Οι περιοχές της Κύπρου όπου θα σημειωθούν καταιγίδες, ίσως και χαλάζι (χάρτης)

Ασθενής χαμηλή πίεση και ασταθείς αέριες μάζες επηρεάζουν την περιοχή.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με το Kitasweather, σήμερα, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής αραιής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος παρόλο που τοπικά θα παρατηρούνται χαμηλές νεφώσεις.

Από το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα ορεινά, εσωτερικό και ανατολικά-βορειοανατολικά όπου αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Οι καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονες με χαλάζι. Στο εσωτερικό και ανατολικά δεν αποκλείεται να έχουμε και τοπική πλημμύρα. Στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού δεν αναμένονται βροχές και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πολύ αυξημένα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί αρχικά 2-3 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ και στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια 5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει στους 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 32 έως 33 βαθμούς στα νότια και ανατολικά παράλια, 29 έως 32 στα δυτικά και βόρεια παράλια και 22 βαθμούς στη χιονίστρα.

Στον πιο κάτω χάρτη μπορείτε να δείτε ποιες περιοχές υπολογίζουμε ότι έχουν πιθανότητες να δεχτούν βροχές αλλά και πόσα χιλιοστά βροχής αναμένονται.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, σταδιακά αναμένεται. τοπικά να εμφανιστεί χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη. Τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πολύ αυξημένα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου τόσο στο εσωτερικό όσο και στα παράλια και 13 στη χιονίστρα.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται παρόμοιος καιρός με αύριο με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση το Σάββατο ενώ την Κυριακή σημειώνει μικρή άνοδο αλλά θα κυμαίνεται και τις δύο μέρες κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Γενικά το τριήμερο που ακολουθεί αναμένεται να πέσουν τοπικά στα ορεινά και στο εσωτερικό αρκετές ποσότητες βροχής για την εποχή. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ η βροχόπτωση του μήνα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέο κύμα καύσωνα από τη Μέση Ανατολή με τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου στα μέσα της εβδομάδας.

Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις περιοχές!

 

 

Πιο κάτω και η επίσημη ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, με ώρα έκδοσης 5:00 π.μ. (4/8/2017):

 

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήµερα, µετά τη διάλυση της τοπικής χαµηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Νεφώσεις όµως που θα αναπτύσσονται το µεσηµέρι και το απόγευµα αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένη καταιγίδα, στα ορεινά και σε ορισµένες περιοχές του εσωτερικού. Σε περιοχή καταιγίδας δυνατό να πέσει και χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν το πρωί νοτιοδυτικοί και τοπικά νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ για να καταστούν µέχρι το µεσηµέρι κυρίως νοτιοδυτικοί και τοπικά βορειοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ. Το απόγευµα, στα νότια, θα πνέουν παροδικά µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και το απόγευµα, στα νότια παράλια, παροδικά µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 28 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αν και σε αρκετές παράλιες περιοχές θα παρατηρείται αυξηµένη χαµηλή νέφωση. Τις αυγινές κυρίως ώρες αναµένεται τοπικά να σχηµατιστεί και αραιή οµίχλη. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς και τοπικά στα παράλια µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ για να καταστούν σύντοµα βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά µεταβλητοί, ασθενείς, 2 µε 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 23 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα παράλια και στους 19 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σαββάτο, ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ από το µεσηµέρι και µετά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικά βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, στα ορεινά αλλά και σε κάποιες περιοχές στο εσωτερικό. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι.

Την Κυριακή, παροδικά αυξηµένες νεφώσεις, που θα παρατηρούνται νωρίς το απόγευµα, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένη βροχή ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά.

Τη ∆ευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά το µεσηµέρι και το απόγευµα θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις, στο ορεινά. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή κατά το Σαββατοκύριακο, αλλά τη ∆ευτέρα αναµένεται µικρή άνοδος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ