Η σημαντικότητα της αγκαλιάς σε συναισθηματικό και βιολογικό επίπεδο

Μια αγκαλιά μπορεί να δείχνει αγάπη, οικειότητα, στοργή, φιλία, στήριξη, παρηγοριά, συμπαράσταση και τόσα άλλα.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η ψυχολόγος Στέλλα Μυριάνθους MSc.

 

Είναι αποδεδειγμένο πως οι αγκαλιές έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας, σε συναισθηματικό αλλά και βιολογικό επίπεδο.


Οι αγκαλιές μάς κάνουν να νοιώθουμε ωραία!


Δεν είναι μόνο το ζεστό αίσθημα που κατακλύζει την καρδιά μας, αλλά πολλοί επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι αγκαλιές είναι θεραπευτικές και μας προσφέρουν την απαιτούμενη διαύγεια (μειώνοντας τον πανικό) να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Όσο πιο πολλές αγκαλιές, τόσο πιο λίγες υπαρξιακές ανησυχίες βιώνουμε ως άνθρωποι, αφού μπορούν να ελαττώσουν τους φόβους μας γύρω από την θνησιμότητά μας και να ενισχύσουν αισθήματα αισιοδοξίας, κινήτρου για την ζωή και τη σημασία της.

Όταν αγκαλιάζουμε έναν άλλο άνθρωπο, ζώο ή ακόμα και αντικείμενο (πχ ένα αρκουδάκι), εκκρίνονται ορμόνες στον οργανισμό, οι οποίες μας βοηθούν στο να διατηρούμε μια καλή ψυχολογική και σωματική υγεία.





Οι ορμόνες αυτές είναι πολλές, οπότε ας δούμε τις πιο γνωστές:

Η οξυτοκίνη που εκκρίνεται στον οργανισμό μας με τις αγκαλιές δρα στο κέντρο των συναισθημάτων στον εγκέφαλό μας, δημιουργώντας αίσθημα ευχαρίστησης, αφοσίωσης, εμπιστοσύνης, δυνατών δεσμών και συντροφικότητας.

Η ντοπαμίνη, επίσης ενισχύεται στον οργανισμό με τις αγκαλιές. Προβλήματα στην έκκριση ντοπαμίνης στο σώμα οδηγούν σε έλλειψη κινήτρων, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές. Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουν συνδεθεί και με την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Επίσης, οι αγκαλιές ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τους κτύπους της καρδιάς, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν σταθερότητα στο παρασυμπαθητικό. Τέλος, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά!

Με λίγα λόγια, με τις αγκαλιές εκκρίνονται πολλές ορμόνες που κατακλύζουν τον οργανισμό μας, προσφέροντας του ψυχική και σωματική δύναμη.





 

Αγκαλιάστε τα παιδιά σας

Όταν δείχνεις την αγάπη σου στο παιδί σου με μια αγκαλιά και το κανείς να νοιώσει ασφαλές, το βοηθάς να αναπτύξει μια κοινωνικά προσαρμοσμένη προσωπικότητα.

Παλαιότερες έρευνες έρχονται να υποστηριχθούν από μια σχετικά πρόσφατη έρευνα στο Πανεπηστήμιο Portsmouth, λέγοντας ότι τα παιδιά που «αγνοούνται» συχνά όταν κλαίνε και ζητούν σημασία, είναι λιγότερο προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και έχουν μικρότερο ιππόκαμπο, από τα παιδιά που είχαν ανταπόκριση στο κλάμα τους. Τα παιδιά που είχαν πιο εκδηλωτικές μητέρες έχουν μέχρι και 10% μεγαλύτερο ιππόκαμπο (το κέντρο του εγκεφάλου που είναι σημαντικό για τη μάθηση, τη μνήμη και τη διαχείριση του άγχους).

Τα παιδιά είναι πολύ επιρρεπή στα μηνύματα του περιβάλλοντός τους και ο εγκέφαλος τους γεννιέται έτοιμος να διαμορφωθεί ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει.

Η αγκαλιά συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη της συνείδησης, στον έλεγχο του αυθορμητισμού, την ανάπτυξη  της εμπάθειας και στον έλεγχο της επιθετικότητας στα παιδιά.

 



Η 21η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

 

Πες ΝΑΙ

- Στις αγκαλιές και τη βλεμματική επαφή

- Στην άμεση ανταπόκριση των αναγκών

- Στην αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων και δίδαξε πως τα διαχειριζόμαστε.

- Στην υπομονή

- Στον θηλασμό (όποτε είναι εφικτό) αφού είναι ένας τέλειος  συνδυασμός ικανοποίησης μιας ψυχικής ανάγκης (αγκαλιά / ασφάλεια) και μιας βιολογικής (τροφή)

- Στο παιχνίδι και στη εξερεύνηση

- Στην προσοχή και την σημασία που αποζητά το παιδί.

 



 

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου, προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ