Τι είναι αυτή η ουλή που έχουν αρκετοί Κύπριοι στο μπράτσο;

Πιθανότατα θα έχεις προσέξει ότι στο μπράτσο αρκετών ατόμων μέσης ηλικίας στην Κύπρο υπάρχει ένα ευδιάκριτο σημάδι.

 


Article featured image
Article featured image

Μάθε πως η ουλή αυτή βρίσκεται εκεί από τα παιδικά τους χρόνια και ότι πρόκειται για σημάδι που προέκυψε έπειτα από εμβόλιο.

Ένα εμβόλιο που γινόταν παλαιότερα στην Κύπρο, αλλά εδώ και πολλά χρόνια σταμάτησε.

Και επειδή το εμβόλιο αυτό γινόταν συνήθως σε άτομα μικρής ηλικίας, από παιδιάτρους, η City επικοινωνήσαμε με τον παιδίατρο Ιωάννη Γεωργίου έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Πρόκειται για το εμβόλιο της «ευλογιάς» (βλογιάς), μιας πολύ σοβαρής μολυσματικής ασθένειας, η οποία όμως εξαλείφτηκε και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πλέον λόγος να γίνεται στις μέρες μας το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, σταμάτησε να γίνεται πριν από περίπου 40 χρόνια.

 



Ο λόγος όμως που το εμβόλιο αυτό άφηνε σημάδι το οποίο υπάρχει στο σώμα αρκετών μέχρι και σήμερα, είναι πως ο τρόπος που γινόταν ήταν πολύ διαφορετικός από τα εμβόλια που ξέρουμε σήμερα.

Σύμφωνα με τον γιατρό, έβαζαν πάνω στη βελόνα το φάρμακο και έκαναν μικρά τσιμπήματα με αυτήν στην περιοχή έτσι ώστε να εισχωρήσει μέσα στο σώμα.

Το εμβόλιο συνήθως γινόταν στο μπράτσο των αγοριών και στο πόδι των γυναικών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που το έκαναν και στα χέρια των γυναικών.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ