Όλοι στην Ελλάδα μιλούν για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

Πριν καλά καλά διαλυθεί η σκόνη από τα πρόσφατα περιστατικά του Ακάμα, ένα καινούργιο πολύ σοβαρό περιστατικό οικολογικής καταστροφής δημιουργεί συγκλονισμό και φόβο για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει, αυτή τη φορά όμως στην Ελλάδα.

 


Article featured image
Article featured image

Την περασμένη Κυριακή το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη» με φορτίο 2,570 τόνων καυσίμων, βυθίζεται νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό με το φορτίο μαζούτ που κουβαλούσε να μαυρίζει χωρίς υπερβολή το νερό της θάλασσας. Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα, αναφέρουν ότι η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, ενώ εκφράζονται φόβοι για επέκταση του μαζούτ σε όλο το Σαρωνικό λόγω των ανέμων, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού.

Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην περιοχή για να καλύψουν το συμβάν, από τις πρώτες κιόλας ώρες άρχισαν να ανεβάζουν εικόνες και βίντεο από το σημείο της καταστροφής με το θέαμα να είναι αποκαρδιωτικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Αλήθειες και ψέματα για τα χελωνάκια στην παραλία του Ασπρόκρεμμου



Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που μοιράστηκε στο Facebook o φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης που βρέθηκε στο σημείο και έγραψε: «Βρήκα στη θάλασσα της Σαλαμίνας σήμερα το πρωί μια μικρή Αλκυόνη που είχε κολλήσει στο μαζούτ. Την έβγαλα στην ακτή και με τη βοήθεια περαστικών της βγάλαμε (όσο μπορούσαμε) την πίσσα και το μαζούτ που είχε επάνω της. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια τα παιδιά από τον Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας αλλά και τον φίλο Κρίς από την Greenpeace Greece που μετέφερε το πτηνό στην ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Μόλις επικοινώνησα μαζί τους, το πουλί είναι ακόμη ζωντανό και ήδη του κάνουν τις πρώτες πλύσεις για να φύγει η απανθρωπιά μας από πάνω του».

 



 

Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έκταση της ζημιάς» τονίζει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου. Στην περιοχή εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ωστόσο σύμφωνα με τη δήμαρχο «θα χρειαστεί χρόνος, αφού η ζημιά είναι μεγάλη».

«Η θάλασσα και οι ακτές είναι πολύ επιβαρυμένες» προσθέτει η κ. Νάννου, ενώ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που επικρατεί στην ατμόσφαιρα, έχει νεκρώσει όλη η περιοχή. Η δήμαρχος εξέφρασε φόβους, ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό». «Τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν, αφού δεν πατάει άνθρωπος εδώ» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.

Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα από πλευράς δήμου, η δήμαρχος Σαλαμίνας τόνισε πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε «να γίνει απόδοση ευθυνών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για την περιοχή την ίδια σε ότι αφορά την φυσιολογία της, που έχει καταστραφεί».  

Τουλάχιστον 20 κυβικά πετρελαιοειδών και 7 κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων. Σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής, οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.  

Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο 23 ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρύπανσης, με 5 βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

 


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ