί να επικεντρωθούμε σε ευχάριστες οικογενειακές δραστηριότητες.

Ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψετε με τα παιδιά σας είναι να σκεφτείτε από πριν παιχνίδια που μπορούν να παίξουν όλοι (στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο κλπ). Για παράδειγμα, λέω μια λέξη και ο επόμενος πρέπει να πει μια λέξη που να αρχίζει από το τελευταίο γράμμα την δίκης μου (πχ: σκύλος - σκάλα - αγάπη κλπ).

Επιλέξετε προορισμό που είναι φιλικός για τις ηλικίες των παιδιών και έχει σχέση και με τα δικά τους ενδιαφέροντα, έτσι οι διακοπές όλων θα είναι πιο εύκολες και ευχάριστες.

Διαβάστε από πριν, δείτε φωτογραφίες και ερευνήστε για το τι θα δείτε εκεί που θα πάτε.

Εάν υπάρχει δυνατότητα, για τους μαθητές καλό θα ήταν να επισκέπτονται χώρους για τους οποίους έχουν κάνει μάθημα στο σχολείο.

Το ταξίδι δεν τελειώνει με την επιστροφή μας στο σπίτι. Τις γνώσεις και τα συναισθήματα τα κουβαλάμε μέσα μας.

Τα ταξίδια, μακρινά ή κοντινά, φτιάχνουν αναμνήσεις και ωραίες στιγμές. Συμπεριλάβετε σε αυτή την εμπειρία όλη την οικογένεια!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ