Ίσως το πιο ασυνήθιστο κυπριακό ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες

Είναι κάποια ρεκόρ για τα οποία δεν μπορείς κατ’ ανάγκη να νοιώσεις περηφάνια...

 


Article featured image
Article featured image

Πρόσφατα πέσαμε πάνω σε ένα link το οποίο παρέπεμπε στην επίσημη ιστοσελίδα των Guinness World Records και σε ένα κυπριακό ρεκόρ με τίτλο «Longest saliva stone».

Αν και φαινόταν ενδιαφέρον, αρχικά δυσκολευτήκαμε να κατανοήσουμε το περιεχόμενό του.

Κύπριος γιατρός αφαίρεσε την μεγαλύτερη σιελογόνο λίθο στον κόσμο από το στόμα ασθενή του και μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες… Δεν το λες συνηθισμένο αυτό το Ρεκόρ Γκίνες.

Ψάχνοντάς το λίγο περισσότερο, μάθαμε πως πρόκειται για τον Κύπριο ωτορινολαρυγγολόγο, Κυπριανό Κακούρη, ο οποίος εργάζεται εδώ και 30 χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο Ευαγγελίστριας, στη Λευκωσία.

Η σιελογόνος λίθος -αν δεν έτυχε ποτέ να ακούσεις για αυτή- είναι η «πέτρα σάλιου», ευρέως γνωστή ως salivary stone.

Η επέμβαση για αφαίρεση της συγκεκριμένης σιελογόνου λίθου έγινε το 2006 και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου.

Η πέτρα ήταν 37 χιλιοστά και αφαιρέθηκε από το στόμα του 43χρονου τότε Κύπριου ασθενή, ενώ επρόκειτο για τη μεγαλύτερη που βρέθηκε ποτέ. Ζύγιζε 3,597 γραμμάρια και είχε πλάτος 9,7 mm.

 



Συγκεκριμένα, η τεράστια σιελογόνος λίθος απομακρύνθηκε από τον αριστερό υπογνάθιο σιελογόνο αδένα του ασθενούς.

Όπως αναφέρει ο ωτορινολαρυγγολόγος, Κυπριανός Κακούρη, στη CITY, «η συγκεκριμένη πέτρα δημιουργείται στους σιαλογόνους αδένες από διάφορες παθήσεις και έτσι οι πόροι κλείνουν σιγά-σιγά και εκεί εμφανίζεται η πέτρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αφαιρέσαμε την πέτρα με τοπική αναισθησία».

Τα συμπτώματα που έχει κάποιος, ο οποίος αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι να κλείσει ο υπογνάθιος αδένας, να μην εκκρίνεται σάλιο, να φουσκώσει η περιοχή και ο ασθενής να υποφέρει από φρικτούς πόνους.

Για να μεγάλωσε τόσο πολύ η σιελογόνος λίθος, καταλήγει ο γιατρός, πάει να πει πως πρέπει να βρισκόταν για αρκετά χρόνια στο στόμα του ασθενούς και αυτός να μην έδωσε σημασία ούτως ώστε να την αφαιρέσει νωρίτερα, πριν μεγαλώσει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ