Στην Τουρκία θέλουν να φύγει ο Ερτογάν [εικόνες και βίντεο από τη μαζική διαδήλωση]

Την ίσως πιο μαζική διαδήλωση που έγινε ποτέ κατά του Τούρκου Προέδρου, με χιλιάδες κόσμου να ξεχύνονται στους δρόμους στηρίζοντας σθεναρά την «Πορεία για τη Δικαιοσύνη», που διοργάνωσε η αντιπολίτευση στην Τουρκία, είδαμε χθες Κυριακή 9 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.  

 


Article featured image
Article featured image

Οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δικτατορική πολιτική που ακολουθεί ο Ερτογάν φυλακίζοντας και καταδικάζοντας όποιον είναι αντίθετος σε αυτόν, φαίνεται πως δεν γίνονται άλλο ανεκτά από μια πολύ μεγάλη μερίδα Τούρκων πολιτών και ψηφοφόρων, οι οποίοι αντιδρούν μαζικά και ζητούν αλλαγή στην εξουσία.

Η διαδήλωση της Κυριακής, είναι στην ουσία η πρώτη που γίνεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και είναι και η πρώτη που κατεβάζει τόσο πολύ κόσμο στους δρόμους εναντίων της κυβέρνησης Ερτογάν. Κάτι που για τον Σουλτάνο αποτελεί μεγάλο πλήγμα, τουλάχιστον ηθικά, αν υπολογίσει κανείς ότι από το πραξικόπημα και εντεύθεν, είχε εξαφανίσει κάθε λογής αντιπολίτευση σε κάθε επίπεδο.  

Η πορεία διοργανώθηκε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την παράνομη κράτηση του βουλευτή τους Ενίς Μπερμπέρογλου. Αυτό όμως ήταν μόνο η αφορμή. Μια λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κουνώντας τουρκικές σημαίες, αλλά και πανό με τη λέξη «δικαιοσύνη» σε χρώμα κόκκινο κι άσπρο. Ήταν το θριαμβευτικό τέλος μιας συμβολικής πορείας που ξεκίνησε πριν από 25 ημέρες από την Αγκυρα και στα 425 χλμ. της διαδρομής ονομάστηκε «Πορεία για τη Δικαιοσύνη».

Η μαζική πορεία αυτή συγκέντρωση ήθελε, και μάλλον πέτυχε, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν είναι ανίκητος και ότι ο λαός δεν πρόκειται να τον αφήσει να χτίσει μια δικτατορία. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι οι σημαίες του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν επίσης πολλές.

 





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ