«Τραγική και δύσκολη η κατάσταση με τα λείψανα των αγνοουμένων»

«Περίπου εννιακόσιοι συμπατριώτες μας εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων μας και οι γονείς, οι σύζυγοι, ακόμα και τα παιδιά τους, φεύγουν από τη ζωή με ανοικτές τις πληγές από τον πόνο και την αγωνία τόσων χρόνων, και με αναπάντητα τα ερωτήματα για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ, ως προς την ανεύρεση όσων οστών αγνοουμένων παραμένουν ακόμη στον κατάλογο.

«Παρόλο που συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων σε διάφορα σημεία της Κύπρου, η κατάσταση είναι δύσκολη και τραγική. Αντιμετωπίζονται δυσκολίες και προβλήματα λόγω της παρέλευσης του τόσο μεγάλου χρόνου, καθώς και της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί πλήρως για την διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων, είτε αφορούν την περίοδο 1963-64, είτε την τουρκική εισβολή το 1974», συνέχισε σε ομιλία του στην κηδεία του αγνοουμένου από το 1964 Κώστα Χατζηκωνσταντή του Μιχαήλ Ι.Ν. Αποστόλου Λουκά, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Θύρσου στο Συνοικισμό Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό.

 Τι πραγματικά ξέρεις για τους αγνοούμενους; [ίσως μπορείς να βοηθήσεις]

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι απαίτηση είναι βέβαια η Τουρκία να ανταποκριθεί σε αυτή την προσπάθεια και να συνεργαστεί επιτέλους, επιτρέποντας την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Τα λείψανα του Κώστα Χατζηκωνσταντή εντοπίστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της ΔΕΑ, σε ομαδικό τάφο μαζί με τα λείψανα άλλων απαχθέντων Ελληνοκυπρίων κατά την περίοδο της τουρκανταρσίας, σε περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες που βρίσκεται στα βόρεια της Λευκωσίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι ένα από τα παιδιά του Κώστα Χ΄΄ Κωνσταντή, ο Αντωνάκης, είναι αγνοούμενος της Τουρκικής εισβολής και τα λείψανα του δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Επίσης αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής είναι και ο σύζυγος της κόρης τους Έλλης, ο Εύδωρας Ιωαννίδης, του οποίου επίσης τα λείψανα δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η σύζυγος του Κώστα, η Θεογνωσία, απεβίωσε λίγο μετά την τουρκική εισβολή, μην αντέχοντας το μεγάλο χτύπημα που δέχθηκε η οικογένεια της. Το 2008 έφυγε από τη ζωή με προβλήματα υγείας και ο γιος τους Γιάννης.Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της CITY: H στιγμή του εντοπισμού οστών αγνοουμένων στη Γαλάτεια της Καρπασίας 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ