Είναι αλήθεια ότι σκίστηκε ο λαιμός άντρα που προσπάθησε να συγκρατήσει το φτέρνισμά του;

Όσο και αν μοιάζει με είδηση HOAX το εν λόγω περιστατικό συνέβη και όπως λένε μάλιστα οι γιατροί, ο τραυματισμός ήταν σοβαρός.  

 


Article featured image
Article featured image

Σε όλους μας έχει συμβεί, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους ή κάπου που έχει κόσμο, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε το φτέρνισμά μας για να μην ακουστεί.

Εντούτοις οι γιατροί προειδοποιούν πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει σοβαρή σωματική βλάβη. «Το να προσπαθεί κανείς να περιορίσει την ορμητική φυσική πορεία του φταρνίσματος, κλείνοντας τη μύτης και το στόμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη», υπογραμμίζουν οι γιατροί. 

 



Η ακτινογραφία του ασθενή που υπέστη σοβαρή ζημιά στο λαιμό μετά από ένα συγκρατημένο φτάρνισμα. 

 

Αφορμή για τη συγκεκριμένη προειδοποίηση στάθηκε ένα περιστατικό τραυματισμού που συνέβη στο Λέστερ της Βρετανίας σε έναν 34χρονο άντρα, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραύμα στο λαιμό του και πληγή στο λάρυγγα ενώ προσπαθούσε να σταματήσει ένα δυνατό φτάρνισμα.   

Χωρίς να βρίσκει διέξοδο, η πίεση διαπέρασε τον μαλακό ιστό και προκάλεσε τη σοβαρή βλάβη. Αν και οι γιατροί κρίνουν πως η σοβαρότητα του περιστατικού είναι σπάνια εκτιμούν πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους.   

Το να προσπαθεί κανείς να περιορίσει το φτάρνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά ή ακόμα και στον εγκέφαλο, προειδοποιούν οι ειδικοί στην ιατρική εφημερίδα BMJ Case Reports.   

Ο άντρας δήλωσε ότι αισθάνθηκε οξύ πόνο στο λαιμό του όταν συνέβη και αμέσως είχε δυσκολία να καταπιεί και να μιλήσει. Ο ασθενής παρέμεινε διασωληνωμένος για επόμενες επτά ημέρες ώστε να δοθεί χρόνος και να κλείσει η πληγή στους ιστούς. 

 

Με πληροφορίες από LIFO 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ