Τα ναρκωτικά, η αποτοξίνωση και η νέα ζωή του Γιώργου Σωφρονίου

Επί 22 χρόνια άφηνε τον εαυτό του αιχμάλωτο μιας λευκής σκόνης. Πριν από 16 μήνες, όμως, ένας έντονος καβγάς με τη σύντροφό του τον οδήγησε στην αποτοξίνωση, ενώ σε λίγες μέρες ετοιμάζεται να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Μάριος Αδάμου

 

Μία συγκλονιστική μαρτυρία για το πώς κύλησε στον βούρκο των ναρκωτικών, τη μάχη που έδωσε και δίνει για αποτοξίνωση από τον «λευκό θάνατο» και τη νέα ζωή που ετοιμάζεται να ζήσει σε λίγες μέρες, καταθέτει στη «Σημερινή» της Κυριακής* ο Γιώργος Σωφρονίου (φωτογραφία και τόπος διαμονής δεν καταγράφονται για ευνόητους λόγους). Πρόκειται για έναν 44χρονο σήμερα άνθρωπο, ο οποίος άφησε για 22 ολόκληρα χρόνια την επονομαζόμενη μάστιγα της εποχής μας να τον κυριεύσει και να τον καταστρέψει στην κυριολεξία. Κι αυτό γιατί προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση του, έφτασε στο σημείο να κλέψει αρκετές φορές ακόμη και τον ίδιο του πατέρα, ενώ όταν περιήλθε στα χέρια του μία μεγάλη περιουσία, αυτή χάθηκε μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα.

 

Όταν άρχισαν όλα

Όπως αναφέρει, η πρώτη του επαφή με τα ναρκωτικά έγινε όταν ήταν, μόλις, 21. «Ήταν της μόδας τότε και κάτι το απαγορευμένο. Ήταν, επίσης, ένα είδος μικρής επανάστασης εναντίον της οικογένειας και του κατεστημένου», λέει. Στην αρχή ήταν για τη διασκέδαση, αλλά ο εθισμός δεν άργησε, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο των ναρκωτικών. Ο Γιώργος ξεκίνησε με τα ήπια ναρκωτικά, το χόρτο, και κατέληξε μέσα σε μερικές εβδομάδες στην κοκαΐνη. «Γύρω στους δύο μήνες μετά που ξεκίνησα να καπνίζω μερικά τσιγάρα με χόρτο, μπήκε στη ζωή μου η κοκαΐνη, η οποία την τότε εποχή ήταν κάπως δυσεύρετη. Αυτό το είδος ναρκωτικού ήρθε τυχαία. Για να γίνω πιο ακριβής, τότε ήμουν με μία κοπέλα από την Ελλάδα, με την οποία και συζούσαμε. Μία μέρα εντόπισα μέσα στο μαξιλάρι κρυμμένο ένα φακελάκι με λευκή σκόνη, κοκαΐνη, για την οποία ζήτησα εξηγήσεις. Αν και η ίδια με προέτρεψε να μην κάνω χρήση, εντούτοις, επειδή είχα την περιέργεια να δω πώς είναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ομολογώ ότι από την πρώτη στιγμή μού άρεσε αυτό το είδος ναρκωτικού. Αρχικά έκανα χρήση μία με δύο φορές τη βδομάδα, ακολούθως έκανα χρήση κάθε βράδυ σχεδόν παρέα με το ποτό μου και σύντομα έκανα χρήση επί 24ώρου βάσεως μπορώ να πω. Κάθε μέρα εθιζόμουνα ολοένα και περισσότερο και ένιωθα ότι είχα ακόμη πιο μεγάλη ανάγκη την κοκαΐνη», προσθέτει.


Στο Φοιλάνι είμαι τους τελευταίους 15 μήνες και ομολογώ ότι από την πρώτη μέρα μού άρεσε, γιατί βρήκα αγάπη, κατανόηση και σημαντική στήριξη, ενώ έκανα και πολλούς φίλους. 


Η καταστροφική συνέχεια

Ερωτηθείς πώς εξασφάλιζε τη δόση του, τονίζει πως έβρισκε τρόπους, παρά τις δυσκολίες, να την εξασφαλίζει. «Όταν μπεις μέσα στη νύχτα, μπορείς να βρεις αρκετούς τρόπους για να εξασφαλίσεις τη δόση σου, φτάνει να διαθέτεις και το αντίστοιχο αντίτιμο. Εγώ τότε είχα ένα καφέ-μπαράκι, το οποίο πήγαινε πάρα πολύ καλά. Ό,τι έβγαζα, όμως, το έδινα για να εξασφαλίζω τη δόση μου, με αποτέλεσμα στα μέσα του μήνα να μένω άφραγκος και να αναγκάζομαι, ή να ζητήσω από τους γονείς μου να με δανείσουν ή και ακόμα να ξεγελάω τον πατέρα μου και να τον κλέβω. Με στόχο να εξασφαλίσω τη  δόση μου, το παραδέχομαι, έλεγα ψέματα και έμπαινα στον πειρασμό να κλέψω. Τότε δεν καταλάβαινα ότι έκανα λάθος. Τώρα, στρέφοντας τη μνήμη μου πίσω, ομολογώ πως έκανα πολλά λάθη και το μεγαλύτερο είναι ότι άφησα την εξάρτησή μου στην κοκαΐνη να με κυριεύσει και να με αιχμαλωτίσει στα πλοκάμια της».

 

Χάθηκε μια περιουσία

Ο Γιώργος, προκειμένου να εξασφαλίσει το… σκονάκι του και να κάνει το κέφι του, έφαγε στην κυριολεξία μια περιουσία. Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι κάτι που συνάγεται μέσα από τα λεγόμενά του. «Όταν πέθανε η μητέρα μου πριν από 11 χρόνια, ο πατέρας μου θέλησε να μεταβιβάσει σ’ εμένα και την αδελφή μου κάποια περιουσιακά μας στοιχεία. Έτσι μου μεταβίβασε επτά οικόπεδα, τα οποία μέσα σε λίγους μήνες χάθηκαν. Τα πούλησα για να εξασφαλίσω τη δόση μου, αλλά και για να τσοντάρω στο κουμάρι, στο οποίο είχα κυλήσει και πάλι χωρίς να καταλάβω πώς», εξηγεί, δηλώνοντας μετανιωμένος που χαράμισε μία ολόκληρη περιουσία, μα πλέον είναι αργά για να διορθωθεί αυτό. Πέραν της βύθισής του στην κοκαΐνη και τον τζόγο, ο Γιώργος ασχολήθηκε και ένα διάστημα με το εμπόριο ναρκωτικών στην Ολλανδία, όπου εγκαταστάθηκε για δύο χρόνια, περίπου, ενώ επισκέφθηκε τη χώρα κι άλλες φορές, προκειμένου να προμηθευτεί τη δόση του και να επιστρέψει στην Κύπρο. «Δεν ρίσκαρα να φέρνω μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην Κύπρο γιατί φοβόμουνα τους ελέγχους. Τις μεγάλες ποσότητες τις έφερναν άλλοι κι εγώ ήμουν κατά κάποιον τρόπο ο σύνδεσμος», συμπληρώνει, σημειώνοντας πως πέρασε κάποιες φορές από τα κρατητήρια αστυνομικών σταθμών, αλλά ποτέ δεν φυλακίστηκε.


Υπάρχουν στιγμές που πέφτεις ψυχολογικά, αλλά το προσπαθώ και είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα για να μην ξανακυλήσω στα ναρκωτικά. Κι αυτό για την κοπέλα μου, αλλά κυρίως για το παιδί μας, το οποίο θα έρθει στον κόσμο σε μερικούς μήνες».


Τι τον οδήγησε στην αποτοξίνωση

Ως προς το τι τον οδήγησε τελικά στην αποτοξίνωση, ο Γιώργος αναφέρει πως πήρε την απόφαση μετά από έναν άσχημο τσακωμό που είχε με την κοπέλα του. «Πριν από ενάμιση χρόνο, περίπου, τσακώθηκα άσχημα με τη σύντροφό μου και με έβγαλε έξω από το σπίτι. Όταν έγινε αυτό, έψαχνα τρόπο για να είμαστε ξανά μαζί. Έτσι αποφάσισα να της δείξω ότι κάνω προσπάθεια να ξεκόψω από τα ναρκωτικά. Έψαξα για προγράμματα απεξάρτησης στο εξωτερικό, που ήταν σύντομης διάρκειας, αλλά επειδή ήταν ακριβά, απευθύνθηκα στην Αγία Σκέπη. Με το που επικοινώνησα με το Κέντρο με παρότρυναν να μεταβώ την ίδια στιγμή κοντά τους, κάτι που έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Ομολογώ ότι οι πρώτες μέρες στο Κέντρο ήταν αρκετά δύσκολες και περνούσε από το μυαλό μου να εγκαταλείψω την προσπάθεια και να φύγω. Κακοπερνούσα. Είχα φτάσει στο σημείο να κακοποιώ τον ίδιο μου τον εαυτό. Τελικά, έβαλα πείσμα και άντεξα. Όταν πέρασαν οι δεκαπέντε δύσκολες μέρες με έστειλαν από την Αγλαντζιά στο Φοιλάνι, όπου μπήκα σε ένα πολύ κλειστό πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Στο Φοιλάνι είμαι τους τελευταίους 15 μήνες και ομολογώ ότι από την πρώτη μέρα μού άρεσε, γιατί βρήκα αγάπη, κατανόηση και σημαντική στήριξη, ενώ έκανα και πολλούς φίλους. Τώρα εργάζομαι σε ένα αγρόκτημα στο πλαίσιο του προγράμματος και σε μερικές μέρες θα βγω για να επανενταχθώ και στην κοινωνία, ελπίζω ομαλά».

 

Σε λίγους μήνες θα γίνει πατέρας

Ο Γιώργος, αν και είναι τους 16 τελευταίους μήνες καθαρός από ναρκωτικά, ακόμη είναι ευάλωτος. Πάντα θα ‘ναι ευάλωτος. Όμως, πλέον, έχει κάτι που μπορεί να τον κρατήσει μακριά από τα ναρκωτικά. Σε λίγους μήνες θα έρθει στον κόσμο το παιδί του, το οποίο κυοφορεί η κοπέλα του και για την οποία μπήκε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. «Οι πειρασμοί είναι πολλοί. Υπάρχουν στιγμές που πέφτεις ψυχολογικά, αλλά το προσπαθώ και είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα για να μην ξανακυλήσω στα ναρκωτικά. Κι αυτό για την κοπέλα μου, αλλά κυρίως για το παιδί μας, το οποίο θα έρθει στον κόσμο σε μερικούς μήνες».

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στη Σημερινή της Κυριακής, στην έκδοση με ημερομηνία κυκλοφορία 6 Αυγούστου 2017.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ