Η βιταμίνη C μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του αίματος;

Η βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε ωρίμανση και θάνατο των ελαττωματικών βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών, τα οποία θα πολλαπλασιάζονταν για να προκαλέσουν καρκίνο του αίματος.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Έλληνα καθηγητή και προέδρου του τμήματος Παθολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Dr. Γιάννη Αϋφαντή.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που δημιουργούν ελπίδα για την αντιμετώπιση αιματολογικών καρκίνων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Ορισμένες γενετικές αλλαγές είναι γνωστό ότι μειώνουν την ικανότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται TET2 να καθοδηγήσει τα βλαστοκύτταρα να γίνουν ώριμα κύτταρα αίματος, τα οποία τελικά πεθαίνουν, σε πολλούς ασθενείς με ορισμένα είδη λευχαιμίας.

Η Βιταμίνη C, σύμφωνα με την νέα μελέτη, ενεργοποιεί την ΤΕΤ2 σε ποντίκια που είναι ανεπαρκή για το συγκεκριμένο ένζυμο.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την προοπτική ότι η υψηλή δόση βιταμίνης C να γίνει μια ασφαλής θεραπεία για ασθένειες του αίματος που προκαλούνται από τα ανεπαρκή TET2 βλαστοκύτταρα, πιθανότατα σε συνδυασμό με άλλες στοχευμένες θεραπείες», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ