Αυτή είναι η ελληνική ταινία που θα βρεθεί στα βραβεία Όσκαρ

Σκληρή, αποκρουστική και αληθινή, η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη αποτελεί μια πραγματική τομή, όχι μόνο για τον εγχώριο κινηματογράφο αλλά και για την παγκόσμια σκηνή.

 


Article featured image
Article featured image

Μια ελληνική πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί σημείο αιχμής για ντόπιους και ξένους μετανάστες, είναι το βασικό φόντο της ομώνυμης ταινίας με τους 4 πρωταγωνιστές να καθορίζουν ο ένας τη ζωή του άλλου με ένα περίεργο τρόπο.

Το σενάριο του έργου είναι βασισμένο στο βιβλίο του Γιάννη Τσίρμπα «Η Βικτώρια Δεν Υπάρχει» (εκδ. Νεφέλη) και υπογράφεται από τον ίδιο τον συγγραφέα, τον Γιάννη Σακαρίδη και τον Βαγγέλη Μουρίκη.  

Η ταινία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, του Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και του Νάκου (Μάκης Παπαδημητρίου), που μεγάλωσαν μαζί από παιδιά στην πολύβουη Πλατεία Αμερικής. Εκεί οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με την Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια Αφρικανή τραγουδίστρια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας και τον Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), έναν απελπισμένο Σύριο πρόσφυγα που προσπαθεί να φύγει από τη χώρα.  

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, από το Busan μέχρι το Chicago και από την βράβευσή του με Ειδική Μνεία για την ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι, με το βραβείο της Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο Ίρις καλύτερου μοντάζ στην 8η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το «Amerika Square» μπαίνει τώρα σε τροχιά για τα βραβεία Oscar.

Η ταινία αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να ανοίξει σε limited κύκλωμα σε κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες από την Corinth Films ενώ το Hollywood Reporter σημειώνει πως είναι «μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού».  

Το «Amerika Square», είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη και θα είναι η φετινή ελληνική εκπροσώπηση για τη ξενόγλωσση κατηγορία της επετειακής 90ής απονομής των βραβείων Oscar.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ