Πού νομίζεις ότι καταλήγουν τα αντικείμενα που κατάσχονται στα αεροδρόμια;

Ενδεχομένως να έχεις εκνευριστεί κι εσύ την πρώτη φορά που σου «τσίμπησαν» κάποιο προσωπικό σου αντικείμενο στο αεροδρόμιο.

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια πρόσφατη συζήτηση με μια υπάλληλο του Αεροδρομίου Πάφου, η οποία εργάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο ως Ελεγκτής Ασφαλείας στο Τμήμα Ελέγχου του αεροδρομίου θέσαμε ένα ερώτημα αναφορικά με τις αντιδράσεις των επιβατών, όταν τους κατάσχουν κάποια δικά τους αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα υγρά που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο.

Οι περισσότεροι, όπως μας είπε, εννοείται πως ξινίζουν και εκνευρίζονται.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που νομίζουν πως τα αντικείμενα τα παίρνουν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου.

«Υπήρξε περίπτωση που έπρεπε να κατάσχουμε μπουκάλια αλκοολούχων ποτών και ο ιδιοκτήτης τους μας έλεγε «στην υγειά σας», νομιζόμενος προφανώς πως θα τα πιούμε εμείς. Φυσικά και δεν ισχύει αυτό».



Τι συμβαίνει τελικά με αυτά τα προϊόντα, πού καταλήγουν;

 



 

Για να μάθουμε, αρχικά επικοινωνήσαμε με την Hermes, η οποία μας παρέπεμψε στη Αστυνομία, καθώς αυτή χειρίζεται το συγκεκριμένο τμήμα του αεροδρομίου.

Επικοινωνώντας στη συνέχεια με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, μάθαμε ποια αντικείμενα κατάσχονται αλλά και πού καταλήγουν.  

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Πολιτικής Αεροπορίας, υγρά και πηκτώματα άνω των 100ml κατάσχονται. Πρόκειται, δηλαδή, για είδη προσωπικής φροντίδας όπως σαμπουάν, τζελ μαλλιών, αποσμητικά σπρέι, σπρέι μαλλιών, αφροί ξυρίσματος, αρώματα, κολώνιες, κρέμες χεριών κλπ.

 



 

Επίσης, κατάσχονται τρόφιμα όπως διάφορα είδη κονσέρβων, ρευστή σοκολάτα τύπου νουτέλα, σάλτσες, ελαιόλαδα και χαρουπόμελα.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και όλα τα πόσιμα, όπως τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα νερά.



Όλα τα κλειστά και σε καλή κατάσταση αντικείμενα που κατάσχονται χωρίζονται σε κατηγορίες και δίνονται μετά από γραπτό αίτημα ή μέσω τηλεφώνου, σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησιαστικές επιτροπές και συνδέσμους σχολείων.

 



Μέσω των πιο πάνω, προωθούνται σε άπορες οικογένειες.

Με την παράδοση των αντικειμένων στους πιο πάνω, δίνεται απόδειξη παράδοσης-παραλαβής η οποία υπογράφεται τόσο από μέλος της Αστυνομίας, όσο και από τον αντιπρόσωπο-παραλήπτη του φιλανθρωπικού ιδρύματος ή άλλου συνδέσμου, όπως αναφέρονται πιο πάνω.

Πολλά από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και εκκλησιαστικές επιτροπές όπου παραχωρούνται τα κατασχεθέντα είδη, διοργανώνουν κατά καιρούς φιλανθρωπικά παζαράκια, τα έσοδα των οποίων πάνε στα ταμεία τους ή για οικονομική ενίσχυση άπορων οικογενειών ή ασθενών.





 

Τα ανοικτά και χρησιμοποιημένα αντικείμενα καταστρέφονται.



Όλα τα πιο πάνω ισχύουν τόσο για το Αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και για το Αεροδρόμιο Πάφου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ