Έρχεται στην Κύπρο η Misia, η ιέρεια των fado

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ιέρεια των fado, Misia.

 


Article featured image
Article featured image

Από την αρχή της καριέρας της χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρος, πνεύμα ελεύθερο ενώ οι πιο «τολμηροί» την συγκρίνουν με την ντίβα του είδους, Αμαλία Ροντρίγκες.

Άρωμα φλαμέγκο και ταγκό μαζί με το χαρακτηριστικό ταμπεραμέντο των πορτογαλικών fado σκορπά στην Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, η ιέρεια των fado, Misia.

Δίνει μία μόνο συναυλία, το Σάββατο 19 Αυγούστου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που Ταξιδεύει».

Εδώ και πολλά χρόνια, η Misia, χτίζει μια διεθνή καριέρα στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου, έχοντας στο ενεργητικό της εμφανίσεις με την Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Εθνικό Θέατρο της Λισαβόνας καθώς και συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και άλλα παρόμοια υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού του Πάφος 2017, η Misia, φημίζεται για τα διαχρονικά και καθολικά συναισθήματα που εμποτίζουν τα τραγούδια της, τα οποία ερμηνεύει όχι μόνο στην μητρική της γλώσσα αλλά και σε πολλές άλλες.

 Με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της ήχο εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στα σοκάκια του Πόρτο.

 Διεθνώς καταξιωμένοι Πορτογάλοι συγγραφείς, όπως οι José Saramago, José Luis Peixoto, Lídia Jorge και πολλοί άλλοι, έγραψαν έργα αποκλειστικά για αυτήν ενώ ο Γάλλος σκηνοθέτης, Patrice Leconte, σκηνοθέτησε το βίντεο (Duas Luas 2001) με επίκεντρο την ίδια για να τον διαδεχθεί ο  συνάδελφός του, John Turturro, ο οποίος επέλεξε την Misia,  για να πρωταγωνιστήσει την ταινία του «Passione» (2010).

 Η Misia, έλαβε μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις της πόλης του Παρισιού, το μετάλλιο «Médaille de vermeil» με το οποίο αντιπροσωπεύει την Αξιωματούχο του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών της γαλλικής δημοκρατίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ