Οι «αντάρτες» του Αγίου Όρους που ζουν χωρίς ρεύμα και εφόδια [ΒΙΝΤΕΟ]

Εκατόν δέκα καλόγεροι ζουν στη Μονή Εσφιγμένου, χωρίς ρεύμα και εφόδια, καταναλώνοντας μόνο ότι παράγουν.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Πρωταγωνιστές



Η συγκεκριμένη Μονή είναι το μοναδικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος που έχει διακόψει κάθε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1972. Οι μοναχοί της θεωρούνται ουσιαστικά κάτι σαν αντάρτες για το όρος Άθω και η αντιπαράθεσή τους τα τελευταία χρόνια με τα «κεντρικά» της Ορθοδοξίας έχει οξυνθεί πάρα πολύ και έχει οδηγήσει σε σκηνές βίας πρωτόγνωρες για το ιερό αυτό άβατο.

 

-Γιατί δεν έχει ρεύμα η Μονή;

-Άμα μπει το ρεύμα, θα μπει η πολυτέλεια. Ο μοναχός δεν πρέπει να έχει πάρα πολλή άνεση. Θα καταντήσουμε κοσμικοί με ράσα.



Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι σκληροί ζηλωτές της Ορθοδοξίας που κόντρα σε όλα αρνούνται να αποδεχθούν τη θέληση του Πατριαρχείου και παραμένουν ταμπουρωμένοι στη Μονή, υπό το καθεστώς ενός ιδιότυπου εμπάργκο; Και πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή όταν καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα;

 



Πριν από τρία χρόνια, η ομάδα του VICE απέκτησε σπάνια πρόσβαση στο μοναδικό «ανυπότακτο» Μοναστήρι της Ορθοδοξίας και γνώρισε από κοντά τους ανθρώπους που θεωρούνται οι «Αντάρτες» του Αγίου Όρους.

 



 

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δεις εικόνες από το «παράνομο» τριήμερο εντός της μονής, στο οποίο η ομάδα του VICE κατέγραψε τόσο τη σκληρή ζωή των μοναχών όσο και την προσπάθεια τους να επιβιώσουν αποκομμένοι από την εξουσία του Πατριαρχείου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ