Έρχονται καταιγίδες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι στην Κύπρο

Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως κατά το δεύτερο μισό της μέρας, σύμφωνα με το Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Οι καταιγίδες τοπικά ενδέχεται να είναι έντονες και πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι. Τα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές και αναμένεται να σημειωθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένονται στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα έχουν ως αποτέλεσμα να λιώσει μεγάλο μέρος του χιονιού που ήδη υπάρχει.

Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη η οποία θα είναι πυκνή κατά διαστήματα και θα μειώνει την ορατότητα. Τοπικά στο δυτικό μισό υπάρχει ενδεχόμενο οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένεται να σημειωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να προκαλέσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή και τοπικές πλημμύρες. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και το απόγευμα μέτριοι έως ισχυροί 3 έως 5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 6 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως πριν από τα μεσάνυχτα. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1650 μέτρα και άνω. Η χιονόπτωση θα είναι κατά διαστήματα πυκνή με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4 έως 5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και στα ορεινά/ημιορεινά ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5 έως 6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 και ίσως πιο τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 9 έως 12 στα παράλια και -2 βαθμούς στη Χιονίστρα όπου αναμένεται παγετός.

Την Τρίτη αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές κυρίως κατά το πρώτο μισό της μέρας. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1700 μέτρα και άνω. Το πρωί ίσως σημειωθεί ελαφριά χιονόστρωση. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με τη Δευτέρα.

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή μας, η οποία όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα έχει διάρκεια και θα μας επηρεάσει μέχρι την Παρασκευή.

Από αυτό το βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται ότι θα σημειωθούν αρκετές ποσότητες βροχής σε όλο το νησί, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι βαριές χιονοπτώσεις στα ορεινά αφού η περιοχή μας θα επηρεάζεται ταυτόχρονα από ψυχρές αέριες μάζες.

Το χιόνι αναμένεται να είναι αρκετό ώστε να ανοίξουν επιτέλους οι πίστες του σκι στο Τρόοδος και για όλες τις σχετικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου:

Βαροµετρικό χαµηλό αναµένεται να επηρεάσει την περιοχή.

Σήµερα ο καιρός θα είναι αρχικά µερικώς συννεφιασµένος µε ενδεχόµενο µεµονωµένων βροχών αλλά σταδιακά θα καταστεί συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες, ενώ στα ψηλότερα ορεινά αναµένεται να χιονίσει. Στην ατµόσφαιρα πιθανό να αιωρείται και σκόνη.

Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί ως νότιοι 3 µε 4 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί 4 µε 5 µποφόρ αλλά παροδικά στα προσήνεµα, µέχρι πολύ ισχυροί 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη αλλά σταδιακά θα καταστεί ταραγµένη και αργότερα στα προσήνεµα παράλια µέχρι κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 7 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές, µεµονωµένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, µέτριοι 4 αλλά στα παράλια ισχυροί 5 και στα προσήνεµα µέχρι πολύ ισχυροί 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυµατώδης αλλά αργότερα στα προσήνεµα θα είναι πολύ κυµατώδης µέχρι τρικυµιώδης. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 9 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και στους 2 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα σχηµατιστεί παγετός.

Την Τρίτη θα υπάρχουν περίοδοι µε αίθριο καιρό αλλά και περίοδοι µε αυξηµένες νεφώσεις που πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόµενο καταιγίδας. Στα ψηλότερα ορεινά αναµένεται να χιονίσει. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση.

Την Τετάρτη και την Πέµπτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά θα χιονίσει. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά πτώση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ