Οι άντρες μάλλον είναι για να μένουν στο σπίτι

Αυτή φαίνεται ότι ήταν η φιλοσοφία που επικρατούσε στη Δυτική Ευρώπη πριν μερικές χιλιάδες χρόνια, με τις γυναίκες να έχουν τον πρώτο λόγο στην οικογένεια και την κοινότητα και τους άνδρες να περιορίζονται σε βασικές ευθύνες και δραστηριότητες.

 


Article featured image
Article featured image

Μια νέα γερμανική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο PNAS, αναφέρει πριν από περίπου 4.οοο χρόνια, κάπου κοντά στο τέλος της εποχής του Λίθου, οι γυναίκες των περιοχών της Δ. Ευρώπης, ταξίδευαν σε μακρινές αποστάσεις και πολλές απ’ αυτές μετοικούσαν στις νέες περιοχές που ταξίδευαν, μεταφέροντας τα δικά τους ήθη και τη δική τους κουλτούρα στον καινούργιο πολιτισμό.

Από την άλλη, οι άνδρες της εποχής μάλλον δεν το είχαν και πολύ, αφού τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίστηκε σε γενετικά και αρχαιολογικά στοιχεία 84 ατόμων που είχαν πεθάνει μεταξύ του 2500 και του 1650 π.Χ. έδειξαν πως οι άρρενες ταξίδευαν μέχρι το πολύ μέχρι την απέναντι γειτονιά, ενώ οι γυναίκες φάνηκε ότι διασχίζανε αποστάσεις μέχρι και 500 χιλιομέτρων από τη γενέτειρα τους.

Γεγονός που αποδεικνύει ότι στο πέρασμα των αιώνων η θέση της γυναίκας υποτιμήθηκε δραματικά, αγνοώντας τη συνεισφορά της στην εξέλιξη των κοινωνιών. 

 

*Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ