Το «Lady’s Mile» τότε και τώρα [εικόνες]

Το Lady’s Mile ως ονομασία προέκυψε προφανώς στην περίοδο της αγγλοκρατίας. Αλήθεια, πώς ονομαζόταν προηγουμένως και πώς προέκυψε το αγγλικό όνομα;

 


Article featured image
Article featured image

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Λεμεσού Μνήμες

 

Η ακτογραμμή ανατολικά του Ακρωτηρίου Λεμεσού έχει μήκος 5 χιλιομέτρων και η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, αποχωρητήρια, ντους, αποδυτήρια, ενώ σήμερα η περιοχή είναι πολύ γνωστή για τα εστιατόρια με φρέσκα ψάρια και παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα. Μάλιστα, μερικά από τα εστιατόρια προσφέρουν τις δικές τους συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων φουσκωτών και παιχνιδιών για τα παιδιά.

Η παραλία φημίζεται για τη σκούρα γκρι άμμο και τα πεντακάθαρα και ήρεμα νερά της, με τα πιο ρηχά νερά να βρίσκονται στο νότιο άκρο της παραλίας -όπου η σκούρα γκρι άμμος μετατρέπεται σε ένα χρυσό και καφέ χρώμα. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε ακόμα και κοχύλια.


Τα πιο ρηχά νερά να βρίσκονται στο νότιο άκρο της παραλίας, όπου η σκούρα γκρι άμμος μετατρέπεται σε ένα χρυσό και καφέ χρώμα. 




 

Η παραλία πήρε το όνομά της από τη φοράδα του κυβερνήτη κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, η οποία είχε το όνομα Lady και την οποία συνήθιζε να καβαλάει για τη βόλτα του κατά μήκος της παραλίας, αλλά και για να εξασκηθεί.

Έτσι, το «Απλώστρα» που ήταν μέχρι τότε το όνομα της παραλίας, όνομα που πήρε από τον τρόπο με τον οποίο «απλώνεται» η αμμουδιά της, μετατράπηκε σε Lady’s Mile το οποίο και επικράτησε τελικά!

 



 

Πάντως, όπως φαίνεται και από τις πιο πάνω ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παλαιότερα οι λουόμενοι προτιμούσαν να παρκάρουν πάνω στην αμμουδιά, πρώτο τραπέζι κύμα. Άφηναν το αυτοκίνητο ένα μέτρο από την θάλασσα, άνοιγαν το «καπό» και δεν είχαν ανάγκη από ξαπλώστρες ή άλλες διευκολύνσεις.

Μάθετε επίσης πως, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την παραλία μπορείτε να δείτε την Αλυκή Ακρωτηρίου, ένα σημαντικό υγρότοπο στην Ευρώπη (διάβασε περρισότερα εδώ), ο οποίος κατά τους χειμερινούς μήνες προσελκύει αποδημητικά πουλιά, μεταξύ των οποίων και σμήνη ροζ φλαμίνγκο και ερωδιούς. Νοτιότερα της παραλίας Λέιντις Μάιλ είναι η παρθένα περιοχή της παραλίας Button, όπου έχουν αυξηθεί μικροί παράκτιοι αμμόλοφοι. Η ενδιαφέρουσα Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Γάτων -που χτίστηκε το 365- βρίσκεται επίσης σε κοντινή απόσταση.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ