Το μήνυμα του ΟΠΕΚ Κύπρου για το 2018 δεν είναι και πολύ αισιόδοξο

Από την άλλη βέβαια κάποιος θα πει, παρά να διαβάζουμε τα τυποποιημένα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα με κενές ευχές και φρούδες ελπίδες, καλύτερα αυτό.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Choose your Cyprus



Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, έστειλε με τη σειρά του το δικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ως είθισται, τέτοιες μέρες. Μόνο που το περιεχόμενό του, δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε ελπιδοφόρο και ευοίωνο.

Αντίθετα, ο ΟΠΕΚ από την αρχή του μηνύματός του, θέτει όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την κυπριακή κοινωνία καλώντας σε επίλυσή τους, εάν επιθυμούμε ο τόπος μας να πάει μπροστά.

 

Διαβάστε το μήνυμα του ΟΠΕΚ όπως δημοσιεύθηκε από το ΚΥΠΕ

«Το Κυπριακό, η οικονομία, ο κοινωνικός ιστός, το κοσμικό κράτος, και η εσωτερική και εξωτερική πολιτική αποτελούν τα σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την κοινωνία το 2018, από τη στιγμή που «η νέα χρονιά θα μας επιβάλει να ασχοληθούμε με αυτά», αναφέρει ο ΟΠΕΚ.

Σε ανακοίνωση, ο ΟΠΕΚ σημειώνει ότι «το ναυάγιο του Κραν Μοντανά δεν απάλλαξε το πολιτικό προσωπικό από την υποχρέωση σοβαρής αντιμετώπισης των βασικών παραμέτρων του προβλήματος», προσθέτοντας ότι «η απαξίωση των σκέψεων για ‘plan b’ και δύο κράτη – που είχαν γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από εγχώριους πρωταγωνιστές – πιστοποιεί ότι ο νέος Πρόεδρος θα κληθεί σύντομα να απαντήσει στο βασικό ερώτημα αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί πράγματι τη λύση».

Όσον αφορά την οικονομία, αναφέρει ότι «βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης μετά την κρίση, αλλά τα δομικά ελλείμματα θα αποδειχθούν κρίσιμα, ίσως και καταστροφικά κατά το 2018-19».

Στα άλλα ζητήματα, σημειώνει ότι ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί σχεδόν τελεσίδικα, με την καταστροφή της μεσαίας τάξης και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες να κινδυνεύουν να μονιμοποιηθούν, το κοσμικό κράτος βρίσκεται σε κρίση, και το κράτος θα πρέπει να απαντήσει μέσα στο 2018 σε μια σειρά από ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, τα οποία υπήρξαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θύματα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα η ουσιαστική αντιμετώπισή τους να αναβάλλεται αντί να επισπεύδεται.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ