«Φταίνε οι εξωγήινοι για τα χάλια της παιδείας»

«Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο ήταν το σημείωμα/συμπέρασμα του κ. Περσιάνη πως για τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία δεν φταίει το ΥΠΠ (Υπουργός, Διευθυντές τμημάτων και επιθεωρητές). Ίσως, μάλλον, φταίνε οι εξωγήινοι από τον πλανήτη  Δία!».

 


Article featured image
Article featured image

Του Λοΐζου Σέπου*

 

Το γεγονός πως δεν μαθαίνουν ορθογραφία, καλλιγραφία και ανάγνωση στα δημοτικά δεν φταίει κανείς; Το γεγονός πως οι δάσκαλοι/ες γράφουν στα παιδιά  greekenglish πάλι δεν φταίει κανείς; Πόσο μυαλό πρέπει να έχει κάποιος ώστε να αντιληφθεί πως η λειτουργία 6τάξιας σχολής Καλών Τεχνών όπου τα παιδιά θα διδάσκονται Μουσική, Αρμονία, Ζωγραφική, Ελεύθερο προοπτικό, Γλυπτική, Θέατρο, Ιστορία της Τέχνης κλπ, είναι χίλιες φορές καλύτερο και πιο οικονομικό από το Μουσικό γυμνάσιο/λύκειο;


Δεν θα πρέπει επιτέλους οι δάσκαλοι να λογοδοτούν για το πόσο μαθαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό;


Γιατί να μην υπάρχουν εξετάσεις στην 6η τάξη του δημοτικού  στην αριθμητική και γλώσσα, ώστε από το αποτέλεσμα να αποφασίζεται που θα φοιτήσουν  τα παιδιά: Γυμνάσιο ή σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης; Δεν θα πρέπει επιτέλους οι δάσκαλοι να λογοδοτούν για το πόσο μαθαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό; Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι αρμόδιοι του ΥΠΠ πως πρέπει να μετατρέψουν μερικά γυμνάσια σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης; Τι γυρεύει ένα παιδί στο Γυμνάσιο που δεν μπορεί να  γράψει, να διαβάσει και να κάνει απλές αριθμητικές πράξεις; 

Στα 3-4 χρόνια φοίτησης στη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης  θα γίνονται εξετάσεις και αν περνούν τη βάση να μπορούν να εγγράφονται στα Λύκεια και Τεχνικές/Επαγγελματικές σχολές. Τα παιδιά θα ασχολούνται περισσότερο με εργαστήρια και λιγότερο με θεωρία. Δίνεται διέξοδος σε αυτά τα παιδιά και προλαβαίνει την παραβατικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στον γυμνασιακό κύκλο εγγράφονται περίπου 9χιλιάδες και αποφοιτούν από λύκειο/τεχνική 8 χιλιάδες. Πού χάνονται αυτά τα χίλια παιδιά; Εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από την στήριξη/αλφαβητισμό.

Υπάρχουν και προβλήματα στο Προγράμματα σπουδών ως προς τα υποχρεωτικά μαθήματα που έπρεπε να ακολουθηθεί το πιο κάτω περίγραμμα:

Κλασσικών σπουδών: Νέα Ελληνικά, Αρχαία, Λατινικά, Ιστορία,  Φιλοσοφία, Λογοτεχνία, Ιστορία της Τέχνης, Λογική.

Ξένων Γλωσσών:  Νέα Ελληνικά, Αγγλικά +2 άλλες  ξένες γλώσσες (4 περ. + 2 περ.  λογοτεχνία ), Λατινικά, Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης

Θετικών Επιστημών: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική, Τεχνολογία, Ελεύθερο προοπτικό.

Βιο-ιατρικών Επιστημών: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά,  Χημεία, Εφαρμογές Πληροφορικής, Βιολογία 7 περ.

Οικονομικών Σπουδών:  Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Οικονομικά  6περ. , Λογιστική 6περ., Αγγλικά, Πληροφορική, Στατιστική 4περ.

Υπηρεσίες: Νέα Ελληνικά, Εφαρμογές  Πληροφορικής, Αγγλικά 6περ.,  Οικονομικά, Λογιστική elementary - intermediate , 2η ξένη γλώσσα 6περ.

Καλών Τεχνών: Νέα Ελληνικά, Θέατρο, Ελεύθερο προοπτικό, Τέχνη, Ιστορία της  Τέχνης, Εικαστικές Εφαρμογές, 3D Modeling (με τη χρήση Η/Υ), Αγγλικά 6περ.

Πρόβλημα είναι και ο χρόνος διδασκαλίας. Πόσοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν 45 λεπτά βάση του οποίου χρόνου βασίζεται το αναλυτικό; Να προστεθούν 5 λεπτά για αλλαγή περιόδου. Τα 5 λεπτά δεν θα λογίζονται ως διάλειμμα. Σε περίπτωση διπλής περιόδου ο διδακτικός χρόνος θα είναι 95 λεπτά και το αντίστοιχο θα συμβαίνει και στο Γυμνάσιο. Τα δύο μεγάλα διαλείμματα να αυξηθούν κατά 10-15 λεπτά. Θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για πολυθεματικές, παιδαγωγικές ομάδες, πρόβες κλπ. Με αυτή τη ρύθμιση αυξάνεται ο χρόνος στο σχολείο κατά 35-40 λεπτά. Θα αποφευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για αύξηση των περιόδων διδασκαλίας από 24 σε 25 που συνεπάγεται απόλυση συναδέλφων. Το σχολείο θα αρχίζει στις 8:00 - 2:40. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διπλή περίοδο θα διδάσκουν 5 λεπτά περισσότερο, μικρό το τίμημα παρά απολύσεις.


Κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων. Κατέληξαν να είναι πασαρέλα της ασφάλτου!


Ανάκληση των 2 περιόδων υπευθύνου τμήματος και από τα λεφτά που εξοικονομούνται να διοριστούν σε κάθε σχολείο ψυχολόγος και παιδονόμος με μισθολογική κλίμακα Α5-Α7. Επίσης το κάθε σχολείο θα έχει ένα ΥΣΕΑ με πλήρη απασχόληση. Η επιτροπή πρόληψης θα αποτελείται από τον Διευθυντή, Παιδαγωγικό Σύμβουλο, ΥΣΕΑ, ψυχολόγο, παιδονόμο και υπεύθυνο ΒΔ. Ο παιδονόμος θα έχει την ευθύνη για τις απουσίες/αποβολές, προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών. Θα πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου και χωρίς κινητικά προβλήματα για ευνόητους λόγους. Με την κατάργηση των περιόδων υπευθύνου, χάνονται γύρω στις 200 θέσεις καθηγητών αλλά θα διοριστούν 240 ψυχολόγοι/παιδονόμοι και γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

Από την εξοικονόμηση της στήριξης (να αναφέρω πως το πρόγραμμα στήριξης προϋπολογίζεται γύρω στα 42 εκατ.) θα μπορεί το σχολείο να δημιουργεί ομάδες ολυμπιάδων Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής, Πληροφορικής, Βιολογίας, Λογοτεχνίας που θα δίδονται 3-4 περιόδους για κάθε ομάδα από 5-8 παιδιών. Εάν σ’ ένα σχολείο δείξουν ενδιαφέρον για την ολυμπιάδα Φυσικής 10 παιδιά, θα γίνονται δύο ομάδες. Τα μαθήματα θα γίνονται όπως τώρα, μετά το σχολείο. Θα δοθούν λεφτά για τα προικισμένα παιδιά.


Άραγε ποιος φταίει που τα τελευταία 15 χρόνια, αν και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ, τα αποτελέσματα των Νέων Ελληνικών είναι χάλια;


Το πρόβλημα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο με τις μετακινήσεις Διευθυντών και ΒΔ, θα μπορεί να λυθεί εάν οι κενές θέσεις που δημιουργούνται ανακοινώνονται κατά έδρα. Για παράδειγμα η κάθε θέση προαγωγής θα έχει ελάχιστο χρόνο στην έδρα 5 χρόνια!  Εάν υπάρχει κενή θέση διευθυντή στη Λεμεσό, το άτομο που θα προαχθεί στη θέση, θα πρέπει να υπηρετήσει 5 χρόνια πριν ζητήσει μετάθεση. Εάν υπάρχει κενή θέση Διευθυντή/ΒΔ στη Λεμεσό και τη θέση θέλει να διεκδικήσει άτομο με μόνιμη διαμονή στη Λευκωσία και σε περίπτωση που προαχθεί θα γνωρίζει πως θα μείνει Λεμεσό το ελάχιστον 5 χρόνια! Εάν μετά από 5 χρόνια υπάρξει κενή θέση στη Λευκωσία, τότε θα δικαιούται να αιτηθεί μετάθεσης στη Λευκωσία για να καλύψει τη κενή θέση και έτσι δημιουργείται κενή θέση στη Λεμεσό. Με αυτή την πρακτική τα σχολεία θα στελεχώνονται για μια πενταετία.

Άραγε ποιος φταίει που τα τελευταία 15 χρόνια, αν και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ, τα αποτελέσματα των Νέων Ελληνικών είναι χάλια; Πως γίνεται τα παιδιά που βαθμολογούνται με αυστηρά κριτήρια, λόγω των παγκυπρίων, από το σχολείο με 18-20, στις τελικές εξετάσεις να παίρνουν  βαθμό 10 μέχρι 15;

Μήπως  φταίνε οι θεματοθέτες; Μήπως φταίνε οι ΕΜΕ φιλολογικών μαθημάτων; Οι συντονιστές ΒΔ ακολουθούν τις εντολές/εισηγήσεις των ΕΜΕ! Μήπως θα πρέπει να χωριστούν σε δύο οι εξετάσεις των Νέων Ελληνικών (μια μέρα το άγνωστο κείμενο με έκθεση και μια μέρα κείμενα & γλωσσικές/γραμματικές ασκήσεις);  Και τι γίνεται με τα μαθηματικά; Έχουν ξοδευτεί και εδώ εκατομμύρια και τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά! Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως για τα χάλια της παιδείας δεν φταίει το ΥΠΠ και οι λειτουργοί του, αλλά οι Αρειανοί που ζουν στον δορυφόρο Ευρώπη του πλανήτη Δία!

 

 

*Ο Λοΐζος Σέπος είναι Διευθυντής του Λυκείου Ακροπόλεως.



Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο paideia-news.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ